Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
e-miernikie-mierniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tosca AWS 303 - Pali tranzystory mocy

23 Lip 2008 17:38 7635 27
  • Poziom 12  
    Witam. Mam problem z Toscą AWS 303. Zostałem poproszony o jej naprawę ale nie mogę dojść do tego co jest przyczyną usterki. Najpierw gdy włączyłem ww amplituner to na wyjściu lewego kanału było napięcie stałe a w dodatku oba wyjścia głośnikowe były podłączone pod ten kanał. Kiedy połączyłem wyjścia głośnikowe tak jak należy (według schematu) okazało się, że prawy kanał jest sprawny ale niestety nie na długo. Włożyłem żarówki podświetlające przedni panel i włączyłem urządzenie, żeby sprawdzić czy świecą. W tym momencie spaliły się tranzystory T416, T418 oraz rezystory R430, R434 i R420 a rezystory R438 i R440 bardzo mocno się zagrzały. Po wymianie ww. elementów i ponownym włączeniu spaliły się tylko tranzystory T416 i T418.

    Co może być tego przyczyną?

    ps. Dołączam schemat:
    Tosca AWS 303 - Pali tranzystory mocy
    Tosca AWS 303 - Pali tranzystory mocy

    Zapomniałem dodać, że sprawdziłem miernikiem uniwersalnym wszystkie półprzewodniki w trym kanale i wyglądają na sprawne
  • e-miernikie-mierniki
  • Poziom 41  
    zobacz czy nie masz zwarc od strony druku.z tego co pamietam tam cieżko jest ktorys tranzystor od dolu podlutować(bez i można zewrzeć scieżki lub nóżkę do ramy obudowy(kilka lat temu miałem z toscami problemy ale zawsze naprawiłem).I sprawdzaj przy płytce najlepiej na wyjetych bezpiecznikach na wyj konc mocy,zdarzało się w takich starych polskich sprzętach na sam koniec że wejscie słuchawke które odcina głośniki po włozeniu wtyku uszkodzone
  • Spec od sprzętu Unitra
    A T412 i T414 sprawdzałeś przed włożeniem nowych T416/418? Pewnie nie i dlatego się spaliły!
  • Poziom 12  
    T412 i T414 Sprawdzałem przed włożeniem nowych. Zarówno wtedy jak i teraz miernik wskazywał, że są sprawne.

    Sprawdzałem czy nie ma zwarć między ścieżkami i nic nie znalazłem. A przeszkadzającą mi część ramy po prostu odkręciłem.
  • e-miernikie-mierniki
  • Spec od sprzętu Unitra
    A pozostałe tranzystory sprawdzałeś? I prąd spoczynkowy sprawdzałeś?
  • Poziom 12  
    Pozostałe tranzystory sprawdziłem teraz i wyglądają na dobre. Co do prądu spoczynkowego to nie, nie sprawdzałem. Podejrzewam, że do jego regulacji służy R424 ale nie jestem pewny w które punkty powinienem przyłożyć przewody miernika. nie wiem też czy pomiar będzie prawdziwy bez zakładania kolejnych tranzystorów mocy.
  • Poziom 37  
    Tylko, że tranzystor taki potrafi na prostym mierniku być dobry, a pod napięciem pada. Jeśli nie potrafisz uruchomić wzmacniacza bez tranzystorów mocy, wymień dodatkowo parę różnicową i sterującą. Prąd spoczynkowy ustawisz na końcu po uruchomieniu i wygrzaniu. Na razie potencjometr na maksimum rezystancji. I nie podłączaj głośników!
  • Poziom 12  
    dybas napisał:
    Jeśli nie potrafisz uruchomić wzmacniacza bez tranzystorów mocy[...]

    hmm, jeśli nie jest to zbyt skomplikowane to powiedz mi jak to zrobić, powinienem sobie poradzić.

    Potencjometr ustawiłem na maksimum i oczywiście nie podłączam głośników. Co dalej?
  • Spec od sprzętu Unitra
    Normalnie nie lutujesz końcowych podpinasz słuchawki i musi grać dobrze, wtedy montujesz dopiero końcowe.
  • Poziom 12  
    Po podłączeniu słuchawek prawy kanał (czyli ten, którym się teraz zajmowałem) całkowicie milczy natomiast w lewej słuchawce słychać buczenie i bardzo cichutko muzykę. Chciałem jednak najpierw naprawić prawy kanał a potem zabrać się za lewy. I jeszcze jedno: podczas słuchania na słuchawkach bardzo mocna zagrzał się rezystor R902 przy gnieździe słuchawkowym
  • Spec od sprzętu Unitra
    Rozumiem że końcowe wylutowałeś? Do sprawdzenia pozostałe tranzystory, sterujące, stabilizacja prądu oraz para różnicowa itp. Nie ma tego dużo.
  • Poziom 12  
    Przez sprawdzenie masz chyba na myśli wymianę bo miernik pokazuje, że wszystkie są sprawne.

    Póki co wymieniłem parę różnicową po czym zrobiłem kontrolny odsłuch na słuchawkach. Tak jak poprzednio w prawej słuchawce cisza, w lewej już nie ma buczenia a muzyka jak poprzednio gra ledwie słyszalnie. Zdziwiłem się tym, ze działała lewa słuchawka bo wyjąłem z tego kanału bezpiecznik. Więc albo słuchawki mam odwrotnie podłączone (ale jest to mało prawdopodobne gdyż są fabrycznie lutowane) albo coś jest przestawione w urządzeniu i kanał, który naprawiam jest lewym. W każdym razie podczas słuchania na słuchawkach zagrzały się dość mocno tranzystory T412 i T408. Nie wymieniałem ich jeszcze ponieważ nie mam takich w domu i muszę poczekać do jutra.
  • Poziom 22  
    odlacz wogule te kniazdo sluchawkowe jezeli nie masz pewnosci ze jest wszystko w nim ok i podlacz sie bezposrednio w plytke (najlepiej w miejsce wyciagnietych bezpiecznikow) a nie przez jakis gniazda ... I najpierw nie podlaczasz sie ze sluchawkami tylko z miernikiem i sprawdzasz czy nie masz stalego na wyjsciu (+-100mV) To wszystko co Ci napisalem robisz bez pary roznicowej ... jezeli wszstko bedzie ok lutujesz pare roznicowa. Dla pewnosi mozna wlutowac w zasilanie(dla + i -) rezystory 100R/5W i odpalamy. Jezeli sie nic nie grzeje sprobuj pokrecic perkiem od pradu spoczynowego i czy dla sie go wogule plynnie regulowac (zbiegiem czasu rozne cuda sie dzieja z potenjometrami) Jak sie daje plynie regulowac skrecasz go na minimum wywalasz rezystory z zasilania i odpalasz juz normalnie. Regulujesz prad spoczynkowy, dajesz glosnosc tak ze by wzmacniacz sie troche spocil i sprawdzasz jeszcze raz prad spoczynkowy i ewentualnie go korygujesz ....
  • Poziom 12  
    To czy pojawia się napięcie stałe (+ - 100mV) mam sprawdzić na wyjściu głośnikowym czy w miejscu bezpiecznika? Czy może ze słuchawkami mam się wpiąć w miejsce bezpiecznika? Pomiar napięcia stałego mam przeprowadzić bez pary różnicowej ale nie wiem czy mam wmontować też tranzystory mocy.
    Odpowiedz proszę na moje pytania, postaram się zrobić to co powiedziałeś i dopiero zabiorę się za dalszą część
  • Spec od sprzętu Unitra
    Parę różnicową zostaw wlutowaną o ile tranzystory w niej są sprawne jeśli nie wlutuj nowe. Tranzystorów mocy nie lutuj. Słuchawki dołącz normalnie do gniazda słuchawkowego a napięcie stałe możesz sprawdzać na stykach bezpiecznika wyjściowego.
  • Poziom 12  
    Parę różnicową wymieniłem wczoraj więc jest sprawna. Teraz zmierzyłem napięcie stałe na stykach bezpiecznika i miernik pokazał -27mV. Tranzystory T412 i T408 zrobiły się delikatnie ciepłe.
    Co powinienem teraz sprawdzić?
  • Spec od sprzętu Unitra
    Włącz słuchawki i sygnał sprawdz czy gra.
  • Poziom 12  
    Tak jak pisałem wyżej w jednej słuchawce sygnał jest ledwo słyszalny.
  • Spec od sprzętu Unitra
    W którym kanale tym co teraz naprawiasz? Włóż może ten bezpiecznik co? Bo to chyba ten kanał i może grać dobrze! A tym że, słuchawki są fabryczne to nic nie znaczy również mogą być źle polutowane!
  • Poziom 12  
    Postaram się wyjaśnić inaczej. Bezpieczniki w obu kanałach są założone. podłączam słuchawki i oto co słyszę:
    Kiedy balans ustawię na L to jest kompletna cisza,
    balans na środku to tylko w jednej słuchawce słychać bardzo cicho muzykę oraz buczenie
    balans na R - buczenie i bardzo cicha muzyka. W drugiej słuchawce nie słychać nic niezależnie od ustawienia balansu. Do tego po chwili słuchania zaczyna się kopcić rezystor R901.
  • Spec od sprzętu Unitra
    Jeśli słuchawki są sprawne a ten rezystor się pali znaczy to że na wyjściu jest stałe potwierdza to jeszcze co piszesz że, słychać buczenie. Sprawdź dokładnie tranzystory sterujące i ich montaż, może któryś jest źle wlutowany lub dotyka radiatora. Następnie sprawdź pozostałe tranzystory skoro wymieniłeś parę różnicową to pozostają jeszcze dwa.
  • Poziom 12  
    Usterka słuchawek nie wchodzi w grę bo sprawdzałem na trzech parach działających słuchawek i zawsze było tak samo. Wymieniłem wszystkie tranzystory w naprawianym kanale, po wymianie każdego sprawdzałem na słuchawkach ale zawsze było tak samo (w jednej słuchawce ledwie słyszalna muzyka, w drugiej cisza). Podczas odsłuchu w naprawianym kanale był włożony bezpiecznik a w drugim bezpiecznik był wyjęty. Oczywiście tranzystorów mocy nie zakładałem. Skoro wymiana wszystkich tranzystorów nie pomogła to chyba powinienem się zabrać za kondensatory. Mam rację?
  • Spec od sprzętu Unitra
    Nie masz racji ! Pozostają jeszcze rezystory do sprawdzenia poprawność montażu oraz czy nie ma gdzieś zwarcia lub przerwanej ścieżki. Tam nie ma filozofii musi to działać a po drugie na temat toski to tu już chyba doktorat napisali więc niepotrzebnie się trzeba powtarzać.
  • Poziom 12  
    Ok, powiedz mi tylko jaki dźwięk powinien być w słuchawkach gdy kanał jest sprawny a tranzystory mocy nie są założone. Postaram się sprawdzić wszystkie połączenia po kolei i może wtedy uda mi się coś ruszyć do przodu
  • Spec od sprzętu Unitra
    Ma być normalny "czysty" dźwięk tak jak z tranzystorami mocy.
  • Poziom 12  
    Sprawdziłem całą końcówkę punkt po punkcie i w końcu znalazłem. Wymieniłem trzy kondensatory elektrolityczne oraz R902 i teraz dźwięk w słuchawkach jest mocny i bez zniekształceń. Z tego co wiem to powinienem teraz włożyć tranzystory mocy ale wolałem się zapytać, żebym ich znowu nie zabił. Powiedzcie też w których punktach powinienem przyłożyć miernik do ustawienia prądu spoczynkowego(wydaje mi się, że do P402 i P404 ale nie mam pewności) i czy potencjometr głośności powinien być ustawiony na największy opór?

    ----edycja----
    Pytanie nieaktualne. Doczytałem wszystko czego nie wiedziałem, włożyłem tranzystory mocy i ustawiłem prąd spoczynkowy. Tak więc prawy kanał działa, zabieram się za lewy.
  • Poziom 12  
    Witam po kilkudniowej nieobecności na forum.
    Stan amplitunera przedstawia się tak: Oba kanały wzmacniacza grają prawidłowo i bez zarzutów, radio przestroiłem już na górny zakres pasma UKF i jedyne z czym nie mogę sobie teraz poradzić to napęd skali. Szukałem już na różnych forach, na allegro i poprzez google ale nigdzie nie mogę znaleźć fragmentu instrukcji serwisowej wyjaśniającej jak poprowadzić tą nieszczęsną linkę. Jeśli może mi ktoś w tym pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
  • Poziom 13  
    Nie wiem czy będzie to jeszcze potrzebne, ale zamieszczam może komuś się jeszcze przyda.
    Naprawiałem AWS-303 TOSCA (1) zmierzyłem tak mniej więcej długość linki od napędu skali wynosi ona około 130cm i jest mocowana na kilku rolkach:

    Tosca AWS 303 - Pali tranzystory mocy

    1 - linka założona na rolkę
    2 - linka założona na wskaźnik skali
    3 - linka założona na rolkę
    4 - linka przepleciona dwa razy na wałku od pokrętła
    5 - linka założona na rolkę
    6 - linka przepleciona 5 razy na kondensatorze nastawnym
    7 - linka założona na rolkę
    8 - połączenie końcówek linki na sprężynce


    Szkic linki oplecionej na wałkach i sprężynie:

    Tosca AWS 303 - Pali tranzystory mocy