Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Obwód wejściowy głowicy UKF - jak to działa

Ptolek 24 Jul 2008 17:34 3489 2
    Ptolek
    Level 36  
    Pytanie dotyczy schematu typowej głowicy UKF z radia samochodowego z syntezą, znanej jako Gloria, podobnej do KCF201.

Dziwnie jest rozwiązany obwód wejściowy, dokładnie chodzi o obwód rezonansowy L2 D1. Sygnał jest doprowadzony z anteny przez kondensator C2 do "górnego końca" obwodu L2 D1. Natomiast sygnał na bramkę MOSFETa jest pobierany przez C4 z "dolnej" części obwodu. Zazwyczaj w głowicach obwód wejściowy jest włączony równolegle do sygnału, dzięki czemu tłumi sygnały spoza pasma przenoszenia. Natomiast nie wiem jak działa ten wynalazek, w tej glowicy. Niestety, nie znam wartości kondensatora C3.
    Schemat jak widać zrysowałem sam, dlatego jest brzydki. Ale nie sądzę, bym się pomylił w trakcie rysowania, bo sprawdzałem 5 razy ten fragment schematu.
    Obwód wejściowy głowicy UKF - jak to działa
  • Helpful post
    tpl
    Level 19  
    Witam. C3 i C6 tworzy dzielnik pojemnościowy i ich stosunek pojemności tworzy dopasowanie. To jest Π-filtr strojony warikapami.
    Tego typu obwód można rozpatrywać jako równoległy obwód rezonansowy.
    C3 i C6 szeregowo jako jedna pojemność równolegle do cewki.
    Tylko masa jest inaczej włączona.
    Ptolek
    Level 36  
    Rozpatrując to jako filtr typu Π widzę obwód L2 D1 włączony szeregowo. I nijak mi to nie pasuje.
    Ale z tym dzielnikiem pojemnościowym, faktycznie, teraz to widzę. Po prostu masa jest w środku dzielnika. Gdyby zamienić miejscami masę i odczep, na jedno (albo prawie) by wyszło, tylko wyglądałoby przejrzyściej, może taka konfiguracja wyszła przy projekcie płytki.
    Dokładnie o takie wytłumaczenie mi chodziło :)
    A, kondensator C3 ma 10pF. Zmierzyłem w międzyczasie. Czyli pasuje do dzielnika.