Kupiłem używaną kartę Sound Blaster Live 5.1 Digital, model SB0220 z chipem EMU10K1-JFF. Jest w dobrym stanie i dostałem także płytę CD ze sterownikami i programami. Sprawdziłem, że działa w komputerze P-166MMX i Windows 95-1. Ale nie w tym rzecz
Karta jest przeznaczona do komputera Vobis HS P-4 1,3 GHz z Windows ME w miejsce fabrycznie zainstalowanej karty MediaForte Xtreme Theatre 5.1. W tym komputerze są trzy urządzenia dołączone do karty dźwiękowej kablami analogowymi: napęd Combo, zwykły CD i karta telewizyjna. MediaForte ma odpowiednią liczbę złącz analogowych
Natomiast w karcie SB brakuje złącza CD_IN, dla którego jest tylko pole lutownicze. Wziąłem i wlutowałem drabinkę 4 pinów kątowych, ale ten port nie działa. Wiem, może chciałem być mądrzejszy od producenta, mogłem najpierw zapytać, zanim użyłem "ciężkiego sprzętu", ale już stało się
Co ciekawe w Regulatorze Głośności uaktywniły się wszystkie suwaki, także dla brakującego portu CD_IN. Bez problemu działałają złącza AUX_IN i 2 stykowe CD_SPDIF
Oto moje pytanie: Czy takie niewlutowane złącza (także 5 stykowy SPDIF_IN i 10 stykowy J1) są trwale nieczynne, czy też można je jakoś uaktywnić?