Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja WinXP na dysku USB

rafalski84 26 Jul 2008 09:37 1478 4
    rafalski84
    Level 12  
    Witam na forum znalazłem jeden temat, który jest już zamknięty, a mój problem dotyczy nieco innej kwestii. Chcę zainstalować system na dysku 2,5" podłączonym w kieszeni USB do laptopa. Do tego celu służy mi program VMware, tworzę maszynę wirtualną i uruchamiam istalację Windowsa w oknie jednak instalator nie dostrzega żadnego dysku... Czy można jakoś przeskoczyć ten problem? z góry dziękuję za sugestie
    wloclawek
    Level 10  
    Przede wszytskim USB to taki ciekawy twór, że działa niestety z zystemem Windows Xp, MacOS, Linux. Nie dizała z DOS, chtba że freeDOS (nie sprawdzałem). Dlatego też nie widzi kieszeni dysku przy instalacji. nIektóre BIOSY (Fujitsu-siemens) potrafią obsługiwać USB, tzn. wystartować system z usb.
    Pozdrawiam
    Piotr
    rafalski84
    Level 12  
    Wiem jednak, że problem jest do ominięcia. Znalazłem ciekawy artykuł Link gdzie krok po kroku opisana jest procedura instalacji systemu na zewnętrznym dysku USB, jednak w artykule pominięto problem niewykrywalności dysku. Tam po rozpoczęciu instalacji kolejnym krokiem jest konfiguracja zainstalowanego systemu.

Znalazłem alternatywną metodę ingerencji w obraz ISO Windowsa, jednak po zastosowaniu się do wskazówek Instalator ponownie nie wykrywa żadnego dysku i kończy pracę :(Link
    Platon
    Level 42  
    rafalski84 - A co w miedzyczasie robi vmware? Opisz dokladniej problem.
    korniszonek123
    User under supervision
    spróbuj zrobić coś u wstawieniach tego programu,lub ściągnij specjalną wersę XP(Win XP portable USB)

Moderated By jankolo:

Za jedną równie genialną poradę kolega już ostrzeżenie dostał. Jak znajdę kolejną, będzie kolejna kara