Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czym najlepiej hamować silnik windy ciezarowej <Prad stał

analogowychlopak 26 Jul 2008 14:15 2893 8
    analogowychlopak
    Level 2  
    Panowie, doradzcie czy powinienem zahamowac silnik windy towarowej??
    Problematyka:
    Winda POrusza sie za pomoca przkładni slimakowej podłaczonej do silnika 3f 1,5kW 750obr/min
    Winda podnoszaca max 200kg Do tej pory sterowana układem lewo prawo podnosiła ciezar do góry, a nastepnie przekładnia zostawała blokowana stalowym ryglem a silnik odłanczany od zasilania, co uniemozliwiało opadniecie windy na dół.
    Teraz chce wprowadzic udogodnienie i hamowac silnik <wlasnie!! w jaki sposób??> CZy Uzyc przekładnika i hamowac go pradem stałym?

Co o Tym sadzicie?? Moze jakies inne konkretniejsze rozwiazania przyjda wam do głowy?? Pozdrawiam!!!!
    Moulder
    Level 23  
    A ta przekładnia ślimakowa nie jest przypadkiem samochamowna ? Bo to najprosze rozwiązanie.
    Luklukowaty
    Level 19  
    Hmm... nie miałem styczności z czymś takim, ale czy nie możesz zastosować jakiegoś falownika - wtedy możesz ustawić czas hamowania (prądem stałym) i czas rozruchu - dodatkowo winda będzie płynniej jeździć ;)
    Madrik
    moderator of Robotics
    To nie jest czasem taka wyciągarka z marketu za 500zł? Parametry bardzo pasują.
    Jest jeszcze możliwość zastosowania hamulca z luzownikiem, na wale silnika. Tarcza hamulcowa jest zamocowana do wału. Obejmuje ją hamulec szczękowy. Stale zaciśnięty. Po podaniu napięcia na silnik, podłączony do uzwojenia luzownik elektromagnetyczny otwiera hamulec.
    Po zaniku napięcia, hamulec się zaciska.
    analogowychlopak
    Level 2  
    Moulder Sęk w tym ze przekładnia nie jest samochamowna a ja zastanawiam sie czy prad stały bedzie w stanie utrzymac 200kg wagi przez nie długi okres czasu tak by bezpiecznie mozna było zablokowac mechanizm przekładni ślimakowej
    Luklukowaty falownik pod silnik 1,5kW to wydatek rzedu 1300zł- czyli troche za duzo;/
    Madrik swietne rozwiazanie!! A gdz takie urzadzonko moge zdobyc??? A winda to przysłowiowa "samoróbka"
    tarnowski
    Level 22  
    Nie będzie w stanie utrzymać,a poza tym nawet w założeniu samohamowna przekładnie pod obciążeniem sie docierają i jadą aż miło.
    Z podanych propocycji najlepszy jest luzownik (skutek/cena ) ,ale jak masz miejsce najtaniej i najbezpieczniej będzie zrobić przeciwciężar na rolce.

Poz Darek

Dodano po 3 [minuty]:

A ,i jeszcze słowo. Hamowanie prądem stałym sobie odpuść.
    Są duuuuże kłopoty z przełączaniem .

Poz Darek
    niutat
    Level 36  
    Witam, silniki z zamontowanym hamulcem montowane były m.in. do suwnic podwieszanych, może poszukaj w tej branży.
    analogowychlopak
    Level 2  
    Dzieki Chłopaki!! Dam sobie juz jakos rade;) Miło było poznac Wasze zdanie!! Pozdrawiam!!
    ciacho1987
    Level 10  
    Witam wszystkich :]
    Mam taką może nie do końca pasującą do tego forum sprawę. Jestem studentem wydziału mechanicznego na AGH i dostałem za zadanie zaprojektować przekładnię zębatą do windy osobowej. Chciałem zapytać czy ktoś mógłby mi polecić jakieś książki o windach, bo jak liczyć przekładnie to wiem tylko właśnie mój profesor kazał mi przeliczyć przeciwciężar a ja właśnie nie wiem za bardzo jak to zrobić. Szukam jakiejś literatury na temat wind i nie mogę znaleźć. Za pomoc z góry dziękuję.
    Pozdrawiam