Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Imprezy indywidualne, fotki

losti17 08 Mar 2011 21:37 281778 933
Texa Poland
    Dj Joker
    Level 26  
    To teraz czas na mnie.

Impreza dla gimnazjum w okolicznym mieście...typowa dyskoteka...trochę disco polo, trochę techno.

Nagłośnienie:

Nadstawki 2x12" 2xGDS30/30 +MT15 x2
    Nadstawki 1x12" na głośniku Celestion...modelu nie pamiętam. + MT15 x2
    Monitor sceniczny oparty o głośnik celestion i tez modelu nie pamiętam.
    Band Pass, który jest raczej moim eksperymentem, który na razie się sprawdza na PS15 x2

Basy napędzane, moim wynalazkiem opartym o dwa układy eltrona100, z podniesionym napięciem zasilania, w mostku...
    Nadstawki na gds-ach, napędza holton200 w obudowie po impactcie.
    Mniejsze nadstawki napędza powermixer HandBox.
    Monitor napędzany przez też mój wynalazek: kopię eltrona60.

Muzyka, przez mały mixer behringera, z kompa i odtwarzacza CD, na zapasie, w razie zawieszki, naszykowany fajny kawałek.

Światła:

Wynalazek który tam widać, jeszcze nie ukończony, który zastępuje reflektory PAR. 10żarówek po 60W/230V
    Derby
    Jakiś skaner
    Prosty flowerek.

I to chyba na tyle...jeszcze tam jakiś mikrofonik bezprzewodowy...

Jak na imprezę, za darmo...na której nikt nie chciał grać...chyba jest nieźle :)
  • Texa Poland
    User removed account
    User removed account  
  • Texa Poland
    Dj Joker
    Level 26  
    Tuby wysokotonowych były wyżej od ludzi...niestety, ale nie jakoś tak bardzo. Góra 2m od podłogi. Jeśli chodzi o duże nadstawki. W małych tuby sięgały mniej więcej na wysokość uszu ludzi bawiących się.

Nadstawki na GDSach dostawały około 100W, mniejsze nadstawki 80W, monitor 30W(niestety) bo głośnik 100W...
    I na bas przypadało 200W około.

Mówimy o jednej stronie. Fakt jak na tak dużą salę, to nagłośnienie za słabe, ale to tylko wyjątek, z reguły używam je na salach około 100m2-150m2.

Za to tablica świateł, się nieźle spisała, praktycznie na całej sali widać było kolory rzucane przez nią. :)

Kolumny z reguły stoją, jedna na drugiej, tutaj jednak, ze wzgledu na wymiary sali, miałem nadzieję, że jak rozstawię je obok siebie z przerwami, to choć trochę uda mi się zniwelować echo...ale jednak zostało...Co prawda nie jakieś tam duże echo, ale trochę był pogłos...

Z tym, że zawsze któreś nadstawki mają bardziej odkręcony potek od drugich, aby utrzymać jakąś liniowość...bo razem zagłuszają basy. Tyle tych nadstawek, bo raczej po prostu jest lekki zapas ;) Gdyby GDSy odmówiły posłuszeństwa.
    User removed account
    User removed account  
    Dj Joker
    Level 26  
    Ja mam dopiero 18 lat i zaczynam, do perfekcji mi daleko, ale staram się jak mogę, zapewniam :) Dziękuję za krytykę. Mam nadzieję, że gdy będę kończyć karierę. Będe mieć conajmniej taką wiedzę i sprzęt i umiejętności jak Sz.P. dj-MatyAS.

Dopiero się uczę, podkreślam :) Sprzęt jest coraz bardziej rozbudowany.
    Fakt na 0dB jest dośc cicho, ale jak na +3dB, czyli lekkim, praktycznie nie wyczuwalnym przez ucho ludzkie przesterze, jest już sporo głośniej.

Pozdrawiam.
    I proszę pamiętać, że od czegoś zacząć trzeba...i obiecuję, że będę dążył do perfekcji :)
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    Dj Joker
    Level 26  
    Nie, nie opóźniałem tego. I tego efektu też nie zaobserwowałem.

2m to może i mogło by być, ale jak by wszystkie tuby tak były...a jedne nadstawki są prawie połowę mniejsze...dzięki czemu tuby w nadstawkach mniejszych, były na wysokości mniej więcej uszu słuchaczy...
    User removed account
    User removed account  
    Dj Joker
    Level 26  
    Nie, jeśli chodzi o dźwięk to było całkiem ładnie, i basy też się nieźle spisały, myślałem, że będzie sporo gorzej. Raczej nie słynę z tego że słoń mi na ucho nadepnął :)

Brakowało jednak mocy...Grałem prawie cały czas na lekkim przesterze, by uzyskać większą głośność...Mam nadzieję, że w dośc niedługim czasie uda mi się zwiększyć moc tego zestawu...może raczej przez jego zmianę :) Może niedługo mi się uda to zrobić, zobaczymy na co fundusze pozwolą.

Ważne że słuchacze, byli bardzo zadowoleni, wręcz mówili, że nie mieli lepszej imprezy w tej szkole, naczele z jej dyrektorem :)
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    JacobG wrote:
    2 M to za nisko ? to już przesada. PAczki powinny być skierowane pod kątem na wysokości hmm około tych 2 m i w ludzi.

A co kolega miał z ostatniej (dawnej?) kartkówki z geometrii? Gdybyś miał zaliczenie z systemów elektroakustycznych to po czymś takim miałbyś banie w indeksie i kurs poprawkowy.
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    RAV_AUDIO
    Level 21  
    Rzeczywiście koledzy tutaj maja rację.

Można to zjawisko porównać do efektu horyzontu z przeszkodami.
    *Obrazując to na zasadzie kolumna = latarka ze skupionym strumieniem światła, gdy światło natrafi na przeszkodę np drzewo=człowiek wówczas powstaje cień, w akustyce nie ma czegoś co można byłoby do tego cienia porównać ale powstanie tak jakby ściana, jeśli na parkiecie mamy te 50osób to już powstanie skuteczne tłumienie fali a przede wszystkim wyższych tonów.
    Spawacz99
    Level 10  
    daxsior wrote:
    Spawacz99 wrote:
    I ja się przyłącze Andrzejki 2009. Około 30 osób, początki grania, sprzęt to 2x sub na McCauley b1840 pędzone Peavey PV 1.3k, górki yone zd400em na Deltach napędzane Dap-em dsa 600.

Niestety nie wiem jak wstawić filmik aby był widoczny na stronie.

http://zocha0049.wrzuta.pl/film/7DCjhoUyWkr/impreza_andrzejkowa_2009

Bardzo ciekawy pomysł z tym ultrafioletem, możesz mi powiedzieć jakiej mocy masz lampę ?

Lampa ma 36W nie więcej ani mniej ;) spokojnie wystarcza na salki o kubaturze około 150m2 jak zresztą widać.
    Eminence
    Level 17  
    Troche pozno ale zawsze trzeba zaczac.Co prawda nie moj sprzet ale bylem odpowiedzialny za dzwiek wiec mysle ze jest to duze osiagniecie. Wiec tak. Sala dosc duza okolo 250m2 okolo 400 osob mysle ze bylo. Do konca nie pamietam bo to kwiecien rok temu ale sprzet użyty :
    Konsola = Allen and heath gl2400
    Naglosnienie :
    Wzmacniacze
    dol crown xti 4000 na bass ( EV ELX118 )
    gory jakis qtx ale modelu niestety nie pamietam monitory ( EV ELX115 )

oswietlenie
    konsola niestety nie pamietam ale dmx 512.
    6x6 bar = 36 swatel + pinspot duzy na wierzy + dosc duza ilosc swiatel oswietlajacych przedstawiajacych na scenie ( biale )

Wrazenia ?
    No coz jestem w gimnazjum i show organizowany przez cala szkole praktycznie czesc mojego sprzetu tez tam byla ( okablowanie ) a naglosnienie pozyczone od lokalnego akustyka. Dodam ze nie w Polsce organizowane tylko Irlandia,Dublin

http://www.youtube.com/watch?v=JEBcG7rDOAg&feature=related <---tak to wygladalo miejwiecej.

Znajde jakies zdjecia sprzetu to napewno wrzuce. pozdrawiam.

Dodam tez ze stawialismy scene po szkole przez ponad tydzien wraz z podloczeniem wszystkiego.
    tobbit
    Level 19  
    Witam!
    Pierwszy dzień wiosny w mojej szkole - prezentacja projektów edukacyjnych
    Sprzęt:
    Kolumny JBL JRX 100 x2
    PowerMixer Sirus DXP 1204
    Mikrofon przewodowy Shure PG48
    Mikrofon bezprzewodowy, pożyczony z pobliskiej szkoły: SM-2104 VHF
    Odtwarzacz 1 Technics SL-PG 200A
    Odtwarzacz 2 jakieś DVD WIWA ze szkoły
    Wytwornica dymu: EUROLITE N-10
    Projektor NEC - szkolny
    I dwa laptopy: jeden do wyświetlania prezentacji, na drugim nagrywaliśmy dźwięk do kamery
    Zdjęcia:
    Imprezy indywidualne, fotki Imprezy indywidualne, fotki Imprezy indywidualne, fotki Imprezy indywidualne, fotki

Serdeczne podziękowania dla Marka z którym odsługiwałem całość
    Pozdrawiam
    tobbit
    misturek
    Level 15  
    Nagłaśnianie wokalu oraz 2 gitar elektrycznych.
    Imprezy indywidualne, fotki Imprezy indywidualne, fotki Imprezy indywidualne, fotki Imprezy indywidualne, fotki Imprezy indywidualne, fotki Imprezy indywidualne, fotki Imprezy indywidualne, fotki Imprezy indywidualne, fotki
    Sprzęt:
    Nadstawki 2xcelestion TF1225 i stx D800Ti
    Monitor BEHRINGER B 212 D (aktywny)

Nadstawki napędzał t.amp e800
    Mikser Behringer xenyx 1204 xf
    2x mikro bezprzewodowe alphard
    1x mikro przewodowy hama

Oświetlenie:
    3x refletkor par-36
    1x efekt promieni Eurolite MF-2S
    1x EUROLITE LED D-24 RGB

Dymolot Antari F-80Z Alpha

Myślę że wymieniłem wszytko :)
    Dj Joker
    Level 26  
    Coś nagłaśniał przez te mikrofony bezprzewodowe? Jak u nich z jakością?
    Te gitary ?

Opowiedz coś o nich.

I jak te światła ledowe się sprawują na dużych salach ?
    misturek
    Level 15  
    Mikrofony ogólnie padaczka, dźwięk jest strasznie przytłumiony, nadają się tylko do gitar w ostateczności.
    W niedługim czasie planuje zakup jakiś lepszych mikrofonów bo te co mam nie nadają się do niczego...

Jeżeli chodzi o led to znakomicie, na początku tylko tego używałem i sprawowało się świetnie. Najlepszy efekt jest w połączeniu z dymem.
    W pojedynkę na sali ok. 120m2 bardzo ładnie świeciło.
    Cena to ok. 400zł ale jest wart tego. Planuje zakupić drugie takie samo.
    Dj Joker
    Level 26  
    120m2...Szukam czegoś na 400m2...dlatego, że gram na dużych i mniejszych salach, muszę mieć mocniejsze światła, z normalnymi żarówkami. Mixer behringera Ci nie szumi ? Też muszę kupić coś większego...i zastanawiam się nad czymś z firmy soundcraft...tyle, że trochę szkoda mi funduszy:)
    misturek
    Level 15  
    Niestety na 400m2 jeszcze nie grałem i trochę jeszcze nie będę grał. Musiałbym rozbudować swoje zaplecze sprzętowe.
    Na mikser nie narzekam, jak na razie spełnia moje oczekiwania i jestem z niego zadowolony. Przy pełnym wysterowaniu końcówki i miksera szumy są lecz nie przeszkadzają one i aby je usłyszeć trzeba zbliżyć ucho do kolumny.
    User removed account
    User removed account  
    misturek
    Level 15  
    JacobG wrote:
    PAczki stoją sporo za nisko.

Zdaję sobie z tego sprawę. W najbliższym czasie kupię stojaki :)
    JacobG wrote:
    A tak a propo po co nagłaśniać gitary skoro mają swoje piece?

Piece gitarowe były zagłuszane przez perkusje dlatego je nagłaśniałem.
    JacobG wrote:
    Nie ma rozłożonej panoramy jak widać na mikserze.

Nie spotkałem się z takim pojęciem jeszcze, można się dowiedzieć o co tutaj chodzi?
    User removed account
    User removed account  
    misturek
    Level 15  
    dj-MatyAS wrote:

Nie wystarczy mieć sprzęt, aby stać się akustykiem...

Doskonale o tym wiem, uświadomiłem sobie już po 1 takim nagłaśnianiu.
    Wiem minimum z minimum jakie powinienem umieć czyli prawie że nic :)
    Ciągle staram się dokształcać ile to możliwe ale czytanie artykułów nie zastąpi tego co się dzieje na scenie.
    User removed account
    User removed account  
    zielony_groszek
    Level 14  
    Tak przeglądałem te posty i nasunęła mi się jedna myśl...
    Temat jest o INDYWIDUALNYCH imprezach, tymczasem część z Was (zapewne firmy nagłośnieniowe) wstawia foty z imprez plenerowych czy eventów robionych za grube pieniądze... L'Acoustics, liniówki, głowy...
    Chcecie się dowartościować czy jak? Mierzycie się z nastolatkami i dyskotekami na salach gimnastycznych?
    To jakby wjechać mercedesem do warsztatu gdzie naprawiają polonezy...
    Miejcie honor...
    Dj Joker
    Level 26  
    To jest dobre...ja tak uważam...mamy autorytet...ja do tego dążę :)

Może nie do głów i liniówek, choć...kto wie...ale do takiego sprzętu jak mają inni, dobrzy ludzie w tym fachu.

Choć fakt, skoro imprezy indywidualne, to powinny być, na swoim sprzęcie, nie firmowym.