Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dysk Samsung 500GB SATA2 + interfejs SATA2/SATA/ATA<->

28 Lip 2008 03:44 2971 5
  • Poziom 28  
    Posiadam wymieniony dysk i interfejs. Co do dysku, jest to standardowy dysk twardy z interfejsem SATA.

    Dysk podłączałem do komputera tylko przez ten interfejs ok. 10 razy od zakupu sprzętu.

    Interfejs kupiłem na niecałe 30zł. Dla wygody do komputera podłączam nie bezpośrednio, tylko przez przedłużacz USB mający ok. 1 metr długości.

    Dwa razy zdarzyło mi się, że ni stąd ni zowąd, komputer bardzo spowolnił i były trudności z odczytaniem danych dysku. Chodzi o to, że dysk pracuje i niespodziewanie nie można czegoś odczytać i komputer się spowalnia. Wtedy próba wyświetlenia zawartości dysku lub jego podkatalogu kończy się zawieszeniem się okna, w którym chcę wyświetlić. Wciśnięcie CTRL+ALT+DEL nie chce reagować, są trudności z wyświetleniem menedżera zadań.

    Zasilanie dysku jest cały czas włączone z zewnętrznego zasilacza (dołączony do interfejsu USB). Nie wyłączałem go w czasie restartu komputera.

    Po odłączeniu kabla USB nic się nie dzieje. Pozostaje wcisnąć RESET na obudowie komputera. Po zrestartowaniu komputera i podłączeniu dysku do USB wszystko jest prawidłowo. Zawartość dysku można bez problemu wyświetlić. Te dane, które nie chciały się odczytać, odczytują się bez najmniejszego problemu. Mimo tej sytuacji nie widzę żadnych strat w danych ani innych nieprawidłowości w pracy dysku.

    Gdzie szukać przyczyny takich problemów? Wydaje mi się, że niekontaktujące kable to niewykluczona, ale małoprawdopodobna przyczyna.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 28  
    Dzisiaj trzeci raz to samo się zdarzyło. Włączyłem kopiowanie dużej ilości danych i zostawiłem komputer.

    Nagle wyskakuje dymek "opóźniony zapis nie powiódł się". Potem komputer spowalnia, rysuje się okno komunikatu o tym samym tytule, ale zanim sie wyświetli, to komputer zawiesił się i był konieczny twardy reset.

    Czy przyczyna leży w dysku, w zasilaniu, czy w interfejsie?