Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf III 1,6 ABU 75km 93r - problem z sonda Lambda.

Awards 28 Jul 2008 11:12 9995 5
  • #1
    Awards
    Level 12  
    Witam, mam problem z Golfem III 1,6 ABU 75km 93r
    Sprawa wygląda następująco:
    -auto czasem traci moc podczas jazdy, ale wystarczy ze poruszam pedałem gazu i sprawa wraca do normy
    - silnik czasem nie równo pracuje na wolnych obrotach, szarpie
    -obroty spadają powoli, tak jakby wtryskiwacz podawał jeszcze przez ok 1 sek paliwo po zamknięci przepustnicy:/

    Wymieniłem: kopułke, palec, przewody, świece, filtry, potencjometr przepustnicy, silniczek krokowy i bez zmian..
    Zacząłem podejrzewać sondę Lambda, odpiąłem ją ale silnik pracuje bez zmian.. W VAG 2,5 PL nie ma nawet błędu że sonda jest odpięta!! W blokach pomiarowych współczynnik adaptacji sondy zawsze pokazuje "128" a kreska na grafie jest liną stała, nie zmienia sie, W VAG-COM to samo!! Tylko tam "lambda factor" to 1.00 bodajże, i też bez zmian, nie zależnie czy sonda podpięta czy nie, obroty też nie wpływają na to.
    Co jest tą sonda?
    Jaka jest przyczyna tych moich usterek?
    Proszę o rady,
    Awards
  • #3
    momik12
    Level 31  
    Po wymianie sondy wszystko wroci do normy.
  • #4
    Awards
    Level 12  
    Nie, nie ma gazu.
  • #5
    Macias871
    Level 12  
    Rozwiązałeś problem? Ja mam podobny tylko ze mi pokazuje 0.87
  • #6
    glapsson
    Electronics specialist
    U mnie silnik pracuje nierówno 1.6 abu golf mk3
    założony gaz

    00561 - Mixture Adaptation
    09-00 - Adaptation Limit Surpassed
    00525 - Oxygen Sensor (G39)
    29-10 - Short to Ground - Intermittent
    błędy sondy idzie kasować na jakiś czas
    w vagu mam tak

    NA BENZYNIE

    Golf III 1,6 ABU 75km 93r - problem z sonda Lambda. Golf III 1,6 ABU 75km 93r - problem z sonda Lambda.
    Golf III 1,6 ABU 75km 93r - problem z sonda Lambda. Golf III 1,6 ABU 75km 93r - problem z sonda Lambda. Golf III 1,6 ABU 75km 93r - problem z sonda Lambda.

    NA GAZIE

    Golf III 1,6 ABU 75km 93r - problem z sonda Lambda. Golf III 1,6 ABU 75km 93r - problem z sonda Lambda.

    zmierzyłem na wolnych obrotach na benzynie na rozgrzanym silniku
    sonda podaje ok 0,039v to chyba za mało? rezystancja grzałki 3,9ohm

    po przełaczeniu na gaz sonda podaje 0,021v

    pomiar wykonałem multimetrem elektronicznym i może to bład zwiazany z miernikiem

    na wyjsciu instalacji w nagrzanym aucie na kablach grzania napięcie 12v pojawia sie tylko na chwilę - ok czas pracy pompy paliwowej w zbiorniku potem zanika - czy to normalne ? myślałem że 12v jest tam cały czas po przekręceniu kluczyka



    temat do zamknięcia bo juz po sprawie

    wyczyściłem przepustnicę
    uszczelniłem podstawę czyli uszczelki itp...
    wykonałem adaptację

    No normalnie golfik mruczy jak KOTKA.....
    i na benie i na gazie

    odczyty w logach na sondzie lambda ksiazkowe 1.000 w tych grupach co ostatnio głupoty leciały ( 001 i 005)

    z logów jak widac nic nie wynika inny błąd--- inna usterka -- a w zasadzie nawet to nie ustarka tylko podstawowa konserwacj leciwego MK3