Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z bingo S brak komunikacji

zasadam 28 Lip 2008 11:16 3838 11
  • #1 28 Lip 2008 11:16
    zasadam
    Poziom 9  

    Witam jak w temacie mam problem ponieważ kupiłem interfejs na USB i nie mogę sie połączyć z centralką od gazu. Szukam kogaś z Łodzi lub okolic kto ustawi mi centralkę lub pomoże w podłączeniu mojego interfejsu.

    0 11
  • #2 28 Lip 2008 17:39
    virus123456
    Poziom 16  

    a czy wgrales sterownik dla USB kabla?jezeli tak,to spruboj zmienic port w sofcie BINGO

    0
  • #3 28 Lip 2008 20:29
    zasadam
    Poziom 9  

    sterowniki wgrałem, zmieniłem port w sofcie bingo, ale po podłączeniu sterownik pokazuje pracę na benzynie i że stacyjka nie jest włączona a realnie jest włączona

    0
  • #4 29 Lip 2008 07:35
    teges

    Poziom 21  

    Witam. Skoro masz połączenie z centralką Bingo a sterownik sygnalizuje Ci brak napięcia po stacyjce to sprawdż bezpiecznik i czy wogóle masz +12V po stacyjce na czerwonym przewodzie tej centralki.

    0
  • #5 29 Lip 2008 08:49
    zasadam
    Poziom 9  

    nawet jak odłącze kable od sterownika lpg to i tak wskazuje prace na benzynie. podłanczałem nawet bezpośredio do akumulatora plus po stacyjce i nic. po zmianie portu pokazuje się tylko brak komunikacji lub pracę na benzynie stacyjka nie przekręcona.

    0
  • #6 30 Lip 2008 10:03
    zasadam
    Poziom 9  

    chciałem wczoraj jeszcze raz się połączyć z komputerem od gazu i zauważyłem że nawet jak interfejs nie jest podłączony to też wskazuje prace na benzynie.

    0
  • #7 09 Sie 2008 05:47
    mic2008
    Poziom 9  

    No właśnie jak wygląda taki kabel może da się go zrobić

    0
  • #8 11 Sie 2008 10:20
    ruleczka
    Poziom 17  

    Tylko com i nie będziesz miał problemów z komunikacja, mam z dwa takie przewody i żaden nie działa tak jak powinien, a com śmiga bez problemu .

    0
  • #9 31 Sie 2008 09:46
    kornel11
    Poziom 2  

    Trzeba ustawić w zaawansowanych(panel sterowania)port3

    0
  • #10 17 Gru 2008 18:37
    Htomas
    Poziom 18  

    kornel11 napisał:
    Trzeba ustawić w zaawansowanych(panel sterowania)port3

    No własnie, dołączę do wątku bo też mam taki problem. Interfejs Viaken, po zainstalowaniu sterowników wirtualny port pojawił się jako 8. Zmieniłem go na COM1 - pierwszy wolny. I program Bingo 3.07a zaczął pokazywać parametry pracy LPG, ale niestety szybko sie zawiesił. Próba zamykania go trwała w nieskończoność (WinXP z SP2) i pomagał dopiero restart laptopa (Acer 5315). Uruchomiłem Bingo i znowu szybko się zwiesił. Co to może być ? Bez podłączonego interfejsu program się nie zwiesza....

    0
  • #11 22 Gru 2008 14:18
    Htomas
    Poziom 18  

    Koledzy pomózcie, bo juz nie mam pomysłów. Doszedłem do tego, że przyczyną zawieszania się programu jest interfejs Viaken. Po wyjeciu wtyku z portu USB program Bingo się odblokowywuje. Po ponownym włozeniu wtyku po kilku chwilach program rusza, są wskazania obrotów, pracy sondy lambda itp., ale po kilku - kilkudziesięciu sekundach znowu zawiecha. Gdy interfejs jest podłaczony, a silnik samochodu nie jest uruchomiony to zawieszanie nie wystepuje, nawet przy włączonym zapłonie. Zgodnie z instrukcją na stronie viaken wyłączyłem program antywirusowy (AVG), potem próbowałem odinstalowywac i instalowac ponownie sterownik interfejsu, wyłączałem program Acer ePower, zmieniałem numery wirtualnego portu COM. I nic nie pomaga. Ten sam interfejs działał bez problemu na pożyczonym laptopie Fujitsu z Windows Vista, więc chyba jest sprawny technicznie?

    0
  • #12 09 Lis 2017 20:07
    anonse1
    Poziom 2  

    Mialem to samo, winny jest kabel. Mam układ usb-rs232 zrobiony na module ftdi, podłączenie wyglada tak wykorzystuje tylko Rx i Tx, i ten sam błąd, stacyjka nie wlaczona, a mam wszystko spiete do akumulatora. Podpiołem pod ftdi GND z wtyczki LPG i od razu śmiga.

    0