logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pralka SAMSUNG Fuzzy R1031 szarpie silnik/wybija bezpiecznik

brovar 28 Lip 2008 13:37 4704 14
REKLAMA
  • #1 5385305
    brovar
    Poziom 18  
    Ocena: 99
    Pralka zachowuje się w ten sposób że kiedy próbuje przekręcić silnikiem wybija korki. Silnik zabrałem do przewinięcia, naprawiono go, jednak problem występuje nadal ten sam. Na krótko bez pralki silnik chodzi w porządku. Elektronika nie wygląda na uszkodzoną, przekaźniki i triaki sprawdzone. Jak podłączam pralkę bez silnika wszystko wydaje się być w porządku. Gdzie szukać przyczyny? Pozdrawiam!

EDIT:

Przewiozłem pralke do warsztatu, na miejscu pralka nie wybija korków natomiast silnik próbuje zakręcić ale zamiast tego szarpnie nim 2 razy i na tym się kończy.
  • REKLAMA
  • #2 5385853
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Prawdopodobnie silnik ma upływność na masę, podłącz poza pralką na krótko raz z zerowaniem a raz bez zerowania, lub sprawdź induktorem
  • REKLAMA
  • #3 5386012
    brovar
    Poziom 18  
    sprawdziłem wcześniej i jest wszystko w porządku, silnik chodzi płynnie.
  • #4 5386106
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Jeżeli silnik sprawny na 100% ?( na pewno nie ma upływności?), to pozostaje elektronika do dokładnego sprawdzenia, zimne luty, przerwane ścieżki itp.
  • REKLAMA
  • #5 5386154
    brovar
    Poziom 18  
    tak jak pisze: Silnik na krótko (Bez elektroniki) chodzi dobrze.
  • #6 5386182
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Może chodzić dobrze ale mieć upływność, sprawdź tak ja wcześniej pisałem np. induktorem
  • #7 5386318
    brovar
    Poziom 18  
    Upływności nie ma. Sprawdzałem teraz kilka razy. Wydaje mi się że przyczyna leży gdzieś na płycie głównej. Obejżałem ją wielokrotnie i naprawdę nie mam sie do czego przyczepić.
  • #9 5386381
    brovar
    Poziom 18  
    mario1259 wszystko mam sprawdzone. Program sprawny. Pralka normalnie wszystko robi bez podłączonego silnika. Problem zaczyna się kiedy się go podłącza. Wyrzuca bezpiecznik lub się zawiesza.
  • #10 5386401
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Rozumiem że wyrzuca bezp. różnicówkę? Jeżeli tak, to ewidentnie silnik ma przebicie na obudowę. Tak jak już sugerował schnauzerman.
  • REKLAMA
  • #11 5386421
    brovar
    Poziom 18  
    silnik jest na nowo przewinięty, pomierzony, sprawdzony w innej takiej samej pralce jak i na krótko więc jest w porządku. Pralka wywala przepięciówkę.
  • #13 5386796
    brovar
    Poziom 18  
    mario1259 będę bardzo wdzięczny za twoją pomoc ponieważ zalerzy mi na czasie naprawy tego sprzętu.
  • #14 5386938
    A1234nd
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    a może jest wilgoć na silniku lub pompie i dlatego wywala różnicówka
  • #15 5387511
    brovar
    Poziom 18  
    A1234nd- Wszystko suchutkie, tak jak pisałem wcześniej - U mnie na warsztacie pralka nie wybija tylko szarpnie 2 razy silnikiem a w czasie tego szarpania słychać jakby któryś z przekaźników nie umiał zaskoczyć(takie tykanie) po czym elektronika odłącza i zawiesza sie program. Każdy przekaźnik sprawdziłem podając mu napięcie osobno i wygląda na to że są dobre

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Samsung Fuzzy R1031 ma problem z silnikiem, który podczas próby rozruchu powoduje wybijanie bezpieczników lub różnicówki. Silnik został przewinięty i sprawdzony poza pralką, gdzie działa poprawnie, bez oznak upływności czy uszkodzeń. Elektronika pralki, w tym przekaźniki i triaki, została wielokrotnie kontrolowana i nie wykazuje widocznych uszkodzeń ani zimnych lutów. Problem pojawia się wyłącznie po podłączeniu silnika do płyty głównej, gdzie silnik szarpie dwukrotnie i program się zawiesza. Sugerowano możliwe przyczyny takie jak wilgoć na silniku lub pompie, przebicie na obudowę silnika, uszkodzenia na płycie głównej, przerwane ścieżki lub uszkodzenia elementów elektronicznych, jednak wszystkie te elementy zostały sprawdzone i wykluczone. W trakcie pracy słychać tykanie przekaźników, które jednak działają poprawnie przy testach indywidualnych. Problem pozostaje nierozwiązany, wskazując na trudną do zdiagnozowania usterkę w układzie sterowania silnikiem lub płycie głównej.
REKLAMA