Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor + Laptop "Wizualizacje"

pablo13f 28 Jul 2008 16:54 8424 25
    pablo13f
    Level 12  
    Witam.
    Chciałbym podłaczyć projektor pod laptop i jakąś wizualke włączyć.
    Tylko również chciałbym z niego puszczać muzyke która idzie na mixer.. więc musze mieć też podgląd na to co puszczam, a nie chce mi się podpinać i odpinać projektora przy każdej zmienie piosenki. Da się coś takiego zrobić, że na lcd monitora mam np. program do odtwarzania muzy a na wyjściu na projektor wizualizacje?
    Dziub-Dziub
    Level 28  
    poszukaj wtyczek do winamp albo specjalnych sterowników do kart graficznych. Niektóre karty geforce do laptopów maja taka funkcję
    pablo13f
    Level 12  
    ok to ja poszukam.. a mozesz mi jakas nazwe podżucić??
    Dziub-Dziub
    Level 28  
    nie pamiętam niestety :/ dawno z tego nie korzystałem
    pablo13f
    Level 12  
    kurcze... narazie nic sensownego nie znalazłem:/
    jgrupa
    Level 15  
    Możesz na projektor puścić zwykłą wizualizacje z winampa, a muzyką sterować pilotem do winampa. Były już takie na elektrodzie - Link
    pablo13f
    Level 12  
    wiem.. ale jednak wolałbym takie coś jak napisałem wyżej..
    pablo13f
    Level 12  
    no tak.. arkaos mam ale jak to rozdzielić na lcd jedno a na wyjście na projektor drógie?
    mounter
    Level 21  
    to już robisz przez karte graficzną, dajesz 2 monitory dzielone
    pablo13f
    Level 12  
    hmm. a propo arkaos'a.. to troszke za "mocny" ten program pzrynajmniej na 1,8Ghz i na 512MB ram ścina jak nagrywam wizualke.. także chyba odpada? macie cos dobrego a mniej wymagającego?
    VSS
    Level 21  
    pablo13f wrote:
    Witam.
    Chciałbym podłaczyć projektor pod laptop i jakąś wizualke włączyć.
    Tylko również chciałbym z niego puszczać muzyke która idzie na mixer.. więc musze mieć też podgląd na to co puszczam, a nie chce mi się podpinać i odpinać projektora przy każdej zmienie piosenki. Da się coś takiego zrobić, że na lcd monitora mam np. program do odtwarzania muzy a na wyjściu na projektor wizualizacje?

polecam plugin MILKDROP. "zrobiłem" nim kilkanaście zakreconych imprez transowych. Może byc sterowny z winampa lub pracowac jako wygaszacz ekranu. w ersji z winampem może być sterowny muzyka grana przez winampa lub z sygnału z wejścia liniowego. ma tysiące efektów, może generować obtraz 3D (można się przy tym nieźle zakręcić :) obsługuje dwa monitory więc spokojnie możesz na jednym grać a na drugim malować psychozy.

Powodzenia.
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ja polecam Resolume. Virtual DJ 5x + Resolume + Lighting na Sempronie 3k+ i 1GB ramu daje rade na poziomie 90%.
    Wydaje się prawie niemożliwe, a jest prawdziwe. Program daje duużo zabawy i ma mase ciekawych bajerów ;)
    pablo13f
    Level 12  
    Oky dzięki. Chyba sobie uproszcze sprawe i Pojade na MilkDroP'ie;)
    Danies94
    Level 11  
    Polecam program R4 Visualizer. On robi wizualizacje i mozna wybrac z winampa albo mikrofonu. Po za tym robi tez wizualizacje z kamerki
    pablo13f
    Level 12  
    ale pojdzie na lcd i projektor?
    Danies94
    Level 11  
    na kompie odpalasz ten programik i ustawiasz ze wizualizacje maja byc wyswietlane na ekranie nr2 (w tym przypadku jest to projektor) a na laptopie dalej robisz co chcesz
    pablo13f
    Level 12  
    Ok chyba wiem jak to zrobie:P Dzięki wszystkim:P

pozdro x-->
    tzok
    Moderator of Cars
    Jeśli wizualizacja jest wyświetlana na nakładce (overlay) to wystarczy, że włączysz tryb teatralny w sterowniku karty i wybierzesz projektor jako urządzenie wyświetlające wideo pełnoekranowe. Wtedy na ekranie laptopa będziesz miał wizualizację w małym okienku a projektor będzie ją wyświetlał na pełnym ekranie. Taką możliwość mają karty GeForce 5xxx+ i Radeon 9xxx+, nie wiem jak IGMA.
    jgrupa
    Level 15  
    VSS wrote:

lub z sygnału z wejścia liniowego.

Bardzo zależy mi na tym, żeby był sterowany właśnie z line-in, ale nie wiem gdzie to trzeba ustawić. Będę DJ'em na imprezie 24.01 i nie mogę z winampa puszczać.
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    No to po liniowym na laptopa, ustawiasz nagrywanie z Stereo Mix albo What U Hear i odpalasz Resolume

Jako, że dawno nie korzystałem z tego programu może być po prostu tak, że wystarczy ustawić głośność odsłuchu wejścia Line-In.
    pablo13f
    Level 12  
    Jeju jeju:) przyłatw PC zainstaluj program "R4" zrob wyjście z mixera do pc i masz sterownie wizualką + np nagrac secik XD
    jgrupa
    Level 15  
    Tak właśnie zrobię :) Wystarczy w winampie kliknąć ctrl+l i wpisać: "linein://" i leci z liniowego.
    pablo13f
    Level 12  
    ale w winampie to glupio moim zdaniem. Program R4 jest dużo bardziej lepszy od tego w winampie milkdropa czy jak mu tam:) polecam R4. ja sobie tak zrobiłem i jestem z tego zadowolony:) a jaki secik mi wyszedł.. zero szumu... jak profesjonalny:) szkoda ze tylko mono.. ale to juz nie zalezy ode mnie:)
    Jednego co się nauczyłem w tym temacie to jest to ze nie opłaca się wszystkiego ładować do jednego komputera.. bo w domu chodzi, a na imprezie jak to zawsze bywa.. nie chodzi. także z jednego kompa odtwarzacz a z drugiego wizualka + inne dziadostwa:)

ps. jeden minus rzucania obrazu w publicznosc to to ze się robi strasznie jasno.. polecam ściany:) ja rzuciłem na ściane Hali sportowej to rzut obrazu objoł pół ściany (więcej nie mogłem, brak kabli) i taki efekt byl ze az milo.. reszte wypelnily flowery, stroba i pary:)
    pozdro
    i-punkt
    Level 25  
    Witam, może odświeżam temat ale mam pytanie, czy można użyć Milkdropa w Arkaosie ??