Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Metex M4650 padł- zawyża napięcia

maryann 29 Jul 2008 10:43 2899 11
    maryann
    Level 37  
    Nie zauważyłem by przeszedł jakieś ciężkie przeżycie. Po prostu podczas dzisiejszej naprawy zaczęły mnie zastanawiać wyniki pomiarów- na maksymalnym zakresie(AC i DC) ok 3x za duże wskazania, na 200V ok +30%; wskazania dla niższych zakresów wydają się prawidłowe. Po rozebraniu nic 'na oko' nie zauważyłem poza śladem przepięcia na 2 i 3 ścieżce pokrętła(od środka licząc) na mniejszej płytce. Być może już od dawna były, nie wiem. Proszę o pomoc fachowców doświadczonych w tropieniu takich usterek. Schemat ściągnąłem, ale nie mogę się w nim rozpatrzyć...
    Od dawna(może roku) zaniżał na zakresie 20µ, ale to mi bardzo nie przeszkadzało i nie muszę naprawiać.
    Quarz
    Level 43  
    A baterię wymieniłeś na nową? Typowe usterka - jeszcze nie wskazuje niskiego napięcia baterii, a już przekłamuje... :cry:
    maryann
    Level 37  
    Nie przyszło mi nawet do głowy- mam go 15 lat i zużyłem przynajmniej 50 baterii- nigdy tak nie robił, aż całkiem zgasł.
    jatzek j
    Level 21  
    Siemanko .Standardowo w takich przypadkach dioda , albo rezystor w układzie wej. .Drugi miernik trochę czasu i cierpliwości i praktycznie zawsze pomagało.
    maryann
    Level 37  
    Hello! Jeśli dobrze rozumiem to ustrojstwo, to by wskazywało na padnięty R29 w drabince, bo niższe zakresy są OK. He?
    maryann
    Level 37  
    Okazało się też, że wariuje na rezystancji, a test złącza ok. Pomiary drabinki i wszystkie możliwe do zmierzenia elementy na mniejszej płytce- OK.
    august_
    Level 27  
    Może wytarły się już styki pokrętła?
    maryann
    Level 37  
    Nie, są jak nowe.
    Możliwe, że jest gdzieś jedna głupia przerwa, ale gdzie?
    hkuhn
    Level 25  
    Jeśli były ślady po przepięciu to jest możliwe ,że jest gdzieś upływność między stykami przełącznika ,na miernik często jest niewykrywalna.Dopiero przy dużych napięciach ujawnia się zawyżając pomiar.Spróbuj delikatnie wydrapać przestrzenie między polami stykowymi.
    machlanskijan
    Level 11  
    W moim M4650 wskazania zmieniaja sie w czasie. Pomaga dotkniecie drabinki rezystorowej (wersja scalona).Luty zewnetrzne sa prawidlowe.
    Nowej nie udalo mi sie znalezc. Moze ktos wie gdzie?
    Michal Galinski
    Level 1  
    Daj do serwisu, wtedy bedziesz pewny naprawy.
    Przepięcia musiałbys szukać induktorem albo innym testerem izolacji. Masz slady,masz schemat...choć upływność to tak raczej wyższych napiec dotyczy.
    Mój M4650 lezy gdzies w piwnicy,padł ofiarą błedu zakresu. Teraz 189 Fluka za 100 funciakow sie bawie...eaby.uk jest pełny takich zabawek. Jesli chcesz pomoge Tobie coś znależć.
    maryann
    Level 37  
    Szukałem kiedyś, ale kupiłem znów METEX'a. Jest Fluke dla moich oczekiwań?