Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolor obudowy kondensatorów ELWA- co oznacza?

lnx_electronic 31 Jul 2008 13:26 4208 3
    lnx_electronic
    Level 10  
    Witam.

Mam pytanie co oznaczają poszczególne kolory w jakich wykonane są obudowy kondensatów. Osobiście spotkałem się z obudowami zielonymi, niebieskimi, szarymi i żółtymi.
    Czy jest to jakiś kod barwny na tolerancję pojemności czy na współczynnik temperaturowy? Pojemność i napięcie znamionowe jest zawsze podane na obudowie.

Szukałem jakiś informacji na eleportalu i na elektrodzie ale znalazłem tylko wyjaśnienie kodu barwnego dla kondensatorów ceramicznych.

Zorientowanych proszę o pomoc.
    Quarz
    Level 43  
    Nic nie oznacza - co wiem z autopsji - po prostu zakładali folię w kolorze jaką udało się kupić.
    lnx_electronic
    Level 10  
    Jeśli nie oznacza nic, to jak określić w/w parametry? Np. tolerancję? Na dzisiejszych elektrolitach używa się oznaczeń literowych takich jak na kondensatorach ceramicznych.
    tamam
    Level 17  
    Tolerancja elektrolitów to kiedyś -100% do +50%. Obecnie jest znacznie lepiej i często jest już nawet -20%...+20%. Zależy od producenta, chociaż z moich doświadczeń raczej zawsze minus kilka procent od wartości nominalnej.
    Kondensatory elektrolityczne starzeją się (wysychają) i tracą pojemność stopniowo. Ważne też czy pracują przy napięciu bliskim maksymalnemu czy dużo niżej (wtedy pojemność może nawet teoretycznie wzrosnąć - zmiana grubości oksydacji izolacji).
    Na kondensatorach elektrolitycznych często podana jest temperatura - najlepsze wytrzymałościowo są te z nadrukiem +105°C, ale ostatnio wszystkie "to mają" - nawet te od zupełnie egzotycznych dostawców :wink:
    Jeżeli szukasz stabilnych temperaturowo i pojemnościowo (w czasie), to raczej wybierz kondensatory tantalowe. Ich wartości rzeczywiste są bliższe tym nominalnym z nadruku, ale i cena wyższa.