Witam. Ostatnio przyszedł mi do głowy pewien pomysł, a mianowicie zrobienie alarmu na podczerwień. Alarm podzielony byłby na dwa oddzielne i niezwykle proste układy elektroniczne. Jeden układ byłby odbiornikiem podczerwieni, a drugi nadajnikiem. Przerwanie wiązki światła podczerwonego spowodowałoby włączenie się buzzera. Jako element emitujący światło podczerwone zastosowana byłaby dioda IR, a jako element odbierający fototranzystor. Zajmijmy się odbiornikiem. Fototranzystor oraz rezystor 100k tworzyłyby klasyczny dzielnik napięciowy. Gdy fototranzystor będzie oświetlony diodą IR do jego rezystancja będzie tak mała, że napięcie na wyjściu dzielnika będzie bardzo małe i niezdolne do zasilania buzzera. Powiedzmy, że układ będzie pracował jako alarm drzwiowy. Gdy drzwi będą zamknięte to dioda IR umieszczona w nadajniku będzie oświetlać fototranzystor i buzzer się nie włączy. Gdy ktoś otworzy drzwi wiązka światła zostanie przerwana i kondensator C1 zacznie się ładować co spowoduje powolne (lub szybkie bo nie wiem czy to się sprawdzi) włączenie się buzzera. Po zamknięciu drzwi kondensator C1 zacznie się rozładowywać co spowoduje chwilowe podtrzymanie pisku. Tu pierwsza zasadnicza kwestia. Czy kondensator C1 podtrzyma napięcie chociaż 1 - 2 sekundy bo jeżeli nie to nie opłaca się go instalować. Druga kwestia to fototranzystor. Promieniowanie podczerwone występuje powyżej około 700 nm. Większość fototranzystorów ma czułość powyżej tej bariery, ale chciałem się zapytać czy nie będzie on reagował na światło widzialne? Jeżeli tak to zapewne przyda się jakiś filtr podczerwieni np. z kliszy jeżeli dobrze myślę. W załącznikach podałem schematy odbiornika i nadajnika i chciałem się spytać czy układy będą działać jak należy, a tu wartości elementów:
Odbiornik
R1 - 100k
fototranzystor - dowolny powyżej 700 nm
kondensator (opcjonalnie) - 6800 uF 16V
buzzer - 3V
Nadajnik
R1 - jak będę znał napięcie przewodzenia diody IR to napiszę
LED - dioda podczerwona
PS. Planuję też zrobić czujnik światła na fototranzystorze, a najmniejsze to 780 nm w tme. Przejdzie?
Pozdrawiam
Odbiornik
R1 - 100k
fototranzystor - dowolny powyżej 700 nm
kondensator (opcjonalnie) - 6800 uF 16V
buzzer - 3V
Nadajnik
R1 - jak będę znał napięcie przewodzenia diody IR to napiszę
LED - dioda podczerwona
PS. Planuję też zrobić czujnik światła na fototranzystorze, a najmniejsze to 780 nm w tme. Przejdzie?
Pozdrawiam