Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z zapaleniem ASTRY II 1.4-16 na benzynie

smok33 01 Sie 2008 08:33 1320 8
  • #1 01 Sie 2008 08:33
    smok33
    Poziom 9  

    Witam wszystkich i prosze o pomoc w sprawie ASTRY II auto ma też gaz ale chodzi o benzyne . Chodzi o to że jak jest zimny silnik to nie chce odpalić a jak ją odpale na gazie i przełącze na benzyne to idzie ale sztrasznie opornie nie wchodzi na obroty . Prosze Was o pomoc i powiedzcie od czego mam zacząć sprawdzanie może to pompa paliwa zaczyna szwankować ?

    0 8
  • Pomocny post
    #2 01 Sie 2008 09:03
    bartek_j
    Poziom 35  

    A jaki gaz ? pewnie II gen.. Możliwości:
    - źle ustawiona emulacja sondy w gazie rozwala mapy dla benzyny
    - czujnikologia benzynowa

    pompa raczej nie

    0
  • #3 01 Sie 2008 09:57
    smok33
    Poziom 9  

    Witaj czyli najlepiej podjechać gdzieś i podpiąć sie pod komputer ale to tak sie stało od wczoraj rano jeszcze autko normalnie zapaliło a popołudniu jak wyszedłem z pracy już nie odpalił

    Dodano po 2 [minuty]:

    aha i jeszcze jedno jak już go odpale na gazie i zgasze to za pierwszym razem zaraz po zgaszeniu odpala na benzynie ale zaraz go zgasze i już za drugim razem nie odpali może to coś jeszcze da co do tego co mu zaszkodziło

    0
  • #4 02 Sie 2008 22:56
    smok33
    Poziom 9  

    witam co jeszcze do mogego problemu zawsze przy przekręcaniu kluczyka w pozycje zapłonu słychać jak pompa tłoczy paliwo u mnie też tego nie słychać poradźcie coś

    0
  • Pomocny post
    #5 03 Sie 2008 10:02
    adam998
    Poziom 25  

    Witam tez mam podobny problem Renault Clio II 1.4 16V + LPG 4-tej generacji.Auto od jakiegos czasu ma problem z odpaleniem rano i tylko rano trzeba krecic z 30 sekund az zaskoczy, chwile ma problem z wejsciem na obroty, czasem sie zaksztusi i zgasnie jak mu chce dac troche gazu...ale jak mu to przejdzie to nie ma problemu przez caly dzien az do rana. Nie wiem jak by go probowac odpalic odrazu na gazie lecz nie ma takiej mozliwosci w 4-tej generacji....
    Moze ktos cos doradzi ?
    Pozdrawiam

    0
  • #6 11 Sie 2008 07:55
    smok33
    Poziom 9  

    witam wszystkich ponownie bo widze że temat zmarł ale czy ktoś może mi powiedzieć jest wtyczka na baku z pięcioma wtykami z czego ostatni jest wolny i tu moje pytanie który wtyk jest plus do pompy z góry dziękuje

    0
  • Pomocny post
    #7 11 Sie 2008 08:15
    Radeon 24
    Poziom 24  

    Masz dwa cieńsze i dwa grubsze. Te ostatnie są od pompy, mase namierzysz sobie mierniczkiem do kasty (chyba brazowa).

    0
  • Pomocny post
    #8 11 Sie 2008 08:41
    keseszel
    Poziom 26  

    Po pierwsze dobrze by było odżałować na podłączenie się do komputera. Uzyskałbyś info co się dzieje. Spróbuj uruchomić auto na gazie i jeśli działa poprawnie to pozostaje Ci szukać w obwodzie zasilania benzyny. Inną czynnością byłoby też odłączenie akumulatora na jakiś czas, powiedzmy minuta. Po prostu, aby zresetować komputer pokładowy. Sprawdzic wtedy co się dzieje. Jeśli autko zachowuje się właściwie, to po prostu głupieje komputer od jakichś "baboli" jakie łapie z gazu. (inst. gazowej) Szkda, że nie napisałeś więcej - jak długo instalacja gazowa, jaka, czy były jakieś problemy, itp..

    0
  • #9 11 Sie 2008 09:19
    smok33
    Poziom 9  

    gaz chyba II generacji już długo z trzy czy cztery lata i do tej pory nic sie nie działo autko chodziło normalnie rano odpalił na benzynie przegazowałem przeskoczył na gaz a po ośmiu godzinach już nie odpalił na benzynie wogóle po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu nie słychać pracy pompy a chwilke powinna pracować tak mi sie wydaje a co do wtyczki to grugości kabli nie pamiętam ale wieczorem to sprawdze wiem tylko że jak ją ściągłem to w pierwszym wtyku miałem prąd a w drugim i trzecim i czwatym nie bo piąte jest wolne może jeszcze ściągnąć przewody i sprawdzić czy pompa pompuje tylko tam jeszcze są orginalne zaciski oplowskie a na listwie nie ma za bardzo dojścia

    0