Na odkamieniaczu Krups na saszetce (nie pudełku) jest napisane drobnym drukiem że składa się z kwasku cytrynowego w ilości 40g i ta saszetkę rozpuszcza się chyba w litrze wody. Dwie paczki kwasku (po 20g) w sklepie spożywczym kosztują chyba 2zł.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therepierotez wrote:bo nie gotujesz (odwarów).... nie odwarzam ...
pierotez wrote:Dlatego najlepsze odkamieniacze i inne czyścidła to środki producenta. Ja doJury nie odwarzam się lać/sypać czegoś innego. Chodzi też o zdrowie przy aluminium.
pierotez wrote:Przeczytaj cały wątek - aluminium.
Jednak do krupsa to używałbym byle czego
andreasprimus wrote:Kwasek cytrynowy jest słabym kwasem i na pewno słabszym niż ocet 10 proc.
.Szkopuł w tym, że kwasek cytrynowy jest produkowany przy użyciu grzybów pleśniowych, a te jako takie są rakotwórcze .Nigdy kwasku po zakończonej produkcji nie da się oczyścić skutecznie z pleśni. Czyli wszystko do odkamieniania co jest nietrującym kwasem się nadaje .Właściwie nawet kwas solny którego nie polecam ze względu na bezpieczeństwo/stężony oparzy/ po rozcieńczeniu się nadaje. Czyli kwas mlekowy ,octowy najłatwiej dostępne- i naprzód .W expresie za 4 tys. też bezpieczny ,wszystko to po to, że nie trzeba przechowywać odkamieniaczy ani za nimi latać bo ocet jest w domu.Pozdrawiam. No i nie używamy do niczego kwasku cytrynowego.
goiakla wrote:Konkludując wydaje się, że nie ma problemu żeby używać kwasek cytrynowy. Natomiast instrukcja obsługi mówiąca, że nie można go używać kiedy jednocześnie oryginalne tabletki zawierają go 60%, usposabia mnie bardzo negatywnie do producentów ekspresów i zaczynam używać kwasku, bo nie mam zamiaru dawać im 10000% marży tylko dlatego, że zrobili ładne tabletki (co nie jest takie proste, i wielce prawdopodobne, że w tabletkach jest coś jeszcze o czym nie piszą, np. talk, albo inny środek poślizgowy żeby się dało tabletkować).
mjpt wrote:Tak, ale z jednym zastrzeżeniem. Odkamieniacze sygnowane logami producentów ekspresów są bardzo drogie w stosunku do ich skuteczności (bo to przeważnie kwas cytrynowy, kwas mlekowy itp słabe kwasy). Cena powoduje że ludzie używają ich jak najrzadziej mogą, a to jeszcze bardziej zmniejsza ich skuteczność. A powinni robić dokładnie odwrotnie.Te wszystkie markowe odkamieniacze to zwykłe naciąganie jeleni.
mjpt wrote:Powody dla których nie powinno się używać octu do odkamieniania ekspresów są ogólnie znane, nie ma sensu tego wałkować kolejny raz.Nie bójta się - od octu żaden ekspres się nie rozleci
mjpt wrote:W najprostszym rozwiązaniu ekspres zlicza ilość zużytej wody. W bardziej zaawansowanej uwzględnia ilość kaw i ilość spienień mleka.Mnie intryguje jedna rzecz - skąd ekspres wie, że trzeba go odkamienić? dokonuje pomiaru średnicy przewodów? ma wbudowany przepływomierz?. Czy też zlicza ilość kaw
gutierez69 wrote:Kazdy dedykowany odkamieniacz ma inny sklad,jednoczesnie jest kompatybilny z innymi markami,wiec?To jedna wielka sciema...
andy100 wrote:Do aluminium polecam to co producent zaleca
136tomi wrote:jak dla mnie tylko ocet