Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CKT 5073T - przetwornica

vper 01 Sie 2008 22:54 1046 2
  • #1 01 Sie 2008 22:54
    vper
    Poziom 14  

    Witam,

    Nie mogę sobie poradzić z przetwornicą. Odbiornik jest zupełnie martwy. Po włączeniu zasilania słychać tylko "brzdęk" cewek na kineskopie. Nie świeci dioda czuwania. Z okolic trafka przetwornicy słychać delikatne cykanie podobne do chodu mechanicznego zegarka.

    Przetwornica na scalaku KA3S0680RF - podmieniony. Na n.1 scalaka 300V. Na n.3 ok. 12V. Pozostałe 0V.
    Wymieniony kondensator C802 od n.3 układu. Wymienione zenerki DZ808, 809. Po pierwotnej stronie wymienione C808, 809. Brak jakichkolwiek napięć na KA7630.
    Planuję jeszcze wymienić transoptor PC801 i DZ803; na razie nie mam tych elementów. Ale czy to dobry kierunek...

    Proszę Was o pomoc; może ktoś już przerabiał podobny przypadek.

    Dziękuję i pozdrawiam
    vper

    0 2
  • #2 01 Sie 2008 23:08
    mirex
    Poziom 43  

    Nieśmiało zapytam - zwarć po wtórnej nie ma?

    0
  • #3 03 Sie 2008 23:32
    vper
    Poziom 14  

    Witam,

    Dzięki kolego Mirex za zainteresowanie.
    Zwarcie po wtórnej być może i jest tylko jak je namierzyć ? Tam jest od cholery diód. Podstawiłem tranzystor linii Q401: zamiast KSC5386 dałem BU 2508DX; bez zmian. Sprawdziłem driver Q402 - na miernik sprawny. Sprawdziłem miernikiem D805 - wygląda OK. Nie mogę znaleźć na płycie D803. Podstawiony C811. Sprawdziłem D803 - też na miernik sprawna. Po jej wypięciu pojawia się miganie diody czuwania w takt "cykania" o którym pisałem wcześniej. Zauważyłem, że to cykanie dochodzi raczej z trafopowielacza aniżeli z trafa przetwornicy... Może to trafopowielacz...?

    Czy można go wylutować i spróbować odpalić sprzęt bez niego ?

    Ratunku !!!

    vper


    *************************************************************

    Witam,

    Po długiej przerwie spowodowanej urlopem i innymi obowiązkami ponownie zabrałem się za mojego Samsunga.
    Okazało się, że jednak było zwarcie po wtórnej - powodował je C410. Po jego wymianie telewizorek śmiga jak nowy.

    Dziękuję i pozdrawiam,
    vper

    0