logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi Outlander, sprzęgło, na przemian płytkie/głębokie

elektryk 01 Sie 2008 23:23 9862 4
REKLAMA
  • #1 5400065
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Witam
    Mam następujący problem, okresowo w sprzęgło robi się albo bardzo płytkie (ciężko się biegi wrzuca, czasem słychać synchronizatory) albo bardzo głębokie (ślizga się). Zmiana między tymi zachowaniami potrafi być co kilkanaście minut, z reguły (ale nie zawsze) jak ruszam to najpierw biegi wchodzą ciężko a potem zaczyna się ślizgać sprzęgło (opis lekko przesadzony, ale w pewnych sytuacja tak drastycznie się to zmienia). Ponieważ ten problem jest dość dynamiczny, to regulacja przy pedale niewiele pomogła. Jeśli to coś pomoże to w tym samochodzie jest sprzęgło hydrauliczne. Co może być przyczyną? Zapowietrzone tłoczki, czy może zmęczone sprzęgło?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5400323
    tomo19811
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    A odpowietrzałeś ukł hydrauliki sprzęgła ???????? jeżeli układ nie ma wycieków , tłok siłownika sie nie zaciera{tego przy skrzyni } to winy szukałbym w samym sprzęgle . Sprawdził bym na początek siłownik przy skrzyni {wycieki} , samo sprzęgło jak już sie zepsuje to z reguły objaw zawsze jest ten sam i nie następuje poprawa {no chyba że figle sprawia zacierające się na prowadzeniu łożysko wyciskowe sprzęgła } , na razie tyle :) , napisz co zrobiłeś i czy jest coś na +.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5406118
    autopl
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Najprawdopodobniej jest to ukł.zapowietrzony,ale spróbuj napompować sprzęgłem kilka razy wciśni i przytrzymaj zobacz czy biegi wchodzą ,przytrzymaj sprzęgło dalej np.1min i spróbuj wsadzić bieg jeszcze raz jeśli wejdzie bez problemu to odpowietrzaj a jeśli nie to może być usterka pompki czasami wysprzęglika .Zakładam ,że ukł. jest szczelny POWODZENIA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5406174
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1631
    jeżeli jest zapowietrzone to kilkakrotne wciśnięcie pedału sprzęgła powinno pomagac.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #5 5417637
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    No więc tak, nie czekając na odpowiedzi kolegów zacząłem oględziny. Wycieków nie widać, płynu hamulcowego nie ubywa. Podejrzewałem zapowietrzenie więc poluzowałem trochę odpowietrznik. Po poluzowaniu od razu pociekł płyn, nie usłyszałem żadnego syknięcia ani bąbelków powietrza w wyciekającym płynie. Dokręciłem odpowietrznik i akurat musiałem szybko do sklepu podjechać więc przejechałem się trochę. Samochód znacznie lepiej reaguje na sprzęgło i nie ma objawu ślizgania ani zgrzytu synchronizatorów. Zachęcony dobrym działaniem sprzęgła, wziąłem ten samochód na wycieczkę 500km, sprzęgło sprawiało się bardzo dobrze nie było problemu. Dwa dni po wycieczce auto stało na podwórku bo nie było potrzeby jeździć samochodem, jak wsiałem później okazało się że sprzęgło nadal działa ok, chociaż już delikatnie czułem że zaczyna się ślizgać przy dużym obciążeniu. Właśnie w samochodzie majstrowałem z podsufitką, więc chwilowo nie będę nim jeździć. Nie mam dużej praktyki przy mechanice samochodowej, ale czy ilość powietrza jaka mogła wywołać opisywane wcześniej objawy byłaby widzialna lub słyszalna przy odpowietrzaniu? Czy możliwe jest że jest zanieczyszczony układ hydrauliczny sprzęgła i jakiś syf blokuje przepływ płynu w jedną stronę (pływa razem z płynem i blokował w zwężce na rurce z płynem)?

Przy okazji innego grzebania rozebrałem zwężkę i wysprzęglik. Zwężka i przewody ok, za to w wysprzęgliku znalazłem nakrętkę ;) która była włożona między popychacz łyżki sprzęgła a tłoczek (normalnie jest tam takie złącze kulowe). Wygląda jakby komuś brakowało 2-3mm długości popychacza i podłożył taką niespodziankę. Po wyjęciu nakrętki i odpowietrzeniu narazie wszystko jest OK.
REKLAMA