logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę TV do 50 zł wybrać do odbioru w okolicach Wyrzyska?

Mike013 02 Sie 2008 12:11 5223 13
REKLAMA
  • #1 5400963
    Mike013
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam

Muszę kupić antenę do TV, bo obecna nadaje się tylko na...
    Na temat anten do TV nie mam zielonego pojęcia, więc zwracam się do Was

Antena ma odbierać to co się da, czyli tvp1, 2, polsat, tvn, i regionalną - to chyba wszystko, bo nigdy nic więcej nie złapałem

Antena nie droższa jak 50zł, no chyba że w tej cenie nie da się kupić nic sensownego

Jeżeli to ważne, to dodam że będzie ona zamocowana 30km od Piły w stronę Bydgoszczy (Wyrzysk)

może takie coś:
    => http://allegro.pl/item403533721__antena_obrotowa_pilot_wzmacniacz_f_vat.html
    ?

Dzięki za pomoc :)

jeżeli nie ten dział, to przepraszam i proszę i przeniesienie

Moderowany przez c2h5oh:

Złamałeś regulamin (p. 10.11) wstawiając link do aukcji.
    Co ten link jest teraz warty? Kto zobaczy, o co Ci chodziło? Po to jest zapis w regulaminie, by nie robić takich głupot.
    Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE.

• REKLAMA
  • #2 5401216
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Ta antena co podałeś link jest dobrym pomysłem, ale nie wszędzie może się sprawdzić, możesz kupić zwykłą antenę YAGI wieloelementową i skierować w kierunku Trzeciewca-tam gdzie jest koło bydgoszczy nadajnik TV, możesz zrobić kombinację dwóch YAGI jeśli nie wszystko wejdzie z Trzeciewca czy innych pobliskich nadajników, gdzie ta druga ma posłużyć do innych ukierunkowań i łapać sygnał z innego kierunku, jelsi chodzi Ci tez o UKF to antena dookólna powinna wystarczyć, wzmacniacz powinien być z kilkoma wejściami, mieszaczem i możliwością zasilania przedzwmacniacza w antenie i też z wyłącznikiem tego zasilania gdy stosuje się sam symetryzator, a to w zależności od siły sygnału w danym rejonie, wszystkie te sygnały odpowiednio ustawionych anten się mieszają w wzmacniaczu i idą ze wzmacniacza na rozgałęźnik bądź bezpośrednio do gniażda gdy stosujemy tylko jeden TV. Wzmacniacz jaki można zaoferować to powinien wystarczyć AWS33 - ams.
  • #3 5401283
    Mike013
    Poziom 12  
    Cytat:
    ale nie wszędzie może się sprawdzić

no i właśnie tego się boje

Cytat:
    możesz kupić zwykłą antenę YAGI wieloelementową i skierować w kierunku Trzeciewca-tam gdzie jest koło bydgoszczy nadajnik TV

aktualnie mam na ten nadajnik ustawioną antenę, dodam jeszcze, że mam antenę typu YAGI podobną do tej => http://allegro.pl/item409071610_super_antena_kierunkowa_atx_91_atx91_do_160_km.html
    tylko, że moja jest krótsza i brakuje kilku tych poprzecznych 'widełek' - słońce i mróz zrobiły swoje

Cytat:
    jelsi chodzi Ci tez o UKF

a co na nim bym złapał ?
  • REKLAMA
  • #5 5402218
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Jeśl,i chodzi Tobie o UKF-to radio.
  • REKLAMA
  • #6 5402470
    Mike013
    Poziom 12  
    Cytat:
    http://www.awpol.pl/go/_info/?id=65

moja jest identyczna tyle, że nie ma 2 lub 3 tych 'widelczyków'
    i po prostu sobie na radzi - są duże (bardzo) zakłócenia

Cytat:
    Jeśl,i chodzi Tobie o UKF-to radio.

czyli dobrze myślałem - to nie będzie potrzebne

wystarczy antena do TV
  • REKLAMA
  • #8 5402732
    Mike013
    Poziom 12  
    LeDy napisał:
    Zakłócenia w tym Wyrzysku czy słaby odbiór. Gdzie mieszkasz w dole czy gdzieś wyżej? Ogólnie to tam warunki trudne.

oooo kolega zna miejscowość ;)

mieszkam przed Wyrzyskiem na że tak powiem 'równinie' ;)

co do odbioru, to jest on po prostu słaby

dodam, że kabel mam ekranowany i zwarcia żadnego też nie ma
  • #9 5402736
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2913
    Z której strony przed ? od Piły , Bydgoszczy , czyli w dole?
  • #10 5402893
    Mike013
    Poziom 12  
    LeDy napisał:
    Z której strony przed ? od Piły , Bydgoszczy , czyli w dole?

jakieś 8km od Wyrzyska w stronę Piły

to jest równy teren nie jest ani górka, ani dołek - raczej równy teren

Poza tym ustawiałem antenę na Piłę (nadajnik jest chyba w Wałczu - nie wiem) to jakość odbioru była jeszcze gorsza

Kolego na przyszłość proszę nie zamieszczać odsyłaczy do aukcji Allegro. Regulamin pkt.10.11. Proszę tego przestrzegać. [_OBCY_]

Edit by Mike013
    Oki, faktycznie jakoś mi umknęło - sorka :)
  • #11 5403720
    LeDy
    Poziom 43  
    Czyli gdzieś Kosztowo, Nieżychowo. Pewno po drodze przeszkadzają ci drzewa . Jak antenę ustawiasz na Rusinowo to musisz poszukać inne kanały- 24, 26, 31, 57. Trzeciewiec ma 21, 28, 36, 41, 53. Przede wszystkim patrz czy drzewa nie zasłaniają drogi do nadajnika. Jak inni odbierają?
  • #12 5404729
    Mike013
    Poziom 12  
    Cytat:

Czyli gdzieś Kosztowo, Nieżychowo

Dokładnie ;)

Cytat:
    Pewno po drodze przeszkadzają ci drzewa

Jakieś 2m przed anteną stoi jedna tuja (powiedzmy choinka), dalej przez jakies 4 km jest pusta przestrzeń (pola), a za nim las

to mogło by aż tak komplikować ?

Właśnie nie wiem jak u innych

dodam jeszcze, że antena stoi w ogrodzie na wysokości ok 2m
    miałem kiedyś ją na dachu i było tak samo
  • #13 5404769
    LeDy
    Poziom 43  
    Przenieś obok lub nad tuję bo na pewno przeszkadza . Las może też zastawiać. Może coś źle podłączone lub antena bez wzmacniacza lub jak ze wzmacniaczem to sam wzmacniacz. Pomierz napięcia we wzmacniaczu. Przestaw na Wałcz i zaprogramuj kanały jakie podałem i zobacz co będzie.
  • #14 5597295
    Mike013
    Poziom 12  
    Cyfrowy polsat sprawę załatwił, no i doszło 'kilka' nowych kanałów

Dzięki Wszystkim za Pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru anteny telewizyjnej do odbioru sygnału w okolicach Wyrzyska, około 30 km od Piły w kierunku Bydgoszczy, z budżetem do 50 zł. Zalecane są anteny kierunkowe typu YAGI, skierowane na nadajnik w Trzeciewcu koło Bydgoszczy, ewentualnie kombinacja dwóch anten YAGI dla lepszego odbioru z różnych kierunków. W przypadku odbioru UKF (radio) sugerowana jest antena dookólna. Wzmacniacz antenowy powinien mieć możliwość zasilania przedwzmacniacza i wyłącznik zasilania, np. model AWS33. Wskazano, że warunki terenowe są trudne, a odbiór słaby, co wymaga stosowania wzmacniacza w antenie, np. SWA 9001 na porcelanie. Problemy z zakłóceniami mogą wynikać z przeszkód terenowych, takich jak drzewa (np. tuja stojąca blisko anteny) oraz las w dalszej odległości. Zalecane jest przesunięcie anteny wyżej lub w inne miejsce, aby uniknąć przesłonięcia sygnału. Użytkownik potwierdził, że cyfrowy Polsat rozwiązał problem odbioru i rozszerzył dostęp do kanałów. W dyskusji pojawiły się linki do anten siatkowych i wzmacniaczy, jednak zgodnie z regulaminem forum odsyłacze do aukcji Allegro zostały usunięte.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA