Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak sygnału nadawania w radiu TTI-880.

03 Sie 2008 09:22 1857 3
  • Poziom 10  
    Witam.
    Tak jak w temacie, radio nie nadaje (po wcisnięciu na sekundę zaświca się na wyswietlaczu nadawanie i gaśnie), a przełączanie kanałów i blokada w gruszce działą. Z odbiorem jest wszystko dobrze. Sprawdziłem drugą gruszkę i na niej nadawanie działa poprawnie. Chciałbym się dowiedzieć co jest tego przyczyna.
    Szukałem podobnego przypadku ale nie znalazłem prawie nic dotyczącego tych objawów mogących występować w tym radiu.


    Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
    Daniel
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Jeżeli jest tak jak napisałeś :
    Cytat:
    Sprawdziłem drugą gruszkę i na niej nadawanie działa poprawnie

    To winę ponosi przełącznik nadawanie/odbiór w nie sprawnym mikrofonie ( innaczej - gruszce - ). Jest to częsta awaria z przyczyny mechanicznego wygięcia się blaszki przełączającej styki w przełączniku.
    Można go rozebrac ( ale BARDZO delikatnie ) i wyczyścić same styki oraz Delikatnie po doginać blaszki.
    Będzie działał jak nowy.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 26  
    Witam, skoro na innym mikrofonie działa nadawanie , to masz albo uszkodzony kabel , albo przełącznik w gruszce . Musisz wziąć miernik i posprawdzać gdzie nie łączy nadawanie . Przy naciśnięciu nadawania piny 5 i 3 we wtyczce muszą być zwarte. Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Witam, rozebrałem włącznik podoginałem blaszki (sprawdziłem mernikiem i przełęcznik zwiera te piny które powinien)ale jest tak samo, po wcisnięciu zapala się na sekundę TX na radiu i gaśnie.

    Martwi mnie teraz zlutowanie kabli we wtyczce bo piny 3 i 5 nie są zwierane tylko 4 i 5.

    Moje podłączenie we wtyczce (chyba cos nie tak):

    1 - niebieski
    2 - biały
    3 - czerwony ??
    4 - zółty ?? //tutaj cos sie chyba nie zgadza
    5 - czarny ??
    6 - fioletowy


    Pozdrawiam

    Dodano po 27 [minuty]:

    Witam,
    Zamieniłem we wtyczce piny 3 z 4 :) i nadawanie sie pojawia juz na radiu, z tymże nie słychać co mówię. Na drugim radiu pojawia się że ktos nadaje ale jest cisza. Czyżby mikrofon sie spalił ??

    Pozdrawiam