Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator LM 2575HVS - SMD

genpa 03 Aug 2008 10:15 1528 10
    genpa
    Level 11  
    Witam forumowiczów! Mam problem z przetwornicą lm2575hvs - SMD, uszkodziłem już 5 takich układówi i nie wiem w czym jest błąd. Załączam fotkę pcb układu i schemat. Nie mam pomysłu co robię źle, wartości elementów mam takie: c4 i 5 - 470uf 25v, l1 330uh pionowy, d1 SR160 . Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam.

polonez15
    Level 33  
    Jakie napięcie zasilania?
    -RoMan-
    Level 42  
    0. Jesteś pewien, że poprawnie zrobiłeś płytkę a nie przypadkiem w lustrzanym odbiciu?

1. Sposób podłączenia diody Schottky woła o pomstę do nieba.
    2. Brak wartości elementów na schemacie.
    3. Gdzie kondensatory ceramiczne blokujące zasilanie?
    4. Podejrzanie mały dławik.
    5. Jakie jest rzeczywiste napięcie na wejściu układu?
    mkpl
    Level 37  
    Wygląda ok schemat jak i wzór płytki. Teraz pytanie jaką masz wersję układu, bo to raczej nie jest pełna nazwa.
    Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że masz wersję
    LM 2575HVS - ADJ tzn z regulowanym napiciem wyjściowym i w tej wersji na 4 nogę podawane jest napięcie z dzielnika napięcia na wyjściu, od którego zależy napięcie wyjściowe.

[!]
    genpa
    Level 11  
    Wartość elementów podałem w opisie, jak ma być podłączona ta dioda schottky ? , kondensatory blokujące zasilanie? jakie to?, rzeczywiste napięcie zasilania to 42v dc czyli 28ac, dławik jest na 0,5 a i taki mi wystarczy, układ to LM 2575HVS - 12.
    -RoMan-
    Level 42  
    Dławik na 0.5A wystarczy Tobie ale nie układowi. Jeśli potrzebowałeś 0.5A, to trzeba było użyć LM2574. Układ LM2575 ma ograniczenie prądu klucza na poziomie 2.2A (typowo) i należy użyć dławika z takim lub wyższym prądem nasycenia.

Co do diody - niepotrzebnie ciągniesz do niej 2 cm ścieżki od strony masy. Diodę wystarczy obrócić o 90 stopni i jej anoda wyląduje na dużej powierzchni masy.

W układach impulsowych zawsze stosuje się kondensatory ceramiczne do blokowania zasilania. Jest to tak oczywiste, że producenci już nawet o tym nie piszą.

No i najważniejsze: jesteś pewien, że nie zrobiłeś przypadkowo lustrzanego odbicia płytki?
    polonez15
    Level 33  
    42 ? A MAX układu jest napisane 40...
    -RoMan-
    Level 42  
    Dla HV - 60V
    genpa
    Level 11  
    lustrzane odbicie to zrobiłem w trakcie wklejania Jpega na elektrodę (poprawnego rozkładu pinów jestem pewien). "kondensatory ceramiczne do blokowania zasilania" czyli między masą a wejściem i wyjściem przetwornicy?, jeśli chodzi o dławik to do aplikacji potrzebuję 330uh, czy mogę użyć takiego?:
    http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtml?search=330uh&idp=1#search%3D330uh
    symbol DPT330A3 .
    Dziękuje za pomoc. Nie sądziłem ze budowa przetwornicy jest aż taka "szczegółowa" ;)
  • Helpful post
    -RoMan-
    Level 42  
    Kondensatory ceramiczne dwa - jeden na wejściu - możliwie najbliżej nóżki 1. Drugi na wyjściu - równolegle do kondensatora elektrolitycznego. Połączenia masy możliwie najgrubsze i najkrótsze. Skoro korzystasz z wersji SMD i przewlekanego dławika - nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dławik obrócić tak, żeby połączenia się skróciły.

Co do dławika - raczej DPU330A3.
    genpa
    Level 11  
    -RoMan- wielkie dzięki za pomoc, w najbliższym czasie zmienię PCB i elementy i zobaczę jak to działa. Temat myślę że zamknięty, człowiek całe życie sie uczy;)