Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programowanie sterownika silnika Vectry B DI

Seba_105 03 Aug 2008 16:31 10705 12
    Seba_105
    Level 11  
    Witam

Mam pytanie do znawców tematu programowania sterowników OPLA a mianowicie:
    Oryginalny sterownik to BOSCH 0 281 001 631, (2000r silnik 20dtl) uszkodzony
    a drugi to BOSCH 0 281 010 269, (2001 rsilnik y20dth) sprawny.

Czy jest możliwość zmiany domowymi sposobami programu w sterowniku BOSCH 0 281 010 269 i wgrania do niego zawartości sterownika BOSCH 0 281 001 631 tak aby to działało.

Poco taki zabieg uszkodził się sterownik w moim samochodzie x20dtl ,a mam sprawny sterownik ale z innej wersji tzn: y20dth,

Sama podmiana sterownika nic nie da bo sterowniki sterują różnymi pompami wtryskowymi i po podłączeniu wyskoczy błąd P1631 i 1651. Sprawdzałem.

co jest potrzebne do zmiany softu (jeśli to możliwe), jak to zrobić?

za wszelkie info będę wdzięczny.

pozdrawiam
    pivvo
    Level 23  
    Zaadoptowanie innego sterownika uważam za mało prawdopodobne ale.. być może Ci się uda, podstawą do podmiany programu jest zidentyfikowanie jakie są tam użyte pamięci, typ pojemność, jeśli były by takie same to może je przelutować :?:
    Seba_105
    Level 11  
    witam

dzięki za odpowiedz sprawdzę jakie pamięci tam występują ale z tego co pamiętam to w jednym sterowniku jest jedna kostka a w drugim 2 kości.
    Możecie mi powiedzieć co jest zapisane w tych pamięciach bo jeśli tylko mapy to raczej nic nie zmieni ale mogę się mylić?????
    pivvo
    Level 23  
    I owszem są mapy i jest program jak maja być interpretowane parametry z map, jeśli jest tak jak opisujesz w jednym dwie kości a w drugim jedna to wskazuje że ten z jedna kością to ma już flash'a a ten z dwiema epromy, czyli jeszcze większa nie kompatybilność, zwłaszcza w zakresie pojemności.
    Seba_105
    Level 11  
    układy jakie są w sterowniku y20dth to:pam.AM29200BB-90SE jak pisałeś to Flesh, układ koło pam. to: AMI0117NBP 8 905 959 404,
    natomiast w sterowniku x20dtl, pam: odczytam jutro...... a układ koło pam. to NS936ag, SCL4410-V4, B 58553, GADA 35, zdjęcia poniżej. Czyli może być problem z zaprogramowaniem tego zawartością pam. ze sterown. x20dtl, może ktoś wie czy sterowniki x20dtl były robione na takich samych układach co sterownik y20dth, ewentualnie gdzie mogę znaleźć wsad do aby można sprawdzić czy to zadziała.

pozdro
    pivvo
    Level 23  
    Po piersze lepszy pogląd jeśli zrobisz zdjęcie całej płyty komputera
    Po drugie Link do strony z wsadami wymaga rejestracji i chyba jakiś czas karencji
    Po trzecie nigdy tak nie mieszałem ale wydaje mi się że jeżeli jest ten sam procesor to dla niego typ i wielkość pamięci nie odgrywa żadnej roli pod warunkiem że nie ma jakiejś dodatkowej innej pamięci (np. typu24CXX) w której są zapisywane błędy i może też być zapisana konfiguracja bootowania.
    pivvo
    Level 23  
    Seba_105 wrote:
    układy jakie są w sterowniku y20dth to:pam.AM29200BB-90SE

Coś tu zjadłeś powinno być 29F200BB jest to flasch dwa Mb pojemności, natomiast ten starszy sterownik ma 58530=AM29F010 czyli jeden MB z tym że tam masz dwa układy.
    Patrząc po zdjęciach to procesory są takie same B58748=SAB83C166, czas na wnioski teoretycznie konstrukcja jest zbliżona, więc co można zrobić
    1. Z sterownika x_20dtl wy lutować pamięci odczytać w jakimś programatorze przerobić w winolsie do postaci jednego pliku (pamięci odczytuje się pojedynczo czyli dwa pliki winols eksportuje do jednego zbiorczego, nie wiem tylko czy będzie to kompatybilne)
    2. Z sterownika y_20dtl odczytać zawartość flasha interfejsem typu galletto (backup zawsze może się przydać) a potem zaprogramować plikiem wynikowym z winolsa.
    PS.
    Nie brałem pod wzgląd analizy adresowania tych dwóch typów pamięci wiec mój wywód jest czysto hipotetyczny, i idzie w kierunku rozpoznania bojem, czyli sprawdzenia w praktyce, jak by coś nie tak, to każdą pamięć można wy lutować i na nowo wgrać soft byle był co (backup).
    Seba_105
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedz muszę powiedzieć że trochę rozjaśniłeś mi temat i nie jest tak fatalnie jak myślałem (ale mogę się mylić).
    Sprawdzałem stronę którą podałeś ale znalazłem tam wsad tylko do zafiry oznaczenie ECU 0 281 010 268 to pewnie też jest do silnika y20dth (ale na razie nie znalazłem żadnych danych na jego temat). Pisałeś żeby "ze sterownika y_20dtl odczytać zawartość flasha interfejsem typu galletto " ale z tego co przeczytałem to w tych sterownikach opla można tylko zapisać?????

Który interfejs byś polecił do do tego celu oglądałem ana allegro ale z braku doświadczenie wolę zapytać?

Znasz może inną stronę z wsadami do Opli?

pozdr.
    pivvo
    Level 23  
    Jestem użytkownikiem VW i na temat opli ciężko mi walić konkretami ale zawsze możesz zadać pytanie na forum Viaken Opel co polecają, chłopaki są mocno kumaci ale i też czasem mocno złośliwi, taka uroda tego forum :)
    Seba_105
    Level 11  
    dzięki za zainteresowanie z braku programatora spróbuję podmienić pamięć na czystą w sterowniku y20dth zaprogramować jakimś wsadem do sterowników x20dtl lub dth

Za wszelkie sugestie dotyczące podmiany oraz stron zawierających oryginalne wsady do sterownika opla x20dtl dth będę wdzięczny

pozdr.
    Seba_105
    Level 11  
    Dzięki za linka byłem tam i jest tylko do opla zafiry ale ecu ma wysoki numer 268 pewnie też y20dth ben który ja mam ma num 269 i jest od y20dth, jak tylko będę miał programator to podmienię ten z zafiry. Zapytam na tej stronie co podałeś może ktoś ma .

pozdr