Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laminator do termotransferu

yellow_ 03 Aug 2008 23:40 193806 462
Computer Controls
    yellow_
    Level 11  
    Czy ktoś kto zmodyfikował już laminator, tak aby służył do termotransferu mógłby podzielić się informacja jaki konkretnie model przerobił?
    Chcę użyć już sprawdzonego, bo nie chcę znowu wyrzucić pieniędzy w błoto, gdyż ostatnio kupiony laminator Ibico ml-4 okazał się całkowicie niepodatny na modyfikacje (konstrukcja trzymająca rolkę jest zrobiona w taki sposób, iż w żaden sposób nie przejdzie tamtędy laminat).
    Dodam, że wszelkie laminatory pokazane w dziale diy są nie do dostania na allegro. No i milo by było, gdyby ten konkretny model był dostępny w cenie do 50zl.
  • Computer Controls
    adam_es
    Level 29  
    Tańszym rozwiązaniem jest zastosowanie utrwalacza z kserografu. Ja mam taki (ze złomu za 4,5PLN) a grzałka znajduje się wewnątrz wałka. Poluzowałem tylko docisk gumowego wałka przylegającego do grzejnego.
    yellow_
    Level 11  
    moze i tak, ale najpierw trzeba miec dostep do czegos takiego, na allegro nie widze, masz inny pomysl gdzie moge cos takiego dostac?
    adam_es
    Level 29  
    Ja kupiłem na zwykłym złomowisku - skupie metali. Akurat trafiłem na dostawę złomowanego sprzętu biurowego.
    User removed account
    User removed account  
    djpeterek
    Level 23  
    Ja też kupiłem laminarkę w tamtym roku Lervia ten sam modle co kolega JOLLY wyrzuciłem jedynie bezpieczniki termiczne i laminarka ładnie robiła mozaikę tylko że nie miałem czasu zrobić żadnego zabezpieczenia temperatury i raz się zagapiłem i grzałka się nagrzała do temperatury ponad 300stopni i się stopiły plastiki na których siedzi grzałka i rolki :(. Więc polecam od razu zrobić jakieś zabezpieczenie bo inaczej trzeba będzie odwzorowywać plastiki :(.
    yellow_
    Level 11  
    JOLLY, ile razy musisz taka plytke przepuscic przy tych 125 stopniach? z jakiej grubosci laminatem sprawdziales?
    JOLLY
    Level 15  
    Przepuszczam ok 10-15 razy,patrze na oko jak papier przylega, zależy od wielkości płytki. A laminat standardowy jeśli chodzi o grubość, nie wiem ile on ma, nie sprawdzałem. Ale główna zaleta, że nie trzeba nic przerabiać, pewnie przez to też jest większa trwałość.
    djpeterek
    Level 23  
    Kolego JOLLY ile płytek już zrobiłeś na tej laminarce?
  • Computer Controls
    yellow_
    Level 11  
    a wlasnie zauwazylem ze ten przelacznik 80/125 to nie sa temperatura, tylko grubosc folii. do jakiej temperatury to sie grzeje?
    JOLLY
    Level 15  
    Płytek niestety nie zrobiłem za wiele, ale to ze względu na brak czasu, a co do temperatury to niestety nie jestem w stanie jej określić. Załączam zdjęcie przykładowej płytki robionej za pomocą tej laminarki, takie ścieżki uzyskuje się bez żadnego problemu, a przy żelazku przepuszczenie dwóch ścieżek między pinami układu przynajmniej dla mnie było problemem. Co do tej rysy po prawej stronie i jakby podtrawienia masy to winna jest moja drukarka, której muszę wymienić bęben.
    yellow_
    Level 11  
    to zdjecie calkowicie mnie przekonalo, faktycznie te wieksze obszary miedzi wygladaja jakby byly lekko podtrawione, ale i tak efekt jest super, a skoro twierdzisz ze to wina drukarki - to ja juz zamawiam ten laminator

dzieki za rozjasnienie moich watpliwosci
    szwagier90
    Level 11  
    JOLLY jeżeli możesz to napisz jeszcze na jakiej konfiguracji to laminujesz. Na tym 80 czy 125? I czy jest jakaś różnica?
  • Helpful post
    JOLLY
    Level 15  
    Powiem szczerze, że nie laminowałem na tym 80 jeszcze, od początku jadę na 125, więc nie mam pojęcia jaka może byc różnica. Tylko jeśli chodzi o odległości to jakoś mi to nie leży, bo przełącznik jest typowo elektroniczny i do mechaniki nic nie ma.
    yellow_
    Level 11  
    wczoraj doszla paczka z dokladnie ta laminarka, faktycznie bez jakichkolwiek przerobek idealnie przenosi toner na laminat - na tym ustawieniu 125 jest niecowyzsza temperatura niz 80, wrzucam fotke gdyby ktos jeszcze mial taki dylemat jak ja, dokladnie jest to LERVIA KH 4410

djpeterek
    Level 23  
    Kolego yellow_ próbowałeś już robić jakieś płytki?
    yellow_
    Level 11  
    narazie tylko na probe przenioslem toner na laminat - wyszlo idealnie, w poniedzialek kupie srodek trawiacy i wytrawie jakies plytki - wrzuce zdjecia jak to wyszlo
    elkard
    Level 36  
    yellow_ a Ty ile razy przepuszczałeś tą płytkę ? Czy tak jak JOLLY 10-15.
    yellow_
    Level 11  
    szczerze to nie liczylem, ale napewno bedzie ponad 10, dodam jeszcze ze tak po 4-5 przepuszczeniach plytka jest tak goraca ze przekladalem ja w rekawiczce kuchennej ;p
    djpeterek
    Level 23  
    A przerabiałeś czy zostawiłeś oryginalną temperaturę bo mi przy 180stopniach plastikowe rolki się całkowicie stopiły.
    PiotrT
    Level 19  
    Niedawno zakupiłem taką samą laminarkę tj Lervia KH4410.Bardzo miło zaskoczyło mnie jakość płytek wykonywanych tą metodą.Wcześniej używałem żelazka i tam jest więcej parametrów, które wpływają na efekt końcowy płytki.
    Laminarka jest nie przerabiana i przycisk mam ustawiony na 125.Ja przepuszczam płytki ok 10-15 razy.
    Z doświadczenia mogę powiedzieć ,że bardzo istotny jest rodzaj papieru użytego do termotransferu.
    sq6fmy
    Level 22  
    Również zakupiłem Lervie i wykonana na niej płytka mile mnie zaskoczyła. Przepuszczona 15 razy na ustawieniu 125.

Na ustawieniu 80 podniosłem temperature ponad tą dla folii 125 przez dolutowanie równolegle rezystora początkowo 82k a obecnie 68k do rezystora odpowiadającego za "80" czyli R19 (10k). Nie miałem okazji sprawdzić ile lepiej wychodzi "prasowanie". Rezystor R17 (9k1) odpowiada za zakres 125.

Mam schemat tej laminarki - niestety narysowany odręcznie i to ołówkiem. Jeśli coś wyjdzie ze skanowania to go moge wrzucić w tym poście (o ile to nie będzie przeszkadzało któremuś z moderatorów).

A i nie kupujcie na allegro - za 60zł można kupić nówke w Lidlu. Ja kupiłem "nową" na allegro i w rzeczywistości okazała się poserwisowa - na szczęscie działa.
    Zielu
    Level 11  
    yellow_ wrote:
    czy ktos kto zmodyfikowal juz laminator tak aby sluzyl do termotransferu moglby podzielic sie informacja jaki konkretnie model przerobil?

Ja swój laminator kupiłem w Tesco za ok 50zł:

Z początku nie myślałem o płytkach, a o oszczędności na laminowaniu papieru. Taka usługa w kserze kosztuje zwykle (za A4) od 2 do 4zł. A tu za 7zł miałem cały plik folii do laminacji.
    Panele przednie do swoich urządzeń zwykle wykonuję przez zalaminowanie wydruku narysowanego w Corelu i przyklejeniu go do obudowy.

W środku znajdował się m.in bezpiecznik termiczny (z prawej) oraz termostat (z lewej):

Schemat połączeń:

Oryginalnie termostat grzał do ok 120st.C. Do płytek było to trochę za mało. Postanowiłem zbudować prosty termostat na jednym wzmacniaczu. W roli czujnika temperatury pracuje dioda 1N4148 która ma dopuszczalną temperaturę złącza 200st.C.

Na płytce tremostatu znajduje się zasilacz beztransformatorowy:

Do wyboru trybu pracy termostatu służy jeden przełącznik trzy pozycyjny. W położeniu środkowym, grzałka jest wyłączona, natomiast obracają się wałki co pozwala na lepsze schłodzenie laminatora:

Przykładowa płytka zrobiona przy pomocy laminatora (co prawda banalna, ale tylko taką miałem pod ręką...). Płytki przepuszczam zwykle 4 razy.

Więcej informacji umieściłem na mojej stronie: Link
    sq6fmy
    Level 22  
    Laminarka Lervia - po wymianie rezystora R17 (lub R19 zależnie na jakim zakresie chcemy mieć modyfikacje) na 3k9 temperatura miedzy wałkami wynosi 150-160st.

W ramach testu wykonałem płytkę dwustronna ze scalakiem pod raster 0.5mm i duża ilościa ścieżek 0.3mm. Efekt końcowy prawie jak Positivem ;)

Płytka przepuszczona 10 razy za każdym razem wkładana pod innym kątem do laminarki.
    lechoo
    Level 39  
    Ja używam starego laminatora NoviTech model LM-120, ma już około 5 lat i raczej nie jest obecnie dostępny. Modyfikacje jakie poczyniłem to wywalenie bezpiecznika termicznego (jest jednorazowy) i włączenie rezystora 100ohm w szereg z termistorem. Po tych zmianach zakres regulacji temperatury wynosi 120-170*C.
    JOLLY
    Level 15  
    Mi właśnie wywaliło jeden bezpiecznik termiczny i się dziwiłem czemu nie grzeje, więc również wam polecam albo wywalenie od razu albo czekanie aż sam się wywali :) A w tej Lervii są dwa.
    djpeterek
    Level 23  
    A termostat bimetaliczny można zastąpić czymś innym ? Bez robie przeróbki tylko wyrzucam termostat i daje zworę.
    Odwirowany
    Level 10  
    Lervia spisywała się świetnie ale odmówiła posłuszeństwa, tzn nie grzeje - pewnie padł bezpiecznik termiczny Co dać w zamian, rezystor (jaki)? zworkę ?
    sq6fmy
    Level 22  
    Bezpiecznik termiczny można wywalić i zamiast niego dać zwore - ale wtedy laminarki bez kontroli zostawić już nie wolno!

Po wymianie rezystora ustalającego temperature na 3k9 jest ryzyko wywalenia bezpiecznika termicznego przy starcie. Przyczyna jest prosta - czujnik temperatury mierzy temperaturę wałka natomiast bezpiecznik jest zamontowany na kształtowniku aluminiowym. W momencie właczenia wałki nagrzewają się dużo wolniej niż aluminium, temp dochodzi do 210st gdy na wałku osiąga 150-160st. I to jest moment kiedy bezpiecznik może się przepalić (bo jest właśnie na 210st). Później temperatura profilu aluminiowego spada i po kilkunastu minutach jest niewiele wyższa niż wałków gumowych. Rozwiązanie tego problemu jest proste ale upierdliwe: trzeba laminarkę nagrzać na niższym zakresie a dopiero później przełączyć na wyższy. Nie ma wtedy ryzyka osiągnięcia tak wysokiej temperatury na profilu.