witam!
czy ktoś się orientuje czy można dołożyć tempomat do wersji
po 99 r - wersja na 100lecie opla ale bez tempomatu?
jakie koszta i czy da rade samemu coś wykombinować ..
Kupujesz tylko manetke, podlaczasz pod instalacje ktora powinienes miec (sprawdz to najpierw) i wsio. Jak masz pecha to do serwisu na Techa aby uaktywnili te funkcje (kolo 100zl wezma). Za 80 zl idzie dostac nowa manetke kierunkowskazow z tempomatem.
W benzyniakach musialbys jeszcze taka skrzyneczke kupic do sterowania przepustnica, ale w DTI pedal gazu jest elektroniczny.
Trzeba się dowiedziec jaki to kod literowy silnika i popatrzeć na schemat. Jeżeli do sterownika silnika jest na schemacie dołączona manetka tempomatu to wtedy mozna zrobić "upgrade": dołożyć manetkę z przyciskami, czujnik wciśnięcia sprzęgła (albo zdrutowac na sztywno) i aktywować tempomat Techem.
Jeżeli diesel z pompa mechaniczną czyli ga na linkę albo benzyniak z przepustnicą na linkę to aby tempomat działał trzeba dołożyć zewnętrzny "sterownik tempomatu". Czyli kawałek elektroniki + serwomotor poruszający linką. Prosta robota, czasem z mechaniką trochę rzeźby. Opisywałem to już tutaj kiedyś więc dociekliwi sobie znajdą
A, sterownik można za grosze wyrwać od Omegi czy Vectry B.
Witam koledzy pisze w sprawie tempomatu w astrze G X17DTL a mianowicie sprawa wyglada tak załążyłem manetke i pojechałem do serwisu odblokować koleś męczył sie przez 1,5 godz robiąc to na różne sposoby i okazalo sie ze te silniki nie maja tempomatu w ECU i tylko osobno (doszedł do tego po schemacie instalacji) i trzeba dolozyc wlasnie ten tempomat jest on montowany na wtyczke o ile dobrze pamietam 16 pinową i znajduje sie gdzies z lewej strony kolo akumulatora mniej wiecej. dodam ze wiem ze jakas wtyczka czyba o wlasnie takiej ilosci pinow jest pod lewym blotnikiem bo kiedys ja widzialem..... czy to tam moze byc ten tempomat?? czy ktos kiedys to robil?? jak wyglada ten tempomat co trzeba dolozyc prosze pomóżcie......
1Koledzy nie chce zakładać nowego tematu mam oto manetkę do vectry z tempomatem ale dziś po rozkręceniu mojemu widokowi zabrakło tej kostki co się wpina kostkę od tempomatu, silniczek to 2.0Di DTL samochód był z anglii i była zmiana kierownicy podejrzewam ze nie przeciągneli tych kabli jeśli któryś z kolegów byłby chętny pomóc i wskazać miejsce z którego mogę przeciągnąć kable byłbym bardzo wdzięczny
0glbpl napisał:witam
mam pytanie czy jest mozliwosc podlaczenia manetki z tempomatem to vectry 1.8 benzyna z 2001 roku ? bo zastanawiam sie dokupic tak manetke i nie wiem czy jest sens wogole bo jesli nie bedzia mial takej opcj moj samochód to zkup jest zbedny .
Powiem tak. Gra warta świeczki ale jeżeli nie masz trochę pojęcia o elektryce i elektronice to lepiej łap tam nie pchać bo można coś skopać jeszcze. Ja miałem okablowanie po części położone tzn. wystarczyło wymienić na odpowiednią manetkę z dodatkową wtyczką na styki tempomaty, wymienić wyłącznik hamulca przy pedałach i tam też była odpowiednia wtyczka oraz założyć odpowiedni wyłącznik przy pedale sprzęgła. Dorabiałem tylko wtykę tempomatu podłączając się bezpośrenio w wiązkę przechodzącą do grodzi silnika dość wysoko nad pedałami kierowcy oraz montowałem przy zegarach kontrolkę pracującego tempomatu. Jakbyś był jeszcze zainteresowany to mam jeszcze jeden moduł tempomatu to sprzedania.
0