Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Minidisc SONY MDS-JE500 nie nagrywa

04 Aug 2008 13:37 5933 18
    User removed account
    User removed account  
    maniek2591
    Level 19  
    raczej bedzie ciezko udowodnic ze to z winy elektrowni
    User removed account
    User removed account  
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Co to znaczy, że nie działa nagrywanie?
    Nie da się włączyć? Jakiś komunikat się pojawia? Nagrywa ale po odtworzeniu nic nie słychać?
    Proszę dokładniej opisać usterkę.
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    TOMI
    Service technician RTV
    Wygląda to na uszkodzenie głowicy magnetycznej. Do rzadkości należy jej zabrudzenie. Głowica ta to taki plastik umieszczony od góry lasera który przy nagrywaniu opada i nagrywa na nośnik informację.
    User removed account
    User removed account  
    TOMI
    Service technician RTV
    Sprawdź czy przy nagrywaniu lub kasowaniu głowica ta opada całkowicie na powierzchnię dysku. Może zabrudzona.
    User removed account
    User removed account  
    TOMI
    Service technician RTV
    Czyli pomysły standardowe się skończyły. Pozostaje podstawić elektronikę, jak nie ma to lipa.
    User removed account
    User removed account  
    TOMI
    Service technician RTV
    Sam laser dosłownie jako laser odpada ponieważ on służy tylko i wyłącznie do odtwarzania MD. Nagrywa i kasuje właśnie ta mała głowica magnetyczna. Poszukaj schemat i przeanalizuj obwody tej głowicy, może coś znajdziesz.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    :arrow: TOMI
    Czy przypadkiem w MD nie jest tak, że laser podgrzewa nośnik, a głowica magnetyczna utrwala na nim zapis?
    Przy odczycie zaś laser pracuje z mniejszą mocą.
    TOMI
    Service technician RTV
    Publikacji jasno opisujących zasadę nie znalazłem, ale innymi metodami doszedłem do takiego wniosku. Na pewno jest wykorzystywany do ścieżkowania. Stąd moje wnioski że jeżeli dobrze czyta to laser jest sprawny.
    Natomiast może coś się w ustawieniach pokręciło i trzeba wejść do trybu serwisowego gdzie można także sprawdzić sprawność lasera i obwodu głowicy REC. W serwisie elektroniki coś tam wspominali kiedyś.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Publikacja dość okrojona jest np. tu: http://www.audioton.republika.pl/md.html
    Zgadza się to z praktyką, ponieważ głowica magnetyczna nie bierze udziału w odczycie nośnika.
    Przy zapisie zaś moc lasera musi być większa, by móc podgrzać nośnik - podobnie jak w CD.

Co do reszty się zgadzam - jeśli urządzenie padło przypadkiem (a tu chyba możemy tak stwierdzić), to winna jest raczej elektronika, choć lasera też wykluczyć nie można - wszak jest to wrażliwy element (choćby ESD).
    Najprościej podstawić cały moduł i sprawdzić.
    TOMI
    Service technician RTV
    No właśnie jak to jest. Zrób eksperyment i przesuń głowicę magnetyczną w taki sposób żeby ewidentnie nie była umieszczona w ognisku lasera. Jak się okazało na czystym dysku informacja została zapisana pomimo że nie było podgrzewane miejsce zapisu. To taki mój eksperyment z połowy lat 90 i początków MD. Niestety brak publikacji firmy Sony na ten temat która by rozwiała wątpliwości na ten temat.
    Ponad to nie zdarzyło mi się wymieniać lasera jeśli było uszkodzone nagrywanie na przypadku kilku sztuk może i nastu.
    User removed account
    User removed account