Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka jednostka główna? Jakie radyjko? Alpine CDA-9887R.

BOBI12 04 Aug 2008 19:18 2665 10
    BOBI12
    Level 10  
    Zamierzam kupić sobie jednostkę sterującą i mam pytanie do ludzi co się tym zajmują.
    Najbardziej by mi odpowiadało jednostka z wysuwanym ekranem coś podobnego do ALPINE IVA-D106R i tu moje pytanie czy istnieje taka jednostka z wysuwanym monitorem która ma dotykowy ekran i możliwości podłączenia do komputera tylko chodzi mi o to żeby wyświetlany obraz był w dobrej jakości i była możliwości poruszania się po pulpicie za pomocą dotykowego ekranu
    Jeśli owej jednostki nie ma to w grę wchodzi radyjko Alpine CDA-9887R lub model z możliwością odtwarzania dvd alpine DVA-9861Ri
    Co sądzicie o tych jednostkach?
    Czy różnica między tymi modelami jest znacząca?
    I jakie radyjko jeszcze byście polecili w tym przedziale cenowym dobrze żeby miało możliwości odtwarzania dvd?
    I jak różnica jest miedzy Alpine CDA-9887R a niższymi modelami?
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Do jakiego komputera i po co ten komputer ?
    BOBI12
    Level 10  
    Jakie ma to znaczenie jaki komputer
    Pytam o jednostkę główną a nie o komputer
    "Po co komputer?"
    To tak jak by kogoś zapytać po co mu 300 kucy pod maską
    Skoro 150 w zupełności by wystarczyło
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    np. Kenwood-y serii KVT
    BOBI12
    Level 10  
    A możesz wymienić konkretny model?
    Bo miałem pionka z serii avh z wysuwanym monitorem
    I dało się podłączyć kompa
    tylko co z tego jak obraz był lipny
    no i ekran dotykowy w tym momencie nie działał
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    cała seria od m707 do 929dvd .
    A co do AVH Pioneer-a napisz wprost, że nie umiałeś go podłączyć a nie , że coś nie działało lub obraz był lipny gdyż Pioneer-y tak jak KVT mają wyjście RGB.
    BOBI12
    Level 10  
    Oki a czy w tych jednostkach istnieje możliwości poruszania się w środowisku operacyjnym (jeśli podłączę kompa) tak samo jak w tabletach za pomocą dotyku?
    I jak jest jakoś dźwięku?
    Bo co do jakości pionka z serii avh to nie byłem zadowolony
    Wcześniej miałem pionka z serii bodajże 9600 taki z dwoma panelami i grał o niebo lepiej od tej avh.
    Kompa podpiąłem bez problemu tylko że za pomocą wejścia wideo
    Więc z tego powodu jakość kiepska była
    Ty mówisz o wejściu RGB czyli te gdzie podłańcza się zewnętrzną nawigacje tak?
    A możesz dać namiary na kabel jakiego powinienem użyć do podłączenia kompa pod tego avh?
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Sygnał panelu wyprowadzony jest na złącze komputera czyli mając dowolny komputer z wyjściem i obsługą panelu wystarczy zrobić przejściówkę i ewentualnie sterownik napisać .
    Pisanie , że avt ma kiepski dźwięk na podstawie jednego modelu i pewnie nie najwyższego jest ...... nie na miejscu (tak samo jak napisać że mercedes jest mały dwuosobowy i wolny).
    KVT oprócz cyferek różnią się zastosowanymi przetwornikami dźwięku więc można dobrać jakość dźwięku do wymagań i zasobności portfela.
    Według opinii moich znajomych którzy się znają na audio znacznie lepiej niż ja, aby usłyszeć w pełni różnicę w graniu między radiem za 500 Euro a 1000 Euro potrzeba dobrej instalacji i głośników (przednich) za ...... co najmniej 500 Euro. Co prawda jest część osób które podłączając wysokiej jakości odtwarzacz DVD do Rubina (taki telewizor radziecki kolorowy) przez wejście antenowe "rozkoszują" się dźwiękiem 3D i obrazem FuuuuuuulHD :D
    BOBI12
    Level 10  
    No no fajnie
    Tylko żeby zrobić tą ową przejściówkę trzeba mieć pojęcie o tym
    A ja niestety nie mam
    Więc w takim wypadku chyba łatwiej będzie kupić jakąś jednostkę zwykłą która odtwarza dvd np: alpine DVA-9861Ri i podpiąć ją pod monitor dotykowy który bez problemu można podłączyć pod komputer i nie wymaga to pisania żadnych sterowników ani robienia przejściówki
    Ja nie napisałem że ma kiepski dźwięk tylko że poprzednie radyjko pionka też z wyższej półki było pod tym względem o niebo lepsze i to na tych samych głośnikach
    Kiedyś jak podłączyłem system hertza z seri hv (mogę się mylić bo dawno to było)
    To jak odpaliłem płytę to usłyszałem dźwięki których wcześniej moje uszy nie słyszały
    Więc wiem że na jakości dźwięku składają się wszystkie elementy a cały sprzęt gra tak dobrze jak jego najsłabsze ogniwo
    jarimir
    Level 18  
    Nie wiem ktory masz dokladny model tego pionka bo nie napisales ale porownanie go z 9600 jest troche nie na miejscu bo to najwyzszy model z tej seri juz z prockeim , czasowka, zwrotkami i z wieloma mozliwosciami. Sluchalem tej jednostki i naprawde ladnie to gra. Obecnie mam Alpine IVA 105 to to samiutko co 106 tylko monitorem sie roznia a dokladnie wielkoscia o pol cala i niczym innym i rownierz nie zachwyca zarowno jakoscia dzwieku jak i mozliwosciami ale zato wysokie modele juz chociazby IVA 310 ma lepszy dzwiek i wieksze mozliwosci rozbudowy audio. Wiec jesli chcesz wymienic na IVA 106 nie licz na lepsza jakosc dzwieku od AVH a juz napewno nie jak 9600
    BOBI12
    Level 10  
    Miałem 5700 kupiony z jakieś 3 lata temu więc wtedy to był hicior jak dla mnie
    Teraz to tego od zawalenia jest
    To przyznam się że za bardzo nie wiedziałem co ten 9600 sobą reprezentuje.
    Dla mnie też zajebiście ono grało a jak wsiadłem na avh to różnica była diametralna
    Do tego stopnia że nawet mnie kusiło by ja sprzedać i kupić ponownie 9600
    Ale chyba ekran i możliwość odtwarzania dvd były dla mnie lepszą opcją
    Teraz znowu chce coś co fajnie gra i to jest priorytetem
    A słuchałeś może tego alpine 9887R?