Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW Golf IV, silnik 1.6, jakby odpalał na gazie

lenny2 04 Sie 2008 20:11 2589 6
  • #1 04 Sie 2008 20:11
    lenny2
    Poziom 2  

    Witam,
    chciałbym prosić o małą radę. Mam VW Golfa IV (2001) z silnikiem 1,6 i założoną na nim holenderską instalację SGI firmy Elpigaz.
    Autko ma problem z odpalaniem, mam wrażenie jakby odpalało na gazie. Gdy zgaszę autko, po uprzedniej jeździe na LPG, chcąc do odpalić ponownie (nie ważne ile czasu minie) muszę go długo kręcić zanim znowu odpali albo odpali dopiero za drugim razem. Zdarza się, że auto odpali, ale gdy dusze gaz, auto zachowuje się bez zmian (autko nie wchodzi na obroty). Dodam że na paliwie nie ma tego problemu, tylko gdy kończę jazdę na gazie.
    Ma ktoś jakiś pomysł co mogę z tym zrobić aby usunąć ten mały defekt ??
    Sądziłem, że to może przewody zapłonowe, ale to nie to bo w Golfie mam cewki zapłonowe, (świece również wymieniłem, nie pomogło).

  • #2 04 Sie 2008 20:28
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Możliwa nieszczelność zaworu w reduktorze - jak silnik stoi, to dolot napełnia się gazem. Sprawdź również, czy elektrozawory LPG, czy dostają zasilanie podczas rozruchu na benzynie, wtedy będziesz mógł wykluczyć wadę sterowania instalacji.

  • #3 15 Wrz 2009 06:29
    gudi
    Poziom 12  

    najprawdopodobniej leja wtryski gazu..

  • #4 15 Wrz 2009 20:49
    marcin.z
    Poziom 10  

    Prawdopodobnie trzeba przepiąć plus wtryskiwaczy gazowych bezpośrednio pod stacyjkę[oczywiście przez przekaźnik].wtryskiwacze gazowe mogą pracować ułamek sekundy dłużej i silnik się zalewa gazem

  • #5 16 Wrz 2009 08:12
    croma 1
    Poziom 17  

    Po pierwsze bto nie jest Holenderska instalacja tylko Polska.
    Prawdopodobnie jest źle sprogramowana i przestraja ci sterownik benzynowy. pojeździj troche na benzynie i później powtórz sprawe z odpalaniem.

  • #6 12 Lis 2011 12:26
    gudi
    Poziom 12  

    sgi elpigaz-u nie jest polskie, tylko holenderskie, poniewaz sgi produkuje firma AG... brak slow na takich specow.. elpigaz jest firma glownie instalatorska i 90% czesci jest obcych producentow..
    co do programowania, to zaraz z krzesla spadne.. sgi z 2001 roku, czyli prawie na pewno sgi typ II ma wgrywane oprogramowanie pod konkretny model auta i nic sie tam nie odaptuje...

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME