Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiertarka Stołowa czy Statyw

djpeterek 05 Aug 2008 18:50 16856 21
    djpeterek
    Level 23  
    Witam
    Prosiłbym Szanownych Kolegów odnośnie wiercenia otworów w płytkach PCB (laminacie) wiertłami 0.4-0.8mm. Zastanawiam się nad kupnem statywu Proxxon MB 140 lub wiertarki stołowej. Różnica jest w cenie bo wiertarkę stołową do 180zł można kupić natomiast stojak Proxxona kosztuje 230zł. Zastanawia mnie fakt na czym lepiej się będzie wiercić zastanawiałem się jeszcze nad rozwiązaniem zwykła wiertarka+ zwykły statyw i wiertła na trzpieniu ale mam wątpliwości co do obrotów zwykłej wiertarki.
    pozdrawiam
    krzychS
    Level 29  
    Sprawdź indywidualnie każdy wymieniony sprzęt. Oceń jakość prowadzenia. Co do "silnika" to przy małych wiertłach powinny być duże prędkości obrotowe.
    jatzek j
    Level 21  
    Siemanko . Zawsze byłem i jestem za ,,dobrą '' wiertarką stołową , porządnym uchwytem oraz wiertłem . Przede wszystkim połowa sukcesu to solidna podstawa oraz wrzeciono wiertarki .Każdy jest zadowolony podczas wiercenia gdy nic się ,,nie rusza '' , a wiertło nie ,,bije ''. Oczywiście można polemizować z osobami , którzy posiadają malutkie , ręczne wiertarki na 12 V i tyle im wystarcza .
    djpeterek
    Level 23  
    Generalnie mi to jest obojętnie już co wybiorę ale zakupu mogę dokonać tylko raz bo chce żeby to był raz porządny wydatek na dość długi czas chociaż wiadomo że różnie to bywa. Widziałem statywy Dremela na żywo nie dałbym 150zł za nie ani grosza natomiast z tego co słyszałem Proxxona statywy to jest coś wyjątkowego i dalej myślę czy wiertarka stołowa czy statyw. Bo po dzisiejszej przechadzce po sklepach bardziej jakoś mnie ciągnie do wiertarki stołowej.
    krzychS
    Level 29  
    Statyw jest bardziej uniwersalny, choć zawsze jest problem z precyzyjnym mocowaniem wiertarki.
    Ja wybrałbym wiertarkę stołową, ponieważ jest specjalizowana i posiada zwartą konstrukcję.

Przy zakupie zwracaj uwagę na prędkości obrotowe głowicy.
    Stary1952
    Level 32  
    Zdecydowanie polecam wiertarkę stołową .
    kondensator
    Level 36  
    djpeterek wrote:
    ...wiercenia otworów w płytkach PCB (laminacie) wiertłami 0.4-0.8mm.
    ... bo wiertarkę stołową do 180zł można kupić
    Za 180 zł to raczej china z uginającym się stolikiem i luzami wrzeciona -
    zapewni dokładność wystarczającą do wiercenia desek w płocie, a wiertła
    poniżej 1.5mm będziesz owijał papierem czy masz inną metodę...
    Nie piszę z teorii, przerabiałem to, i chyba że trafisz starą prawdziwą
    wiertarkę stołową w dobrym stanie (np. polską) - to wtedy inna bajka,
    ale trafić taką sztukę i jednocześnie dobrą i tanio nie jest łatwo.
    Taka to jeszcze nie jest to co potrzebne do precyzyjnego wiercenia:
    http://www.contakt.pl/product_info.php?cPath=29_269_639_640&products_id=445
    (i jest to dalej tylko tania wiertarka warsztatowa - nie precyzyjna)
    Jeśli bym miał dużo wiercić w płytkach, szukał bym coś w stylu:
    http://www.contakt.pl/product_info.php?products_id=1138
    http://www.maszyny.net/wiecej.php4?k=238&produkt_id=955&s=L
    ew. używane + nowe "futerko"
    Wiem, w cenie jest jedno zero więcej (niestety...), ale urządzenie
    ma też inne zastosowania, w tym bardziej związane z jego nazwą.
    djpeterek
    Level 23  
    Wiertła oczywiście będą widiowe (tzn te na trzpieniu czy jak to tam zwał :) ). więc wydaje mi się że nie ma potrzeby owijania wiertła czymkolwiek żeby się trzymało w futerku.
    arch_x
    Level 20  
    Do wierteł widiowych na trzpieniu tym bardziej musisz mieć specjalizowaną wiertarkę. O samym statywie proxona zapomnij - sam statyw nie wierci otworów. Kupisz statyw - musisz dokupić wiertarkę.
    O wiertarce uniwersalnej - też zapomnij. W nowej bicie wrzeciona masz około 0,4mm , a po wywierceniu kilku otworów udarem w ścianach jeszcze więcej. Obroty uniwersalnej dla takich średnic wierteł są za małe - policz prędkość obwodową dla wiertła o φ0,4. Aby wiertłem nie wyciskać otworów a wiercić, musisz mieć minimum 2000obr/min.
    Zależy ile tego będziesz wiercił, ale jeżeli ma być dobra, zakup ma służyć na lata i nie chcesz co chwila kupować wierteł (1 szt widia na trzpieniu φ0,4-1 to 8zł) to powinieneś szukać wiertaki stołowej, o miękkim dokładnym i niezacinajacym się posuwie pionowym, mocy max 100W, obrotach 2000-4800obr/min, futerku od 0,4 do 3mm.

Najtańsza wiertarka proxona do tego stojaka o którym piszesz w pierwszym poście to około 400-600zł co daje koszt łaczny 600-800zł. Na stronie proxona jest dobra wiertarka stołowa ale już za 800 zł.

W cenie 200 zł to raczej kup porządną wiertarkę ręczną o parametrach jak powyżej. Nie jakieś chińskie g... za 50 zł, tylko porządnej firmy i najlepiej z wymiennymi końcówkami (frez kulowy, tarcza ścierna φ 15, tarcza do cięcia φ15 itp.). Ten osprzęt przyda się także do ostrzenia tych malutkich wiertełek.
    djpeterek
    Level 23  
    Kolego arch_x ja wiertarkę mam pasującą do statywu Proxxona. To że sam statyw nie wywierci otworów też wiem :). Tych multiszlifierek mam kilka ale one moim zdaniem nie nadają się do tak precyzyjnego wiercenia takim wiertełkami bo już próbowałem
    adam_es
    Level 29  
    Pozwolę sobie nie zgodzić się, że wiertarki stołowe zapewniają właściwe parametry. Do średnic poniżej 1mm wymagane są obroty od 20000 obr/min wzwyż. Profesjonalne wiertarki osiągają nawet 150000 obr/min. Do amatorskiego zastosowania minimum to stojak z łożyskowanymi lub trapezowymi prowadnicami i wiertarka bez przekładni z dobrymi łożyskami - chcąc używać wierteł widiowych to podstawa. Ja używam do tego celu.. stojak z mikroskopu metalograficznego. Ma doskonałe prowadzenie w pionie. Na nim silnik 24V z łożyskami (z wentylatora czołgowego) + uchwyt z wiertarki PIKO.
    pukury
    Level 35  
    Witam .
    Obawiam się że wiertarka stołowa nie nadaje się do tego celu .
    Widziałem również kilka statywów do miniszlifierek i większość miała luzu zdecydowanie za duże .
    Jeżeli będziesz wiercił wiertłami widiowymi to - musisz mieć obroty co najmniej 4 - 5 tyś - żeby szło jako - tako .
    Jakiekolwiek luzy są nie do przyjęcia - podobnie bicie wiertła ( większość uchwytów " bije " ) .
    Zdrada polega na tym że przy dużych obrotach tego nie widać ( bicia ) .
    Wystarczy kupić na allegro silnik za 20 pln i dorobić statyw - opłaca się - na lata spokój .
    Największy problem jest z uchwytem .
    Sprawę ułatwia fakt że wiertła widiowe mają jednakowe średnice uchwytów - nie wszystkie - ale większość .
    Pozdrawiam .
    kamil22011
    Level 18  
    Koledzy czytając ten temat w pewnym momencie naszła mnie bardzo niepokojąca myśl, tzn. chcąc wykonywać domowym sposobem płytki pcb musimy zaopatrzyć się w wiertarkę stołową za 2000zł i to też mało bo przecież bez super wierteł nie pojedzie. Jak to jest że przed wczoraj pierwszy raz w życiu wierciłem w laminacie otwory wiertłem 0,6mm mini wiertarką z giętkim uchwytem gdzie płytka była w imadle a ja trzymałem uchwyt w ręku i można powiedzieć wszystko prowadziłem ręcznie. Rzeczywiście otwory są pod kątem i do płytek dwustronnych ta metoda się nie nadaje ale to nie znaczy że muszę wydać 2000zł lub więcej żeby było precyzyjnie jeśli chodzi o warunki domowe. Też zastanawiam się na kupnem albo statywu albo wiertarki stołowej jednak skłaniam się nad stołową i wiertła z uchwytem 3mm. Wiertarkę chce zakupić jak najtańszą bo budżet to podstawa w dokonywaniu zakupów w moim przypadku i pewnie wszystkich którzy zajmują się tym tematem w sposób domowy a nie przemysłowy. Co do obrotów wiertarki to zdziwiły mnie wasze wypowiedzi co do ich wielkości, mianowicie z tego co czytałem po sieci a w większości na tym forum to obroty powinny być regulowane ale po to by ustawiać na mniejsze a nie na większe w zależności o wiertła. Ja wiercąc otworki zmniejszałem na początku obroty by dobrze wiertło naszło potem zwiększałem. I nie miałem 15000 obrotów ani nawet 4000 tylko wiele mniej i dało radę.

Prosił bym kolegów by wypowiedzieli się na ten temat też pod względem wydatków i możliwości. W końcu niektórzy mają wiertarki zrobione z silniczka i prowadnicy do drukarki i działa świetnie. Nawet dla bardzo małych otworów. Dlatego pytam czy wiertarka stołowa da rade wiercić 0,6mm?

Jeśli chodzi o uchwyt do wierteł do 1mm zawsze można kupić precyzyjny uchwyt wiertarski i wkręcić go w głowicę, na przykład taki:
    http://multisort.pl/product/3301.Precyzyjny;uchwyt;wiertarski;Donau;D;1532.html
    pukury
    Level 35  
    Witam .
    Oczywiście że kupowanie " normalnej " wiertarki stołowej do wiercenia płytek to - delikatnie mówiąc - szaleństwo .
    Co do obrotów - chodzi o to że jak wiercisz wiertłami widiowymi to obroty im większe tym lepsze .
    Przy tych średnicach to spokojnie i 15000 by było ( albo i więcej - mogę sprawdzić ) .
    Z kolei jak wiercisz zwykłymi to obroty muszą być o wiele niższe .
    Wiertłem widiowym wywiercisz tysiące otworów - zwykłym nie .
    Tylko że widiowe są bardzo kruche - i tu problem .
    Oczywiście że najlepiej sobie zrobić statywik z prowadnic i kupić silnik z czegoś tam .
    Problemem jest uchwyt - o " precyzyjności " tego z linku nie będę się wypowiadał - nie widziałem ( na szczęście ) .
    Mogę porobić fotki swojego uchwytu - własnej roboty - oczywiście .
    Pozdrawiam .
    kamil22011
    Level 18  
    Czyli do wiercenia w pcb normalnymi wiertłami nie widiowymi lepsza będzie stołowa z tym uchwytem precyzyjnym czy statyw na mini wiertarkę z resztą z tym samym uchwytem bo przecież jest on do mini wiertarek donau. Powiem jeszcze że sam wierciłem już zwykłym wiertłem mini wiertarką kinzo z elastycznym uchwytem i było ok tylko pod kątem. Wiertłem 0,6mm. Dlatego pomyślałem o prowadnicy. Myślałem jednak że wiertarka stołowa będzie lepsza. Przy 580 obr/min. według mnie dla zwykłego wiertła powinno być ok. Jeśli nie to dlaczego?
    pukury
    Level 35  
    Witam.
    Może podaj jakiś przykład wiertarki stołowej - żeby było wiadomo o czym piszemy .
    I to jest raz - dwa przy takiej małej średnicy wiertła żeby zapewnić jaką taką prędkość skrawania obroty powinny być większe niż 580 / min.
    Z drugiej strony można i ręczną ( na korbkę ) wiertarką dłubać - sam nie kiedy tak muszę robić .
    Ale jakość takich otworów jest dość mierna .
    W sumie moim zdaniem lepiej sobie raz zrobić wiertarkę typowo do płytek i mieć spokój z tym tematem .
    Pozdrawiam .
    kamil22011
    Level 18  
    Jeśli chodzi o wiertarkę stołową to jest link:
    http://www.allegro.pl/item446067904_eurotec_wiertarka_stolowa_1250w_dp201_wiertla.html
    Dlaczego w taki razie jeśli potrzeba strasznie dużych obrotów robi się regulatory obrotów do mini wiertarek?
    Czy wiertarka zrobiona własnoręcznie do pcb będzie lepsza od tej z linku jeśli tak to dlaczego?
    Dlaczego uchwyt z linku poniżej jest zły i mało precyzyjny, przecież projektowany specjalnie pod małe średnice wierteł?
    http://multisort.pl/product/3301.Precyzyjny;uchwyt;wiertarski;Donau;D;1532.html
    Nie mówię że potrzebny mi jest sprzęt do super odwiertów po prostu jak wierciłem swoją mini wiertarką otwory wiertłem 0,6mm otworki były według mnie rewelka tylko że pod kątem więc na prawdę nie rozumiem rozważań na temat precyzji. Mi chodzi o domowy sposób wykonywania płytek metodą termotransferu który został stworzony do niskobudżetowych płytek prototypowych. Zastanawia mnie to że podobno wykonanie samemu wiertarki miało by być lepsze od produkcyjnych rozwiązań.
    pukury
    Level 35  
    Witam.
    Akurat mam taką wiertarkę jak z linku .
    Obawiam się że nie złapiesz w nią ( w uchwyt ) wiertła 0.6mm .
    Oczywiście że na upartego powiercisz i taką .
    Dlaczego lepsza jest wiertarka specjalnie do płytek ?
    Po prostu jest wygodniejsza , cichsza , precyzyjniejsza ( od tej z linku to chyba każda jest precyzyjniejsza ) .
    Jak wiercisz zwykłymi wiertłami to bardzo szybko się tępią - w końcu to laminat szklany .
    Widiowymi możesz wiercić i wiercić .
    Poza tym teraz wiercisz parę otworków za jakiś czas może być tego o wiele więcej .
    Cały czas piszę o metodzie domowej .
    Tak z ciekawości sprawdziłem jakie obroty proponują dla wiercenia profesjonalnego ( dla 0.6mm ) .
    Otóż proponują - od 37000 do 80000 obr/min .
    Oczywiście dla wierteł widiowych .
    Pozdrawiam .
    kamil22011
    Level 18  
    Jak się sprawuje taka jak z linku i jak dałbym ten uchwyt od 0,4 do 3,5mm to czy nie było by lepiej. Będę wiercił tylko takimi normalnymi a nie widiowymi czy taka wiertarka podoła? Czy lepiej kupić statyw do mini wiertarki (mam kinzo) co lepiej?
    pukury
    Level 35  
    Witam.
    Przepraszam że nie odpisywałem - jestem chory i powinienem leżeć .
    Czy da radę powiercić na takiej dużej - pewnie że tak .
    Jak pisałem mam taką i wiertłem 1mm wiercę bez problemu ( no powiedzmy ) . Jest tylko trochę głośna i zabiera sporo miejsca .
    Poza tym uchwyt bije , wrzeciono ma luzy , itp .
    Generalnie - czego się można spodziewać za takie pieniądze ?
    Wiertarkę do płytek chowam sobie do szafy i mam spokój .
    Jak tak dalej to chyba zacznę robić wiertarki do płytek i na allegro sprzedawać :D .
    Jak na razie jak zrobię to mi kumple zabierają ( pożyczają ) .
    Pozdrawiam .
    kamil22011
    Level 18  
    Kolego pukury jak możesz to wrzuć zdjęcia swojej wiertarki do PCB. Zdecydowałem się na zrobienie sobie statywu i chciałbym zobaczyć Twój punkt widzenia takiego sprzętu. Wydaje mi się że z braku takich tematów na elektrodzie twoje zdjęcia takiej wiertarki mogą pomóc wielu nowym użytkownikom a na pewno osobom poszukującym wzorca do wykonania.
    pukury
    Level 35  
    Witam.
    Tematów na elektrodzie związanymi z wiertarkami do pcb było kilka .
    W zał. kilka fotek .
    Wiertarka trochę brudna - ale tak to jest w pracy .
    Doprowadzenie napięcia do silnika można było zrobić o wiele lepiej - ale już mi się nie chciało .
    Całość zrobiłem tak a nie inaczej głównie dlatego że takie miałem pod ręką materiały .
    Właśnie kol. " zabrał " mi poprzednią i musiałem sobie coś na szybko zrobić .
    Oczywiście można wykonać wiertarkę na wiele innych sposobów i nie twierdzę że tak jak sobie zrobiłem jest najlepiej .
    Pozdrawiam .