Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uszkodzony monitor, grafika, czy coś innego?

ungarn 05 Sie 2008 20:13 2213 8
  • #1 05 Sie 2008 20:13
    ungarn
    Poziom 10  

    Witam,

    od dłuższego czasu zmagam się z problemem zakłóceń obrazu po restarcie komputera. Początkowo usterka pojawiała się co jakiś czas, po kolejnym restarcie komputera. Ostatnio pojawia się właściwie po każdym restarcie, ale przy wyłączeniu komputera na kilka - kilkanaście minut wszystko wraca do normy. Obecna konfiguracja to płyta MSI MS-6570, proc Sempron 2200+ (nie kręcony) 2x512MB ram Spectek, grafika to radeon 9200, monitor to dość już stary LCD Belina 10 15 30 (15") zasilacz to modecom feel 350W (tak, wiem, są lepsze zasilacze)
    Uprzedzając niektóre sugestie:
    monitor sprawdziłem na innym komputerze, zmieniałem kabel RGB, sprawdziłem inną kartę graficzną a także płytę główną.
    W załącznikach zobrazowałem usterkę. plik nr 2 pokazuje wygląd ekranu biosu, pozostałe to ładowanie windowsa xp sp2 i wygląd explorera.
    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
    Proszę poprawić zdjęcia według tej instrukcji. - msthhk

    Uszkodzony monitor, grafika, czy coś innego?

    Uszkodzony monitor, grafika, czy coś innego?

    Uszkodzony monitor, grafika, czy coś innego?

    0 8
  • #3 05 Sie 2008 20:29
    ungarn
    Poziom 10  

    Skoro sprawdzałem, i napisałem ten post, to znaczy że bez wyniku. Objawy cały czas takie same niezależnie od opisanych zmian w konfiguracji.

    0
  • #4 05 Sie 2008 21:20
    K!lleR
    Poziom 39  

    Grafika do wymiany. Lub na gwarancję. Możliwe też, że kondensatory w zasilaczu jak i na płycie głównej do wymiany.

    0
  • #5 05 Sie 2008 23:20
    Ox
    Poziom 9  

    Ja stawiam na uszkodzoną pamięc na karcie graficznej

    0
  • #6 05 Sie 2008 23:27
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 05 Sie 2008 23:35
    Interno
    Poziom 21  

    Jeśli dobrze odczytałem Twoje informacje to jest to wada monitora, ponieważ podłączony pod inny zestaw komputerowy też wadliwie wyświetlał obraz.
    Jeśli w swojej konfiguracji zmieniałeś i płytę główną oraz kartę graficzną i monitor Belinea nadal wadliwie wyświetlał obraz to pozostaje jeszcze dla pełnej eliminacji podłączyć inny monitor.

    0
  • #8 06 Sie 2008 04:53
    antares
    Poziom 17  

    Na podstawie wstawionych fotek, to na moje na 100% uszkodzona karta graficzna. Miałem identyczne objawy na karcie graficznej GeForce 6600 (bardzo się nagrzewała), kupowana na allegro z 6 miesieczną gwarancją. Padła w ostatnim miesiącu (na szczęście ;-), odesłałem, i przysłali mi GeForce 7600 ;-).

    Według Twojego opisu sam sobie jakby odpowiedziałeś na pytanie:

    "monitor sprawdziłem na innym komputerze, zmieniałem kabel RGB, sprawdziłem inną kartę graficzną a także płytę główną".
    .......Objawy cały czas takie same niezależnie od opisanych zmian w konfiguracji".

    Więc jak sugeruje kolega Interno, z tego co piszesz padło by na monitor, ewnetualnie zasilacz. Dlaczego więc nie podłączysz innego monitora, czy zasilacza? Ale bedę obstawał przy swoim.

    0
  • #9 06 Sie 2008 08:16
    ungarn
    Poziom 10  

    Zgodnie z sugestiami sprawdziłem zasilacz. Wywalony jest jeden z kondensatorów. Zasilacz oczywiście jest już dawno po gwarancji...
    Problem uważam za wyjaśniony. Dziękuję wszystkim za uwagi.

    0