Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes W140 przepustnice

karolrak 06 Aug 2008 10:11 4313 4
  • #1
    karolrak
    Level 18  
    Autko z 1992 r silnik V12 6.0l.
    Po włączeniu zapłonu przepustnice pracują, po uruchomieniu silnika spadają do pozycji zamkniętej. Przepustnicami steruje osobny moduł z oznaczeniami EGAS.
    Może ktoś podpowie, co z tym dalej zrobić?
    Dodam tylko, że autko pracuje tylko ma duuuuży brak mocy.
  • #2
    T.I.R.
    Level 13  
    Witam !!!

    Jakies 4 miesiace temu robilem identycznego mesia. Zrob diagnostyke na podstawie kodow blyskowych mi pomoglo, przetestuj egas i inne systemy. W Esi tronicu jest ladny opis bledow w formie blskowej. Fabryczny tester moze zwiesc cie z tropu tak jak mnie zwiodl. Napisz jakie bledy odczytales to postaram sie pomoc.

    Pozdrawiam T.I.R.
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    karolrak
    Level 18  
    Cały silnik sterowany jest przez trzy sterowniki:
    jeden dla jednej połówki silnika- 6 cylindrów, drugi dla drugiej połówki silnika i trzeci do sterownia przepustnicami.
    Czy uszkodzenie czujnika temperatury jednaj z połówek silnika może powodować wyłączenie sterowania przepustnicami?
  • #5
    karolrak
    Level 18  
    Dalej drążę temat.
    Mercedes wywala kod nr 14 dla systemu egas.
    Według informacji które znalazłem to defekt czujnika (switch'a) biegu jałowego. Pomiary dla przepustnicy lewej wykazały ok 10Ω przy niewielkim otwarciu przepustnicy. Przy całkowitym zamknięciu przepustnicy brak przejścia. Prawa przepustnica nie posiada włącznika biegu jałowego. Pomiary przy wyłączonym zapłonie i ręcznym otwieraniu przepustnicy.
    Może to 10 Ω jest problemem? Ktoś mierzył kiedyś coś takiego?