Koledzy rozleciała się dioda i nie mam pojęcia jaki to był typ.
Parametry:
Input - 230VA,50Hz, 30mA, 6.9VA
Output - 7.5VDC, 250mA, 1.8VA
Zamieszczam fotkę owej "małej chińskiej ładowareczki"
Witam
Na zdjęciu niewiele widać, ale prawdopodobnie była to dioda po stronie wtórnej i możesz zastąpić ją dowolną diodą Schottky'ego na 1 lub 2A i ok. 40V, np. 1N5819
Pzdr.
Myślę, że są dwie możliwości. Po stronie pierwotnej prawdopodobnie nie ma diod Schottky'ego (skąd wiesz, że tam taka była?).
Jeżeli jest ona w obudowie DO-35 to albo była to zwykła impulsowa 1N4148, albo dioda Zenera (na jakie napięcie nie wiem), jeżeli w DO-41 to na pewno któraś z prostowniczych (1N4007, mogą być 4, albo 2). Może się zdarzyć też dioda podwójna SMD, lutowana do druku od spodu.
Pzdr
Przepraszam, ale rzeczywiście jest to dioda Zenera. Udało mi się tylko odczytać z tej diody takie oznaczenie TZX..(chyba coś takiego), a co dalej to już "lipa". Dioda wyglądała tak:
Kondensator przy niej jest na 35V.
Witam
Rozebrałem kilka takich ładowarek i w większości zenerki były tam diody na 5,6V więc jest szansa, że i u Ciebie tak jest, ale nie mogę powiedzieć na pewno. Jeżeli zasilacz uległ awarii, to warto posprawdzać też inne elementy, bo możliwe, że uszkodzona jest nie tylko ta dioda...
Pzdr
Tak dokładnie to tranzystor, rezystor i ta dioda. Zaryzykuje i wstawię taką diodę. Na razie szukam tylko tego mje13001 (but11), a z e-sklepów się nie opłaca, a w sklepie elektronicznym nawet nie wiedział co to za tranzystor (może jest rzeźnikiem). Wiem że takie tranzystorki występują z energooszczędnych żarówkach. Napisze co z tego wyszło no i oczywiście "pomógł"
Ładowarka uruchomiona. Zamiast mje13001 jest tranzystor but11. Jest tylko problem ma zaniżone napięcie na ok. 4,8V, a powinno być 7,5V. Napięcie było mierzone pod obciążeniem i bez. Pod obciążeniem spadło do ok. 4,3V. Przypuszczam że ta dioda Zenera jest nieodpowiednia(za niskie napięcie). Jaką tą diodę dać aby uzyskać 7,5V?
✨ W dyskusji poruszono problem doboru diody Zenera do małej chińskiej ładowarki impulsowej o parametrach wejściowych 230V AC, 50Hz, 30mA oraz wyjściowych 7,5V DC, 250mA. Uszkodzona dioda była zidentyfikowana jako Zenera z oznaczeniem zaczynającym się na "TZX". Wskazano, że w podobnych ładowarkach stosowane są diody Zenera o napięciu około 5,6V, jednak w celu uzyskania stabilizacji napięcia wyjściowego 7,5V sugerowano zastosowanie diody Zenera o napięciu około 8,2V. Wymieniono także możliwość zastąpienia diody po stronie wtórnej diodą Schottky’ego 1N5819 (1-2A, 40V) lub standardowymi diodami prostowniczymi (np. 1N4148, 1N4007) w zależności od obudowy i lokalizacji. W układzie występuje tranzystor MJE13001 lub jego zamiennik BUT11, a uszkodzeniu uległy również tranzystor i rezystor. Po wymianie tranzystora na BUT11 ładowarka działa, lecz napięcie wyjściowe jest zaniżone (około 4,8V zamiast 7,5V), co może wynikać z zastosowania nieodpowiedniej diody Zenera. Zalecane jest dobranie diody Zenera o wyższym napięciu, około 8,2V, aby osiągnąć właściwe napięcie wyjściowe. Wygenerowane przez model językowy.