Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV out - Problemy, Informacje

DWAserwis 05 Sty 2004 21:54 426083 390
  • #151 05 Sty 2004 21:54
    Kodzio
    Poziom 12  

    Siema

    Mój problem taki:
    Mam kartę Savage 3D (dość stara) ma wyjście TV SVHS (S-Video), 4 pinowe, oraz chinch, alepodłanczam chinch-a mój TV nie wa wejścia chinch, ale wideo ma wejście chinch, wszystko ustalam, łapie na TV sygnał z video, a wideo ustawiam na zew urządzenie i co sygnału nie ma

    Czy ktoś wie co jest nie tak??
    jak sprawdzić czy karta wogule daje sygnał??
    :( Plizzz pomóżcie...

  • #152 06 Sty 2004 16:23
    tomekvfr
    Poziom 11  

    Dominn, jeśli możesz powiedz czy udało ci sie coś zrobić z tym problemem . Mam dokładnie to samo, po podlączeniu kraty RAdeon9200 kablem S-VHS do telewizora ońcówką S-VHS, lub EURO obraz jest bardzo niewyraźny, faluje, kolory migotają, zwłaszcza widać to na białych napisach przy filmie. Przeszdł znajomy do mnie i we wtyczce przy telewizorze (EURO) brutalnie zwarł chrominancje z lumincją i jak ręką djął. Obraz był b.dobry. Ale nie chce w ten sposób robić bo boje sie o karte.
    Pomiędzy chrominancje a luminancje dałem dzisiaj kondensator 470 pF i pomogło (zrobiłem to przy wtyczce EURO, a nie COMPOSITE i dalej działało. Niestetu tylko 15minut , potem coś zaczęło migać i obraz sie stracił. Wylutowałem Kondensator i wlutowałem pomiędzy chrominancje a luminancje rezystor na próbe (100om) i jest ok. Dalej przy wtyku do telewizora EURO.
    Czy gniazdo EURO moge wykorzystać jako COMPOSITE, czyli podłączenie zmostkowanej chrominancji i luminancji do jednego wejścia w EURO? Mam również wejście typu JACK ale z przodu telewizora wiec wole wykorzystać EURO z tyłu tv.
    Badałem rezystancje pomiędzy chrominancją i luminancją i jest 150 om, a powinno być 75om. Słyszałem że niektóre firmy prod telewizory mają taką rezystancje (dla sygnałów przemiennych następuje zmiana na 75om) ale karty graf z wyjściem TV dają sygnał stały więc rezystancja (czy jak ona w tym momencie się tam nazywa) bedzie dalej 150om. I podobno dlatego obraz jest taki brzydki.

  • #153 06 Sty 2004 19:13
    Kodzio
    Poziom 12  

    Dobra. to sytuacja u mnie jest taka:
    Troche od Dupy strony ,ale działa.
    Rozebrałem telewizor, i okazało się że jest w nim możliwość wbudowania chinchy. w sumie nawet wtyczka była, schemacik znalazłe dzięki tej oto kochanej stronie, pare pierdół się dolutowało, dokładnie 3 rezystory, i mam chinch w telewizorze

    Ale dość już tego,
    Podłączyłem chinch z karty graf do TV, I co działa, (jupi) ale kurna wyświetla tylko 1/4 pulpitu (lewy górny róg,) i taki sam sygnał idzie na monitor :(( jak zmieniłem rodzielczość na 640x480 to akurat się mieściło na ekranie, ale co to za satysfakcja kiedy człowiek ma pełno wielkich ikon i nawet połowy z nich nie widzi.
    A w dodatku obraz na TV jest czarnobiały. Próbowałem odpalić program TVTool (jednak ten wyświetlał komunikaty że jest pod chipsety Nvid-y) odpalił ale nic sie nie dało nim zrobić.

    Co dalej, jak zrobić by mieć na monitorze 1024x768 i żeby obraz był cały na ekranie telewizora.

    P.S. Mam winXP i sterowniki do karty to te co win wykrył, dzisiaj zainstalowałem jakieś z netu, ale nic nie pomogło. Poza tym chyba we właściwościach ekranu powinien pojawić się gdzieś ten telewizor.(a u mnie nic takiego nie ma)

    pozdr.

  • #154 06 Sty 2004 20:07
    tzok
    Moderator Samochody

    Na TV możesz mieć obraz w maź rozdzielczości 640*480 (niektóre karty pozwalają na 800*600 ale i tak już nic przy tej rozdzielczości nie da się odczytać). Starsze karty zawsze podają ten sam obraz na monitor i TV, więc TV nie pojawia się jako dodatkowy monitor i nie można ustawiać rozdzielczości niezależnie dla TV i monitora :(

  • #155 06 Sty 2004 22:36
    tomekvfr
    Poziom 11  

    Po części odpowiedziałem sobie sam na swoje pytanie:), i stwierdzam że wejście EURO (SCART) mozna użyć jako wejścia COMPOSIT. Wykorzystałem schemat z 1 strony tematu i za pomoca rezystora 25om(miałem niestety 33om tylko) i kond. 470pF połączyłem Chrominancje z Luminancją. Luminancje jako wyjscie COMPOSITE podłączyłem do nóż nr 20 we wtyczce EURO. Obraz jest dobry, chociaż wydaje mi się że jest lekko rozmyty, jakby brak mu było ostrośći.
    Mam w relewizorze Thomson 28', wejście Chincz,Svhs,2x Euro a na żadnym nie chce pracować prawidłowo:).
    Dziwi mnie natomiast fakt że obraz jest podobny (lub nawet taki sam)po zrobieniu tej przejściówki, z rezystorem i kond., po wpięciu opornika równolegle pomiedzy sygnały Lumionncji i Chrominancji, czy nawet ich zwarciu. Jakby karcie i telewizorowi nie sprawiało to różnicy. Natomiast gdy podepne na oryginalnych przewodach SVHS-SVHS,SVHS-EURO, obraz jest taki jak opisałem post wyżej.

  • #156 07 Sty 2004 19:23
    sax
    Poziom 2  

    Mój komp to:
    AMD Atlon 1600+XP
    Geforce 2/64Mb
    Ale to nie jest wina komputera bo po podlaczeniu go do róznych innych telewizorów (starszych lub mlodszych) tymi samymi kablami, obraz jest zyleta. Dodatkowo chce napisac, ze telewizor w czasie gwarancji dostal piorunem przez siec energetyczna. Fachowiec naprawil go w ramach gwarancji, ale powiedzial zeby nastepnym razem w czasie burzy wylaczac z gniazdka. Przed tym zdarzeniem nie probowalem go podlaczac do komputera, wiec nie wiem czy wczesniej bylo dobrze. Prosze napiszcie co w takiej sytuacji mozna zrobic, jesli zaden servisant nie chce sie tego podjac.
    Z powazaniem SAX z Lodzi.

  • #158 14 Sty 2004 22:28
    Rafal Gawrych
    Poziom 11  

    Mam takie pytanie. Czy można podłączyć do karty graficznej z wyjściem SVGA monitor od Commodore? Jest w nim wejście RGB 9-pinowe.
    Myślałem o takim kabelku jak na tej stronie - http://moo.pl/hwb/cable/av/9to15vga.html Czy to będzie prawidłowe? Proszę kolegów o odpowiedź. Z góry dziękuję.

  • #159 14 Sty 2004 23:15
    Robert B
    Poziom 43  

    Może późno, ale dołożę jeszcze opis TV-out Matroxa z którym NIGDY nie miałem najmniejszych problemów (G450DH), ponieważ jest to karta 2-głowicowa i oba wyjścia działają niezależnie :)

  • #160 15 Sty 2004 23:27
    wroona
    Poziom 23  

    Mozna tez zastosowac Videosender zamiast modulatora i mieć połączenie bezprzewodowe na kilka TV . Najtanszy ok 40zł

  • #161 16 Sty 2004 16:31
    NeCroMan
    Poziom 11  

    Mam takie male pytanko. Posiadam kartę GeForce II Ti (z TVout oczywiscie ) i po podlaczeniu do telewizora - obraz bez zarzutu ale dzwieku nie ma. Nie znam sie na tym za bardzo i dlatego prosze o pomoc. Nie bede sie tu rozpisywal na temat tego jai mam kabelek i wyjscie na karcie bo dopiero jak ktos mi odpisze to udziele dodatkowych informacji. Moge tylko dodac ze mam kijowy TV (tzn. stary) i nie ma na nim Euro złacza ani wejscia na cinch - no chyba ze przez VIDEO podłacze.

  • #162 16 Sty 2004 20:10
    tzok
    Moderator Samochody

    Co obraz ma do dźwięku!?! I jak to podłączasz skoro Twój TV nie ma Euro/SCART ani Composite Video na RCA/Cinch? Przecież na karcie masz wyjśce LF (Composite/S Video) a nie HF/RF (antenowe). Żeby mieć dźwięk na TV musisz podłączyć Line-Out z karty graficznej do Line-In (Audio-In) w TV.

  • #163 22 Sty 2004 10:55
    excellvba
    Poziom 2  

    Ja mam kartę GF4 mmx440 połaczoną kablem svhs-svhs z Sony 29FX68 i wszystko jest w porządku z jednym wyjątkiem. Normalnie widze pulpit programy, wszystko w kolorze oczywiście rozdzielczsć taka ze o pracy przy użycia TV nie ma mowy, ale myślę sobie że pogram i pooglądam jakieś DiVX albo mpeg, a tu klops widzę MediaPlayer i inne aplikacje do odtwarzania na TV ale filmu w oknie programu brak, podczas gdy na monitorze leci sobie w najlepsze i wszystko jest porządku.. Nie jestem mocny w te klocki dlatego prosze o pomoc i z góry za ewentualną dziękuję.
    pozdrawiam

  • #164 22 Sty 2004 11:20
    tzok
    Moderator Samochody

    Przewiń sobie ten wątek do góry i znajdziesz odpowiedź.
    Wskazówka - TV musi być Primary Display (najnowsze sterowniki potrafią klonować nakładkę).

  • #165 24 Sty 2004 19:26
    Jackww
    Poziom 11  

    Posiadam kartę GeForce FX 5200, 64 MB DDR, 128 Bit, DVI, TV-OUT.

    Podłączyłem ją do telewizora Philips, według instrukcji – komputer i telewizor wyłączony w trakcie podłączania kabelkiem.

    Wykorzystałem do podłączenia telewizora przejściówkę S-Video – Cinch oraz kabel ekranowany długości 17 m.

    Telewizor włączony na kanał AV;
    Następnie uruchomiony komputer;
    We właściwościach karty grafiki uaktywniona została zakładka Tryb NView - KLON;
    Na ekranie telewizora przewijają się czarno białe paski poziome bez dźwięku;
    Ustawiona opcja na PAL – B;
    Przełączałem pomiędzy Aktualnym ekranem: Monitor+TV i TV+Monitor i nic;
    Ustawiałem jako Ekran 1: Monitor lub TV i nic;
    Zainstalowałem nowe sterowniki ze strony NVidii do tej karty i nic;
    Uruchomiłem DualView i też nic;
    Podmieniałem kabel Cinch-Cinch na inny i też nic.

    Mam w związku z tym prośbę: co zrobić żeby można było oglądać filmy na TV?

    Nie wchodzi w grę instalacja jakiegoś tam programiku TVTools czy coś, chyba że rzeczywiście nie ma innego wyjścia.

    I jeszcze jedno pytanie: czy może być uszkodzone wyjście TV w tej karcie?

  • #166 24 Sty 2004 22:51
    Jackww
    Poziom 11  

    Być może sprawa wyjasni się w poniedziałek, sprawdze wtedy drugą wersję przejściówki (żółto-czarną), bo ta była żółto-żółta (podłączone tylko piny 1 i 2 - czyli MASA - orginal kabelek Pixla).

  • #167 25 Sty 2004 11:11
    Rafal
    Poziom 11  

    Mam problemy z kabelkiem kupionym na Alegro. Co sie dzieje? Mam dwa kompy laptopa i Pc. W laptopie mam Xp i geforce2 Go, w Pc mam Win 98 i Geforce2 Mx 400. Na obydwu kompach mam obraz ktory goni tam i z powrotem na dol, do gory i bok. Probowalem zmieniac czestotliwosc w Power stripie ale nic to nie daje obraz caly czas goni. Mam pytanie co jeszcze moze byc przyczyna oprocz czestotliwosci i kabelka(kabelek raczej 100% sprawny). Bardzo prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje.

  • #168 25 Sty 2004 15:32
    konrad1985
    Poziom 2  

    Mam taki problem. Mam GF2mx400 32SDRAM tv out. Podlaczylem z wyjscia svideo do euro w tv. Wszystko chodzi pieknie ale tylko na glosniczkach komputerowych. W momencie kiedy podlacze do dzwiekowki kabelek od telewizora albo od wzmacniacza (tv i wzmacniacz stoja w innym pokoju niz komp) to trace kolor na tv ale dzwiek jest. O co chodzi? moze o fazy? Bo sa inne. Ale wzialem przedluzacz i podlaczylem do gniazdka gdzie jest tv i wzmacniacz podlaczony i do tego przedluzacza podlaczylem kompa ale jest to samo czyli obraz bez koloru.
    Porosze o odpowiedz.

  • #169 28 Sty 2004 17:24
    Jackww
    Poziom 11  

    No cóż, kabelek przejściówka z S-Video-Cinch (żółto-żółta) dołączony razem z kartą grafiki FX 5200 firmy Pixel View jest jednym niewypałem - wyprowadzone są tam tylko dwa sygnały z pinów 1 i 2 - czyli MASA, a gdzie Chrominancja i Luminancja - nie ma. I w tym tkwił problem. Kupiłem taką małą przejścióweczkę z S-Video-Cinch za 6 złociszy i wszystko gra.

  • #170 12 Lut 2004 17:48
    mylek
    Poziom 11  

    kupiłem sobie video sender Alphard VS2002 z zamiarem podłączenia go do pc mam grafike sapphire r9200 problem w tym że komp nie chce się przełanczać w tryb tv gdy jest podłączony do video sendera. nie ma problemu z podłanczniem bezpośrednio do tv. na jakiej zasadzie karta graficzna przełancza na tryb TV ?? dostaje jakies napięcie czy może się coś zwiera albo może jakiś opornik trzeba wstawić ??

    prosiłbym o pomoc jak zrobić żeby komputer przełanczał się w tryb tv po podłączeniu do video sendera

    jestem początkujący

  • #171 12 Lut 2004 18:45
    tzok
    Moderator Samochody

    Karta wykrywa podłączenie do TV, jeśli widzi rezystancję 75Ohm między przewodem(-ami) sygnałowymi a masą (przy okazji wykorzystuje to do rozróżnienia composite/s-video).

  • #172 12 Lut 2004 20:38
    mylek
    Poziom 11  

    bo przy moim radeonie jest takie nietypowe gniazdo 8-pin razem z katrą dostałem przejściówke na chinch

    ja wstawie opornik 75 om między dwoma przewodami to bedzie działać ??

    dokładnie jakiego typu musi być ten rezystor bo w sklepie są różne typy metalizowane ceramiczne eglowe o różnej mocy który wybrać :?: :?: :?:

  • #173 12 Lut 2004 21:40
    tzok
    Moderator Samochody

    Powinno, tylko oczywiście musisz go wstawić między composite-out a masę, czyli równolegle do wejścia composite.

  • #174 12 Lut 2004 21:44
    mylek
    Poziom 11  

    dokładnie jakiego typu musi być ten rezystor bo w sklepie są różne typy metalizowane ceramiczne eglowe o różnej mocy który wybrać :?: :?: :?:

  • #175 12 Lut 2004 22:50
    tzok
    Moderator Samochody

    Dowolny o dowolnej mocy, najlepiej metalizowany ale nie ma to większego znaczenia, poza tym że one są +/-1% a węglowe +/-5%...

  • #176 13 Lut 2004 07:06
    mylek
    Poziom 11  

    wielki dzięki tzok a już myślałem że ten video sender nie zadziała z kompem

  • #177 15 Lut 2004 19:30
    int
    Poziom 11  

    na początek witam wszystkich..
    a na koniec mała prośba o pomoc, a dokładni o schemat przejściówki kabelka audio/video z wtyczką mini jack z jednej strony, a z chinchami z drugiej.. a jeszcze lepiej by zamiast chinchów euro ;) (do podpięcie aparatu/kamery cefrowej lub laptopa do tv)

    jeśli ten motyw pojawił się już w innych postach to prosze o małą wyrozumiałość i linka do odpowiedniego topica/posta.. z góry dziękuję

    pozdrawiam

  • #178 15 Lut 2004 22:13
    tzok
    Moderator Samochody

    To jest normalny kabelek jack st. <-> RCA (taki sam jak do Audio, czyli masa najbliżej obsadki a sygnał na 2 pozostałych)... tylko, że np. w aparatach HP wtyk jack jest 2,5mm a nie 3,5mm. Gdzie jest Audio a gdzie Video można stwierdzić doświadczalnie, poziomy sygnałów są takie same, impedancje też, więc odwrotne podłaczenie niczym nie grozi.

  • #179 16 Lut 2004 13:02
    miczi12
    Poziom 2  

    Witam
    Mam wielki problem z tv outem na radeonie 9200(128/128) firmy his.
    Tv mam Grundika 21" oraz 14".
    Problem polega na tym że jak tylko działa HDD (Baraquda40/7200) to na obrazie pojawiają sie linie (nie mora) bardziej migające(TRZASKI). jak puszcze film z cd to obraz jest ok ale jak działa hdd to zaraz zakłuca.
    wykluczyłem już kable itp masa jest ok.
    kabelek mam svhs->chinch(5M)->euro z wtykami ale na svhs->svhs jest to samo.
    obudowe mam tracera także nie syfna jakaś.
    teraz najleprze koleś ma tez tracera podobnego na tej samej mobo (EPOX 8RDA3i) co ja ma tego samego ati ale hdd maxtora i ma to samo ??
    juz sam qurde nie wiem co jest może ktoś mi pomoże.
    Na pewno to hdd ale jak się tego pozbyć??
    a i zakładałem już feryty na kable od zasiłki itp.
    mój komp
    EPOX 8rda3i /512 duall/hdd40baraquda/live 5.1/radeon9200/128/128/ati catalist 4.20\windoza xp pro sp1

  • #180 17 Lut 2004 18:12
    mortiser
    Poziom 11  

    Hej :) ty na górze może masz zasłaby sasilacz albo już sie psuje , sprawdz czy ci sie nie grzeje , a jak tak to będzie trzeba kupić nowy ale przed kupnem pożycz od kogoś zasilacz o większej mocy sprawdz czy działa.

    A teraz mój problem (wiem ze nikt na niego nie odpowie, ale go zadam) ::
    Mam stary TV ( duży ) i laptopa z wyjściem SVHS teraz ten TV nie ma wejścia ani EURO ani czincz ani SVHS ale ja bardzo chce na nim oglądać film z kompa i teraz jak przerobić sygnał SVHS lub wyjście monitora na sygnał Antenowy ??? :?: :?: :?: :?: :?: ???