Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykonanie ogrzewania pod³ogowego...

Mariuszz79 07 Aug 2008 08:55 28791 37
    Mariuszz79
    Level 13  
    Witam. Ta jak w temacie, chce wykonac ogrzewanie pod³ogowe ( wodne )w ³azience. Ogrzewanie to robie zw³aszcza dlatego, ze zima pod³oga jest bardzo zimna, pomimo tego, ze grzejnik drabinka nawet sobie grzeje, w pomieszczeniu jest w miare ciep³o, a od ziemi... brrr. Mam jednak pare dylematow jak to wykonac, wiec moze ktos cos madrego mi poradzi...
    Do rzeczy : ³azienka ma ok 5 mkw, rurek nie bede rozk³ada³ na ca³ej powierzchni, bo odejda mi miejsca pod prysznicem, wc, pralka itd. Mysla³em , zeby zrobic to w ten sposob, ze rozga³ezi³ bym sobie zasilanie i powrot grzejnika i rurkami ktorymi zasilany jest grzejnik zasililbym dodatkowo podlogowke. Tu mam pierwsze pytania do fachowcow: jesli bym tak zrobi³ jakie urzadzenie musia³bym za³ozyc zeby regulowa³o mi temperature wody do pod³ogowki, czy moze to byc zawor taki jak w linku?
    Moderated By skryn:

Link do aukcji internetowej usun±³em. Regulamin.

Jak i gdzie ( w ktorym miejscu) zrobic odpowietrzenie pod³ogowki?

Dodam jeszcze, ze pion zasilajacy ³azienke jest do parteru poprowadzony rurka miedziana fi 18, pod³aczony jest z niego ma³y grzejnik, a ³azienka na pietrze jest zasilona rura fi 15. Do tego pionu pod³aczone sa tylko te dwa grzejniki. Czy wystarczy ta rurka fi 15? Czy zlikwidowac redukcje na paterze i do gory tez pociagnac rurka fi 18?

Jest jeszcze jedna sprawa... mianowicie piec moj ma troche za ma³a wydajnosc ( w nied³ugiej przysz³osci bede go raczej wymienia³ ) i problemem jest to, ze przy najwiekszym biegu pompy obiegowej nie idzie osiagnac temperatury wiekszej ( mrozna zima ) jak 60/65 st na piecu, a na mniejszym biegu pompy powroty grzejnikow nie sa za ciep³e, wiec odpada mozliwosc pod³aczenia pod³ogowki pod powrot z grzejnika.
    Zaznaczam, ze nie interesuje mnie jakies tam sterowanie dok³adne tej pod³ogowki i inne bajery, chce sobie ja ustawic, zeby by³a w miare ciep³a pod³oga i to wszystko.

Troche namiesza³em ale moze sie ktos znajdzie co troche chociaz zrozumie z mojego tekstu.
  • Helpful post
    lord232!
    Level 27  
    1 moze to byc zawor taki jak w linku
    2 zawór z odpowietrzeniem
    3 Wystarczy fi 15
    4 maksymalna temperatura wody nie mo¿e przekroczyæ 55°C, oczywi¶cie instalacji pod³ogowej
    Mariuszz79
    Level 13  
    No to juz prawie jestem w domu :D. Chodzi mi jeszcze o te odpowietrzenie. Zawor z odpowietrzeniem tzn ten zawor termostatyczny musi miec odpowietrzenie ( nic tam nie pisze w linku, zeby mia³ ), czy dodatkowo na powrocie za³ozyc odpowietrznik?
    Dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam.
    lord232!
    Level 27  
    Nie po prostu kup zawór z odpowietrzeniem.Lub tak jak piszesz za³ó¿ odpowietrznik na powrocie.
    11111olo
    Level 42  
    lord232! wrote:
    3 Wystarczy fi 15
    4 maksymalna temperatura wody nie mo¿e przekroczyæ 55°C, oczywi¶cie instalacji pod³ogowej

Sk±d takie wnioski?
    Temperatura nie mo¿e mieæ wiêcej ni¿ 27°C do pod³ogówki. Poza tym NIE WOLNO pod³±czyæ jej do sieci z grzejnikami CO.
    Co do uk³adania nie ma wiêkszego znaczenia czy zrobisz '¶limaka' czy 'wê¿yk' ;)
    11111olo
    Level 42  
    Kolego lord232!. Tak siê sk³ada ¿e wielokrotnie zak³ada³em ogrzewanie pod³ogowe i temperatura wody NIE MO¯E mieæ 55°C - chcia³bym zobaczyæ kolegê na pod³odze podgrzanej do tej temperatury ;)
    Poza tym na tej stronie co j± poda³e¶ jest taki tekst:

Temperatura pod³ogi w tych warunkach, dla osi±gniêcia ¿±danej wydajno¶ci cieplnej powinna wynosiæ 21°C.

Ni jak siê to ma do 55°C.
    Co prawda jest na tej stronie równie¿ napisane ¿e

maksymalna temperatura wody nie mo¿e przekroczyæ 55°C

ale tu chodzi o system solarny - chodzi o to ¿eby nie zagotowaæ wodê bo nast±pi rozszczelnienie instalacji w lekkim tego s³owa znaczeniu (przy zamkniêtej instalacji).
    lord232!
    Level 27  
    Nie mówimy o temperaturze pod³ogi ale o temperaturze wody prawda.
    11111olo
    Level 42  
    lord232! wrote:
    Nie mówimy o temperaturze pod³ogi ale o temperaturze wody prawda.

Nie wiem jak to pro¶ciej wyja¶niæ. Je¶li woda w rurze zamontowanej w pod³odze mia³a by 55°C to jaka musia³a by byæ strata ciep³a w warstwie dziel±cej j± od 'góry' pod³ogi? Kolosalna. To chyba logiczne. Poza tym ciep³o 'idzie' do góry dlatego wy¿ej napisa³em max. 27°C.
    lord232!
    Level 27  
    Strata ciep³a bêdzie zawsze ale efekt bêdzie dobry.Aha mój b³±d ,nale¿y za³o¿yæ zawór a termostatem(regulacj± temperatury).
    Mariuszz79
    Level 13  
    To ten zawor z linku nie bedzie dobry? Troche sie w tym potraci³em teraz :). Przeciez pisze, ze jest to zawor termostatyczny ( z regulacja temperatury ) :)
    lord232!
    Level 27  
    Dobry dobry tylko ja siê zamiesza³em.
  • Helpful post
    berlingo
    Level 22  
    kolego ja tak zrobi³em i hula- trójnik na zasilaniu kaloryfera i do pod³ogówki na powrocie pod³ogówki ogranicznik temperatury firmy danfoss typ jsm-01-00453 i do tego specjalna g³owica typ jfvr 003l1072 10-40 0c na najwy¿szym punkcie powrotu pod³ogówki odpowietrznik automatyczny lepsze jest rozprowadzenie rurek typu ¶limak lepiej siê rozk³ada temperatura zasilanie powrót pozdrawiam
  • Helpful post
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Widzia³em ju¿ podobny uk³ad.Ale tam pod³ogówka by³a niejako powrotem z drabinki ³azienkowej,to znaczy zasila³ j± powrót przez RTL z pomiarem temperatury.W tym wypadku nie musisz siê martwiæ,¿e woda w pod³odze bêdzie zbyt gor±ca.Odpowietrza³o siê j± odpowietrznikiem na drabince.
    To rozwi±zanie wydaje siê byæ trafniejsze.
    Mariuszz79
    Level 13  
    Dzieki za pomoc panowie. Gdybym mia³ jeszcze jakies watpliwosci to sie jeszcze odezwe :) .
    Serwisant, co do twojej propozycji jest to dobre rozwiazanie, tylko, ze u mnie w kaloryferach jest za niska temperatura na powrocie ale to juz jest inna bajka :D
    pozdrawiam
    Mariuszz79
    Level 13  
    Tradycyjne ogrzewanie. Piec mia³owy ale dorobi³em do niego podajnik i teraz pale ekogroszkiem.
    11111olo
    Level 42  
    To jak masz za nisk± temperaturê?
    Jak masz obliczone to ogrzewanie - 95/70 czy 90/70?
    Mariuszz79
    Level 13  
    No jezeli na piecu mam 50 stopni to na zasilaniu kaloryfera na pietrze w najdalszym miejscu ( jakim jest ³azienka ) na zasilaniu kaloryfera bedzie z 45 stopni, na jego wyjsciu temperatura bedzie za niska, zeby zasilac podlogowke. Takie juz mam to centralne :). Niewa¿ne, wazne jest to, ze idzie pod³ogowke zrobic w taki sposob jak chcia³em.
    Pozdawiam
    11111olo
    Level 42  
    Kto Ci projektowa³ to ogrzewanie? Od kiedy to woda na piecu ma 50°C? Jak± powierzchniê ogrzewasz? Ile masz grzejników?
    Mariuszz79
    Level 13  
    Takie juz mam to centralne. Nie ja je robi³em. Powierzchnia 250 metrow, 16 grzejnikow...
    Wiem, ze na piecu powinno byc te 60/65 stopni, ale taka temperature to ustawiam gdy jest juz chlodniej na dworze. ¬le dobrany piec poprostu, albo przynajmniej brak zaworu trojdroznego. Jesienia przy 60 stopniach na piecu bys sie w domu ugotowa³. Tak jak napisa³em centralne, to jest inny temat. Jak zmienie piec to powinno byc lepiej. Na razie jednak przyzwyczai³em sie do takiego stanu rzeczy, daje sobie jakos rade, zim± nie marzne, wiec nie jest to jakas pieklaca sprawa.
    1950
    Level 13  
    11111olo wrote:
    lord232! wrote:
    3 Wystarczy fi 15

Sk±d takie wnioski?
    Temperatura nie mo¿e mieæ wiêcej ni¿ 27°C do pod³ogówki. bzdura, je¿eli piszesz o temperaturze pod³ogi to maksymalna temperatura mo¿e wynosiæ a¿ 35 C, a temperatura zasilania nie mo¿e byæ wy¿sza ni¿ 55 C, tak jak pisze lord Poza tym NIE WOLNO pod³±czyæ jej do sieci z grzejnikami CO. te¿ nie prawda, to po co producenci oferuj± zawory typu RTL
    Co do uk³adania nie ma wiêkszego znaczenia czy zrobisz '¶limaka' czy 'wê¿yk' ;)

no có¿, cz³owiek siê uczy ca³e ¿ycie,
    11111olo
    Level 42  
    Wszystko jest prawd±, ale zale¿y tylko od:
    -jakie przeznaczenie ma pomieszczenie,
    -kubatury,
    I jak kto¶ chce to mo¿e pu¶ciæ w pod³ogówkê nawet 50 st. ale chyba chodzi o to ¿eby ogrzewaæ siê jak najtaniej.
    Co do uk³adania wê¿yka. Je¶li masz do po³o¿enia 100m2 to ¶limak jest zdecydowanie wydajniejszy - bardziej równomiernie przenosi temperaturê. Natomiast wê¿yk na wyj¶ciu potrafi obni¿yæ temperaturê o parê stopni.
    pekala68
    Level 13  
    zgadzam siez tym i¿ temperatura wody w ogrzeaniu pod³ogowym mo¿e mieæ max 55 stopni ale zawór na powrocie umo¿liwia regulacjê tej temperatury gdyby pod³oga mia³a powy¿ej 35 stopni przynajmniej u mnie tak to dzia³a
    pozdrawiam:D

Dodano po 4 [minuty]:

co do konieczno¶ci zak³adania odpowietrznika to zale¿y jakie
    jest pod³±czenie do istniej±cej instalacji przy grzejniku
    u mnie odpowietrza siê pod³ogówkê poprzez odpowietrznik w grzejniku (my¶la³em o tym podczas wykonywania instalacji)
    Mariuszz79
    Level 13  
    Witam. Pod³ogowke zrobi³em, niestety nie dzia³a... :not: Kombinuje juz tu pare dni i nic. Przed wylewka pod³aczy³em wszystko i po kilkakrotnym odpowietrzeniu rurka sie zagrza³a.Pomysla³em wiec, ze wszystko jest ok. Zrobi³em wylewke, do trojnikow z pod³ogowki dolutowa³em rurki z grzejnika-drabinki i zrobi³em probe. Pod³ogowki nie puszcza³em, a mia³em problem z zagrzaniem kaloryfera. Tak jak pisa³em wczesniej, jest to najdalszy pion, dosc obciazony. Pokombinowa³em troche, da³em pompe na drugi bieg, przyd³awi³em zaworami inne kaloryfery i drabinka sie nawet zagrza³a. Wtedy pusci³em do pewnosci pod³ogowke i ... nie grzeje. Kombinuje juz ktorys dzien i nic kompletnie wykombinowac nie umiem :cry: Zasilanie podlogowki jest ciep³em, powrot zimny i grzeja max trzy rzedy rurek. Pod³ogowke odpowietrza³em na na srubunkach, na powrocie przed zamknietym RTL-u. Ciep³a woda juz lecia³a, a po skreceniu srubuku i otwarciu RTL-a nie grzeje nadal, wiec podejrzewam, ze powietrza w pod³odze nie ma. Zauwazy³em jedno dziwne zjawisko, mianowicie gdy odkreci³em srubunek na powrocie przed RTL-em ( ktory by³ zamkniety ) to woda sobie lecia³a, ale bez problemu idzie zatamowac ja palcem, natomiast gdy przy odsunietym srubunku odkrece RTL-a to woda z niego leci jakby pod wiekszym cisnieniem, tak mi sie wydaje...
    Do³aczam zdjecie rozga³ezienia pod³ogowki i kaloryfera. Moze tam cos pochrzani³em... nnapewno odpowietrznik nie da³em w dobrym miejscu ale przeciez to nie jest przyczyna tego stanu rzeczy.

Zawory z prawej strony odcinaja dop³yw do drabinki.
    Teraz zrobi³em probe przy wy³aczonych wszystkich kaloryferach i pompce na 3 biegu i biede sie ma zagrzac, zagrza³o sie moze z dwa rzedy wiecej rurek i koniec :cry:.

Tak wyglda³o przed wylewka.

Mam nadzieje, ze Wy cos poradzicie. Z gory dzieki za odpowiedz!
    Pozdrawiam.
    Mariusz
    11111olo
    Level 42  
    Czy przypadkiem rurka w pod³ogówce nie jest gdzie¶ za³amana (zgnieciona) przez co zmniejsza siê jej ¶rednica?

PS. Puszczenie wody szybciej 2x zwiêksza 4x opory, dlatego wbrew pozorom zwiêkszenie ci¶nienia daje skutek odwrotny odp przewidzianego.
    Mariuszz79
    Level 13  
    No w³asnie zwraca³em uwage, zeby nie zagniesc rurki i raczej ta opcja odpada.
    11111olo
    Level 42  
    A czy przed zalaniem sprawdzi³e¶ dro¿no¶æ rurki?
    Mo¿esz to zrobiæ równie¿ teraz tylko jak siê oka¿e ¿e co¶ jest nie tak czeka Ciê kucie :/
    berlingo
    Level 22  
    co to za g³owica termostatyczna wstawiona jest zrób próbe bez tej g³owicy i zaworu
    Mariuszz79
    Level 13  
    G³owica ta to " Ogranicznik temperatury na powrocie firmy Herz..." jak bede mia³ wiecej czasu to pokombinuje z wyrzuceniem zaworu... 11111olo jakos nie wpad³em na to zeby sprawdzac, czy rurka jest drozna :/. Kolega mi mowi³, ze podobne mia³ objawy i jak skroci³ rurke o 5/6 m to zaskoczy³o. W³asnie mia³ podobnie jak od³aczy³ powrot pod³³ogowki i przytka³ palcem, woda gdy natrafi³a na przeszkode jakby wraca³a sie i znow probowa³a sie przecisnac ale bardzo s³abo i znow jakby sie wraca³a...Dziuwne takie zjawisko. U mnie niestety juz sie nie da skrocic rurki :/...