Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Poroblem z hydroforem

07 Sie 2008 19:38 3513 19
  • Poziom 9  
    Witam, mam problem z hydroforem tj zestaw pompa omnigena ze zbiornikiem 50l 220V.Zestaw dzialal ok W czasie burzy (chyba) rozleciał się kondenstaor rozruchowy (zanim zajarzylem że to kondensator rozebralem całą instalacje). Wymieniłem go ,dzis skręciłem instalację silnik pracuje, natomiast pompa nie chce zasysać wody gł.ok 4m ,czy mogło jeszcze cos sie uszkodzić .Czy po odłączeniu rury ssącej i przyłorzeniu ręki od strony ssącej powinno sie czuć ssanie ??
  • Poziom 43  
    Witam!
    Zalej pompę wodą!
    W prawidłowo wykonanej instalacji poma jest "w syfonie" i jest zawsze w wodzie.
  • Poziom 9  
    Witam , zarówno rurę ssącą i pompę jak najbardziej zalalem wodą , ale czy po odłączeniu rury ssącej i przyłorzeniu ręki od strony ssącej powinno sie czuć ssanie ?? jestem laikiem dlatego pytam
  • Poziom 43  
    Co się dzieje z wodą w rurze ssacej, gdy uruchamiasz silnik?
  • Poziom 9  
    Witam, nic po prostu jest zalana do pełna
  • Poziom 37  
    Witam, nie zmieniłeś przypadkiem kierunku obrotów pompy?, jeśli jest zalana to z 4metrów powinna pompować bez problemu. Bez wody prawie nie wyczujesz ssania.
  • Poziom 9  
    chyba nie bo to pompa na 220V i wymieniłem tylko kondensator rozruchowy a tam polaczenie do kondensatora chyba nie ma znaczenia ??
  • Poziom 43  
    Silnik nie jest zasprzęglony z wirnikiem pompy, lub wirnik jest luźny, albo wirnika nie ma (bo się rozleciał) ...
  • Poziom 37  
    Samo podłączenie biegunów kondensatora nie ma znaczenia ważne jest pod jakie zaciski go podłączysz, zalana pompa powinna natychmiast przepompować wodę i jeśli zatkasz ręką przewód ssący to dość silnie przyssać rękę do przewodu.
  • Poziom 9  
    czyli po prostu pewnie musze odkręcić pompe od silnika i sprawdzić , czy dam rade sam złożyć ponownie, czy moga być jakieś myki?może dysponuje ktoś jakims przekrojem takiego silnika z pompą
  • Poziom 37  
    Pompy bez silnika nie sprawdzisz, jest jeden "myk", po zalaniu pompy w przewodzie ssącym pozostaje powietrze, po przepompowaniu wody pompa sasysa to powietrze i przestaje pompować.
  • Poziom 9  
    ok dzięki za podpowiedzi ,jutro po poludniu bede walczyl dam znać w sobote wieczorem o wynikach tej nierównej walki :))
  • Poziom 37  
    Jeśli to możliwe wymontuj grzybek z zaworu zwrotnego i kilkakrotnie uruchom pompę, jeśli w zbiorniku jest trochę wody to powinna się sama odpowietrzyć.
    Powodzenia :spoko:
  • Poziom 21  
    Chyba jednak doszło do zamiany kierunku obrotów silnika , źle podpięty jest przewód od zasilania na kondensatorze( z jednej strony przekładasz na drugą strone i silnik chodzi odwrotnie )
  • Poziom 9  
    tylko dopytam ,chodzi o ten zamontowany z koszem na końcu rury ssącej?

    Dodano po 2 [minuty]:

    co do kondensatora również sprawdze do starego dochodzily dwa przewody , do nowego podlaczylem po prostu te same dwa ale myslałem ze nie ma znaczenia jak, zamienic nie zaszkodzi.
  • Poziom 37  
    Powinien być jeszcze zawór pomiędzy pompą a zbiornikiem ale możesz spróbować i z tym. Jeśli podłączyłeś kondensator na te zaciski co był to zmiana biegunowości nie ma znaczenia.
  • Poziom 9  
    zacisków nie zamieniłem bo ich nawet nie odkrecałem , odciolem kabelki od starego kondensatora ,zarobilem końcówki wsuwkami i zalozylem na końcówki nowego. Co do zaworu pomiędzy pompa a zbiornikiem nie kojarzę ale sprawdzę z tym i dam info w sobotę , jeszcze raz dzięki
  • Poziom 37  
    Ale jak wymontujesz ten zawór na końcu rury to nawet jak pompa zassie to po wyłączeniu woda cofnie się z powrotem.
  • Poziom 9  
    Witam,dzięki wszystkim za pomoc, problem polegal na tym ze zamienilem z pospiechu (takie same gwinty , a ja laik) w pompie stronę ssącą z wylotem na pompowanie baniaka , na spokojnie załapalem skrecilem wszystko poprawnie i jest ok. Czlowiek uczy sie na bledach i trzeba robic na spoko. Jaszcze raz dzięki.