logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 3fazowy różnica w poborze I na poszczególnych fazach

moritz1986 07 Sie 2008 22:04 4311 10
REKLAMA
  • #1 5418677
    moritz1986
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam mam takie pytanie jaka może byś procentowa różnica w poborze prądu na posczególnych fazach? mam taki przypadek silnik na dwóch fazach pobiera 90A a na trzeciej 68A, nie równo pracuje jaka może być maksymalna różnica pomiędzy fazami?
  • REKLAMA
  • #2 5418950
    gregor50+
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Według mnie za duża różnica.Silnik jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 5419066
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Napisz jaka moc i jaki prąd znamionowy, a wszystko bedzie wiadomo.
  • REKLAMA
  • #4 5419695
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 758
    gregor50+ napisał:
    Według mnie za duża różnica.Silnik jest uszkodzony.

Zgadzam sie, ale spotkałem się też z przypadkiem gdzie do silnika podłączono omyłkowo dwie fazy i zero. Sprawdź zasilanie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 5421232
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    NIUTAT napisał:
    Cytat:
    ale spotkałem się też z przypadkiem gdzie do silnika podłączono omyłkowo dwie fazy i zero

Wytłumacz nam profanom jak tak podłączony silnik ruszy? (w przeciwnym razie zgłaszam twój post do raportu I swój też)

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #6 5421303
    niutat
    Poziom 36  
    Ruszy tak samo jak podłączony do jednej fazy z kondensatorem rozruchowym.Na dwóch fazach nie ruszy, ale na dwóch + zero owszem. Widzę że kolega zna silniki raczej tylko z książek.
    Co z tym raportem???.
  • #7 5421606
    marian_em
    Poziom 26  
    Ocena: 182
    Moze nie do konca zrozumialem ten uklad 2 fazy + zero, ale ktoredy do jasnego fr-a bedzie plynac te 68A z trzeciej fazy?
  • #8 5421714
    niutat
    Poziom 36  
    Może ja wyjaśnię przypadek z którym się spotkałem bo widzę że sprawa zaczyna się gmatwać. Zgłoszono mi że po jakiejś naprawie w szafie sterowniczej silnik wentylatora ciężko rusza i "buczy" w czasie pracy. Okazało się że jeden z przewodów zamiast do L1 został omyłkowo podłączony do N innego wolnego obwodu. Zaciski na listwie sąsiadowały ze sobą więc o taką pomyłkę nie było trudno. Nie mierzyłem prądów w tym silniku po prostu poprawiłem połączenie. W tym zawodzie jak widać zdarzają się różne dziwne sytuacje i na wszystko trzeba być przygotowanym.
    Z trzeciej fazy z szafy nie płynął oczywiście żaden prąd ale w przewodzie do silnika (podłączonym do zera) płynął jakiś prąd wyrównawczy. Nie wiem jaki bo jak wspominałem nie robiłem pomiarów.
  • #9 5421730
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    kolega "Niutat" ma racę. Jeżeli moment obciążenia nie będzie większy od momentu rozruchowego silnika w układzie rozruchowym jednofazowym z kondensatorem, to silnik ruszy. I będzie pracował na 2. fazach z zerem ( przewodem neutralnym).
    Pozdrawiam praktyków. I teoretyków także!
  • #10 5421795
    marian_em
    Poziom 26  
    Ocena: 182
    NIUTAT napisał:
    Okazało się że jeden z przewodów zamiast do L1 został omyłkowo podłączony do N innego wolnego obwodu.
    Teraz to jasne, bo myslalem ze dwie fazy i zero (a zacisk trzeciej fazy "w powietrzu") :] Tak czy siak widac ze gosc po robocie nie sprawdzil co podlaczyl wiec spartolil sprawe ;)
  • #11 5424194
    niutat
    Poziom 36  
    To był akurat mój kolega z poprzedniej zmiany, włączył silnik na krótko żeby tylko sprawdzić kierunek obrotów. w sprawach połączeń ja sam sobie nie wierzę i nie raz sprawdzam kilkakrotnie :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem nierównomiernego poboru prądu przez silnik trójfazowy, gdzie na dwóch fazach prąd wynosił 90A, a na trzeciej 68A. Uczestnicy zgodzili się, że taka różnica jest zbyt duża i wskazuje na uszkodzenie silnika lub błędne podłączenie. Przykładem była sytuacja, gdy jeden z przewodów zamiast do fazy L1 był podłączony do przewodu neutralnego (N), co powodowało nieprawidłową pracę i nierówny pobór prądu. Omówiono również możliwość uruchomienia silnika na dwóch fazach i przewodzie neutralnym, co jest możliwe przy odpowiednim momencie rozruchowym i zastosowaniu kondensatora rozruchowego. Podkreślono konieczność dokładnej kontroli połączeń w szafie sterowniczej oraz pomiarów prądów fazowych, aby uniknąć uszkodzeń i nieprawidłowej pracy silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA