Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PHILIPS CHASIS G110 brak napięcia na procesor i pamieć

fredpostrach 07 Sie 2008 22:08 1572 21
  • #1 07 Sie 2008 22:08
    fredpostrach
    Poziom 27  

    Temat wałkowany dużo razy ale usterka nietypowa.
    W TV nie swieci dioda czuwania, ale przetwornica pracuje , wszelkie napiecia prawidłowe oprócz +5V które wynosi +4,3V .
    Na wejsciu BD943 zamiast 9-10V tylko 5,2V .Wszytkie gnidy posprawdzane niby ok a jednak napiecia niema , od której strony to napięcie ma przyjść od tyrystorka czy od diody ? co mogłem przeoczyć?

    0 21
  • #2 08 Sie 2008 05:29
    rubin714
    Poziom 15  

    Proponuję podstawić tyrystorek, oznaczenie oryginału SFORD5. Pozdrawiam Maciej

    0
  • #3 08 Sie 2008 08:00
    euro2L
    Poziom 41  

    Sprawdz - R3661 -180R T1601 -630mA
    Oraz .T7651- BC858C.

    0
  • #4 08 Sie 2008 08:43
    mietostasiek2
    Poziom 16  

    Witam jeśli kolega wcześniejsze typy sprawdził i nie pomogło to proponuje wymienić CNX 82/3(transoptor w przetwornicy).

    0
  • #5 08 Sie 2008 13:15
    fredpostrach
    Poziom 27  

    Pierwsze co zrobiłem to podstawiłęm tyrystorek a transoptor nic do tego niema inne napiecia prawidłowe a CNX zanizałby cała przetwornice reszte sprawdze.

    0
  • #6 08 Sie 2008 15:34
    automatyczny6
    Troll forumowy

    fredpostrach napisał:
    od której strony to napięcie ma przyjść od tyrystorka czy od diody ? co mogłem przeoczyć?


    W czasie normalnej pracy to napięcie przychodzi z trafosplita. A więc do sprawdzenia elementy w tej gałęzi, elka, dioda. Piszę z pamięci wiec numerów Ci nie podam, ale po ścieżkach dojdziesz.

    0
  • #7 08 Sie 2008 15:55
    fredpostrach
    Poziom 27  

    Ten obwód niema elki ,katody diody i tyrystorka schodzą sie na kolektor BD943 i to własnie dioda daje to 5.2V wiec mysle ze tyrystorek niegeneruje swojego napiecia choć i sprawny i podstawiony , a przed nim tranzystor tez dobry.

    0
  • #8 08 Sie 2008 16:08
    automatyczny6
    Troll forumowy

    To może napiszę jeszcze raz. W czasie normalnej pracy przetwornicy (tryb pracy) napięcie +8v pochodzi z transformatora linii. Tam też znajduje się elka filtrująca. Natomiast tyrystor jest wyzwalany i pracuje tylko w stanie stby kiedy to napięcia przetwornicy są obniżone. W ten sposób mimo tego faktu (i braku napięcia z trafa H) nadal procesor jest zasilany przez 5v.
    Chyba że to nie G110 a G111 to tam jest w tej części inaczej.
    Edit
    Ta elka to 2660 na płycie.

    0
  • #9 08 Sie 2008 16:29
    fredpostrach
    Poziom 27  

    jezak napisał:
    Sprawdz - R3661 -180R T1601 -630mA
    Oraz .T7651- BC858C.


    wszytko sprawne , BC podstawiony , bezpieczniki jak i T1601 na wszelki pomostkowałem bo one lubią przekłamywać napiecie nadal 5,17V zamiast 8-10V

    Dodano po 3 [minuty]:

    automatyczny6 napisał:
    To może napiszę jeszcze raz. W czasie normalnej pracy przetwornicy (tryb pracy) napięcie +8v pochodzi z transformatora linii. Tam też znajduje się elka filtrująca. Natomiast tyrystor jest wyzwalany i pracuje tylko w stanie stby kiedy to napięcia przetwornicy są obniżone. W ten sposób mimo tego faktu (i braku napięcia z trafa H) nadal procesor jest zasilany przez 5v.
    Chyba że to nie G110 a G111 to tam jest w tej części inaczej.
    Edit
    Ta elka to 2660 na płycie koło trafa linii jest.


    Chasis to G110 i mówimy cały czas o braku +5V na stby wiec linia odpada.
    BD943 niema w zapasie 9-10V wiec nie ma i +5V.

    0
  • #10 08 Sie 2008 16:30
    automatyczny6
    Troll forumowy

    Jeśli tak uważasz to cześć.
    A jak myślisz, ten układ z tyrystorkiem pracuje bez elektrolita? Czy jednak gdzieś on jest?

    0
  • #11 08 Sie 2008 16:45
    fredpostrach
    Poziom 27  

    Z trafa wysokiego po dwóch diodach i bezpiecznikach i stopniu filtracji 2660 o którym piszesz przychodzi +8V to ok ale skad ma być to napiecie jesli wysokie nie pracuje ? , oswieć mnie .

    Dodano po 1 [minuty]:

    automatyczny6 napisał:
    Jeśli tak uważasz to cześć.
    A jak myślisz, ten układ z tyrystorkiem pracuje bez elektrolita? Czy jednak gdzieś on jest?


    oczywiście ze z elektrolitem wypada on na tyrystorek po bezpieczniku ale tą 1000 juz dawno wymieniłem i spradziłem ten obwód. a napiecie dalej za małe.

    0
  • #12 08 Sie 2008 16:58
    automatyczny6
    Troll forumowy

    A mozesz mi napisać numery tych 1000u bo ja ich na schemacie nie widzę.
    I operuj proszę numerami na płycie, bo inaczej się nie dogadamy.

    0
  • #13 08 Sie 2008 17:13
    fredpostrach
    Poziom 27  

    U mnie 2660 to jest 1000uF/16V

    0
  • #14 08 Sie 2008 17:19
    automatyczny6
    Troll forumowy

    fredpostrach napisał:
    Ten obwód niema elki ,katody diody i tyrystorka schodzą sie na kolektor BD943 i to własnie dioda daje to 5.2V


    Czyli jednak jest i to w końcu ustaliliśmy. To że jest 1000u nie ma znaczenia, ważniejsze że wymieniłeś.
    To teraz trzeba sprawdzić, bo może masz przeciążenie w obwodzie +5V.
    Do sprawdzenia też dwójnik w obwodzie bramki tyrystora, to on powoduje jego wywzwalania. Tyrystor właściwy? Tam nie wystarczy wstawić byle co.
    Jest tylko jeszcze mały drobiazg.
    fredpostrach napisał:

    W TV nie swieci dioda czuwania, ale przetwornica pracuje , wszelkie napiecia prawidłowe oprócz +5V które wynosi +4,3V .


    Z tego wynika, że przetwornica jest w stanie pracy, a w takim stanie tyrystor jest wyłączony i jest to normalne. Więc skąd masz napięcie jeśli WN choć częściowo (z zaniżonymi napięciami) nia pracowałoby? Dobra już wiem skąd ewentualnie może być to napięcie.
    A jeśli jest w stby to nie mogą być wszystkie napięcia z przetwornicy prawidłowe (jak napisałeś), lecz zaniżone. Oczywiście prócz tego 5v które w każdym stanie pracy powinno wynosić 5v. No chyba, że ja coś już zamotałem, mam do tego talent. Nie umiem prosto wytłumaczyć choć sam wiem o co chdzi :)

    0
  • #15 08 Sie 2008 18:44
    fredpostrach
    Poziom 27  

    mam inne chasis na czesci w którym poleciało trafo wn wiec tyrystorek jest napeno dobry a napiecie 5,2V jest po dziodzie 6644 niekoniecznie musi pracowac WN.
    napiecia wychodzące +148V +16V -16V prawidłowe .

    0
  • #16 08 Sie 2008 18:55
    automatyczny6
    Troll forumowy

    Więc wygląda na to że problemem jest brak pracy odchylania poziomego, a nie problemy w obwodzie +5V czy trystora.

    0
  • #17 08 Sie 2008 19:01
    fredpostrach
    Poziom 27  

    Obstawiasz ze procek utrzymuje TV cały czas w trybie pracy a to ze niepracuje wysokie to wina generatora ? Ale zawsze przy G110 była jakas sygnalizacja diodą zielono czerwono a tu nic.
    I tak sie zastanawiam co ma praca WN w stanie stby ? procesor nie dostaje napiecia +5V , wiec na B17 tez nieprzychodzi zaden stan On zeby wyzwolić generator linii.

    0
  • #18 08 Sie 2008 19:13
    automatyczny6
    Troll forumowy

    Ja nic nie obstawiam, to Ty masz telewizor na stole nie ja. Ty muszisz analizować schemat, mierzyć, wyciągać wnioski. Ja tylko podpowiadam na tyle ile można przez internet, co jest znacznie trudniejsze niż sam miałbym ten telewizor na swoim stole :)
    Ogólnie to ci napisałem, że w stanie pracy napięcie +8 przychodzi z trafa wn, a tyrystor w tym czasie nie przewodzi, a przynajmniej nie powinien. W stanie pracy przetwornicy, bramka tyrystora jest zwierana przez 1k i tranzystor 7671 do masy.

    A da się wyłączyć tv do stanu stby?

    0
  • #19 08 Sie 2008 19:18
    fredpostrach
    Poziom 27  

    I w stanie pracy na kolektorze 7671 powinno być 47mV a na stby +10,5V któregowłasnie niema. I dlaczego skoro wyokie nie pracuje , co zatyka tyrystorek ?

    0
  • #20 09 Sie 2008 00:44
    Mirek Z.
    Moderator

    Przeniosłem z TV CRT Serwis.
    Życzę powodzenia.



    Jeżeli nadal tytuł nie będzie zgodny z p.11 i p.10.9 regulaminu, to temat trafi do Kosza.

    0
  • #21 09 Sie 2008 09:23
    fredpostrach
    Poziom 27  

    A co z tytułem jest nie tak ?

    0
  • #22 09 Sie 2008 15:20
    automatyczny6
    Troll forumowy

    Jak nietrudno się domyślić to pewnikiem chodzi o caps lock i brak modelu w tytule.

    0