Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
NDN
    JOLLY
    Level 15  
    Witam

Gdzieś koło grudnia planuję zakup oscyloskopu za ok 3000zł wiem, że to jeszcze dużo czasu, ale chciałbym się rozeznać, zwłaszcza, że pojęcia nie mam o firmach itp. wiem tyle, że ma być nowy i na FV, więc doradźcie proszę co oczekiwać za te pieniążki.
  • NDN
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Napisz do jakich prac będzie używany i jakie podstawowe parametry powinien miec.
    JOLLY
    Level 15  
    Przede wszystkim serwis, nie potrzebne mi jakieś duże częstotliwości, niech będzie miał 2 kanały i ok 60 MHz w zupełności wystarczy. Aha, w razie potrzeby mogę trochę nagiąć budżet, jakby za niewiele więcej był lepszy.
  • NDN
    SQ9MEM
    Level 29  
    Po pierwsze to nie dział z ogłoszeniami "Sprzedam". Po drugie miałem styczność z produktami GW Instek - tylko jedno słowo pasuje do tego: BADZIEWIE. Jeśli kupować oscyloskop to tylko renomowanych firm - Tektronix, Hameg, Hewlett Packard (obecnie Agilent). Szczerze powiem - za 3000 porządnego nowego oscyloskopu nie kupisz. Za te pieniądze może trafisz nowego (niestety nie pamiętam modelu) Tektronixa z LCD, ale to też niestety barachło. Nie ma się co upierać na nowy. Zajrzyj na stronę www.atlantec.pl - tam są używane, ale w dobrym stanie i FV też dostaniesz.
    me_super
    Level 29  
    SQ9MEM wrote:
    Po pierwsze to nie dział z ogłoszeniami "Sprzedam". Po drugie miałem styczność z produktami GW Instek - tylko jedno słowo pasuje do tego: BADZIEWIE. Jeśli kupować oscyloskop to tylko renomowanych firm - Tektronix, Hameg, Hewlett Packard (obecnie Agilent). Szczerze powiem - za 3000 porządnego nowego oscyloskopu nie kupisz. Za te pieniądze może trafisz nowego (niestety nie pamiętam modelu) Tektronixa z LCD, ale to też niestety barachło. Nie ma się co upierać na nowy. Zajrzyj na stronę www.atlantec.pl - tam są używane, ale w dobrym stanie i FV też dostaniesz.

Z renomą Hameg'a to bym uważał, szczególnie przy obecnych produktach. Marka została wykupiona przez chińczyków i produkty mają taką jakość. Analizator widma Hameg 3GHz wygląda raczej badziewnie. To już oscyloskop marki Rigol jest o wiele solidniej wykonany i sprawuje się całkiem nieźle.
    JOLLY
    Level 15  
    Więc może zadam pytanie inaczej, bo trochę sytuacja się zmieniła, jaki byście polecili oscyloskop do naprawy notebooków, jakie powinien miec parametry i ile taka przyjemnośc kosztuje.
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A co chcesz "oglądac" w "laptopach" oscyloskopem?
    JOLLY
    Level 15  
    Przede wszystkim potrzebowałbym do diagnostyki uszkodzonych podzespołów. Nieraz trafia się lapek z martwym mobo, no i bez oscyloskopu nie da się nic ruszyć, w przyszłości przyda się również, do bardziej zaawansowanych prac. Proszę nie traktować mnie z góry, nie miałem styczności z tymi urządzeniami, ale szybko się uczę. Po za tym granica finansowa nie jest zbytnią granicą(bez przesady).
    scope
    Level 2  
    Za 3000 to spokojnie kupisz, np firmy Tonghui, 2 kanaly, 60Mhz, 1Gs/s, pisz na priv