Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SEAGATE 160 GB zawiesza się, lepszy przenośny dysk?

djCris 11 Aug 2008 17:17 1560 3
    djCris
    Level 15  
    Witam!
    Dysk od pewnego czasu lubił się zawieszać, ale nie zwracałem na to uwagii. Potem system posypał się pierwszy raz, więc reinstal. Potem przy nowym systemie komputer się zawiesił kompletnie (czyli, że wszystko stanęło, łącznie z myszką, po restarcie blue screen przy ładowaniu systemu i restart). Miałem zainstalowaną viste w celach testowych, więc korzystałem z niej i wszystko było ok, do czasu gdy postanowiłem sformatować partycje na której miałem xp i partycję na której miałem xp. Dodam, że dysk jest podzielony na 4 partycje (jedną podstawową i 3 rozszerzone). Dysk potem przestał ze mną współpracować, przy uruchamianiu przy bootowaniu komunikat "BŁĄD DANYCH, wduś LAT+CRTL+DEL aby zresetować". Potem było coraz gorzej, płyty cd się nie bootowały (po rozruchu cd czarny ekran i koniec) potem nawet kiedy ten dysk był podłączony do komputer nie startował (wszystkie wentylatory chodziły ale monitor się nie włączał i komp wydawał dłuższe piknięcie). Raz na jakiś czas się uruchamiał więc posłużyłem się dyskietką startową z fdisk i format.com. Dzięki niej skasowałem partycję C, utworzyłem na nowo, sformatowałem na FAT32 a potem instalatorem win xp na NTFS i zainstalowałem system. Teraz kiedy normalnie użytkuje komputera to nie ma problemu. Jedynie w przypadku gdzie jest mocne użycie dysku to komputer staje i nie da się nic zrobić. Najczęściej gdy uruchamiam jakaś grę i następuje odczyt i zapis danych na dysk to gra się zawiesza, a przy próbie minimalizacji albo wyłączenia gry cały komputer się zawiesza. Nie wiem co robić, czy próbować naprawić dysk czy zarchiwizować dane i oddać go na gwarancję (wolałbym to pierwsze). Zapewne potrzebować będziecie dane SMART dysku tylko nie wiem jakim programem najlepiej (szukając na SZYBKO w google nie znalazłem za bardzo nic).

Aby nie tworzyć drugiego tematu zadam od razu pytanie, czy lepiej do archiwizacji danych kupić dysk przenośny (mam okazję kupić z niemiec za 350 zł fujitsu siemens 750 GB) czy zwykły dysk (jakiej firmy?) i do tego obudowę (kieszeń) USB?

Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam.
    User removed account
    User removed account  
    djCris
    Level 15  
    proszę o to smart dysku:

od razu zamieszczam smart dysku z którego ostatnio utraciłem dane, aby mieć pewność, że jest w porządku:

zaraz wykonam testy mhdd i zamieszczę wyniki.

Próbowałem wczoraj odpalić mhdd z dyskietki i nie szło :/ napęd chodził, chodził po czym się zatrzymywał i tyle... muszę zakupić płyty cd dziiaj i wypalić na płytkę i bootować z płytki i wtedy podam rezultat.
    djCris
    Level 15  
    puki co dysk chodzi bez większych zarzutów, prosiłbym jedynie na odpowiedź na pytanie: do archiwizacji danych lepiej kupić dysk przenośny, czy zwykły dysk i do tego kieszeń USB? Zależy mi na tym, żeby były bezpieczne.