Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zacinanie się filmów (divx)

24 Lut 2004 00:38 8447 19
  • Poziom 15  
    Witam.
    Szukałem szukałem i nic nie znalazłem.
    Jest tak: Film sobie leci i co jakiś czas nieokreślony (co 5, 10 min) na chwilę zatnie się i potem leci dalej jakby nigdy nic. Film da się pooglądać ale....
    Mam:

    Athlon XP 1700+ @2600+
    512MB RAM
    Grafika: Saphire Ati Radeon 9000Pro (sterownik: 6.14.10.6396)
    Zużycie maksymalne procesora około 60 %.

    Próbowałem wymieniać kodeki (Nimo itp.) sterowniki do grafiki. Jak narazie nic to nie dało. Filmy starsze (kodowane starszymi encoderami działają tak samo). Narazie o przeinstalowaniu WinXP nie myślę. Cóż mogę jeszcze zrobić?
  • Poziom 15  
    Film z płyty czy z twardziela?
    Bo jak z płyty, to wystarczy zgrać na HDD i po problemie. :D
    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Niestety i z CD i z twardziela ten sam problem.
  • Poziom 43  
    Na jakim Chipsecie jest płyta? Jeżeli VIA to jeszcze spróbuj zainstalować nowszy 4in1 bo wygląda mi to na kiepski transfer z dysków. Masz włączone UltraDMA?
  • Poziom 14  
    a jaka masz karte dzwiekowa? filmy czasem lubia przycinac
    przez audio, a czasem wystarczy zmniejszyc jakosc dzwieku
    we wlasciwosciach kodeka
    pzdr;
  • Poziom 27  
    Tam jest napisane "1700@2600". Nie za ostro go przetaktowałeś??? Zejdz na moment do nominalnych ustawień procesora i zobacz czy coś się zmieni. Po za tym czym się zajmuje Twój procesor oprócz dekodowania filmu (60% użycia!!!).
  • Poziom 15  
    :arrow: Robert B Zainstalowany jest tylko IDE Driver, z pakietu IDETOOL.
    :arrow: cmon SB128PCI myśle, że wystarczy na sterownikach nie MS.
    :arrow: music Procek chodzi tak od pół roku i nie miałem z nim żadnych problemów.
  • Poziom 43  
    IDETool jest bardzo dobry (nie wszyscy o nim wiedzą). Jeżeli masz czym zmierz transfer z dysku. Jeżeli nie to spróbuj DiskSpeed - freeware ale naprawdę dobry. No i faktycznie dlaczego Twój procek tak ciężko pracuje (60%) na luzie?
    Załączniki:
  • Poziom 14  
    wiec wobec tego watpie by udalo ci sie zrobic cos bez
    reinstala. niestety, windows pozostanie windozem, a
    xp najgorszym od lat produktem microsoftu na szeroki
    rynek :roll: pozdr; cmon
  • Poziom 12  
    Powiem tak.
    U mnie miałem to samo, przy czym nie na wszystkich filmach.
    Głównie tych ripowanych z DVD, lecz po zainstalowaniu kodeków Nimo wszystko wróciło do normy. Niedługo potem znowu miałem formata i sytuacja się powtórzyła. Nimo znowu zadziałał.
    Nie wiem może nie zainstalowałeś Full Version (nie obrażając twoich umiejętności, takie rzeczy się zdarzają...).
    Upewnij się.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 32  
    Hmmm a w jakiej rozdzielczości oglądasz te filmy?
    Moze za dużej?
  • Poziom 15  
    Witam.

    Rozdielczość oglądania filmów wacha się od 640x480 do 1154x864. Za każdym razem efekt jest taki sam.

    :arrow: Qwert10001

    Instalowanie wszystkich sterowników z Nimo Pack'a jest bezsensowne i nie potrzebne, ponieważ nadmiernie obciąża procesor. Np. Wyobraź sobie że masz film kodowany DIVX i masz doinstalowane filtry ffdshow. To niedość, że divx obciąza proca to jeszcze filtry ffdshow dodatkowo działają przeliczając i nic nie wnosząc do oglądanego filmu.

    Zastanawiam się czy może to być wina sterowników karty muzycznej ściągniętej ze strony producenta (Creative). Czy ktoś miał z nimi jakieś problemy?
  • Poziom 32  
    Hmm no to kombinuj jeszcze, postaw system na nowo... ja nigdy nie mialem problemu z filmami nawet na C300A chodzi miodzio jak i na wyzszych.
    Co do rozdzielczosci to po co wyzsza od 800*600?
    W zasadzie 640*480 wystarcza - zobacz jakie rozdzielczosci maja filmy. A problemy masz zawsze czy tylko w trybie pełnoekranowym? A moze masz za mala wydajnosc procka?
  • Poziom 11  
    a propo fddshowa.. to przydaje sie u mnie przy kilku filmach bo inaczej to smieszne sa kolory... też mam xp1700+ tyle ze bez podkręcania.. przy twoim podkręceniu to większym obciążeniem procka to chyba nie powinieneś się przejmować ;) (tez mam nimo, a procz tego osobno instalowałem fddshowa).. ale u ciebie to wina nie lezy po stronie kodekow tylko systemu.. jakies badziewie ci sie zainstalowało.. albo problem z dyskiem (mi przy abicie be6 baracuda sie tak zacinała - musiałem zmniejszyć mu udma)
  • Poziom 15  
    :arrow: CKsrv
    Czasami oglądam sobie fullscreen'em takim zwykłym bez zmiany rozdzielczości a mam ustawioną w WinXP taką więc tak napisałem.

    Pozdrawiam

    p.s.
    Chyba czeka mnie reinstall XP i nie jestem zadowolony z tego. :cry:
  • Poziom 19  
    Witam, miałem podobny problem - winny był SB128, po wywaleniu tego badziewia i właczeniu AC97 na płycie problem się nie pojawił już wiecej
  • Poziom 11  
    Sprawa jest prosta; za duży udział zasobów systemowych w trakcie odtwarzania. Ostatnio postawiłem kodeki na IBM ThinkPad 600E (tj Pentium II 233) Z WinXP i filmy chodzą bez problemu; wystarczyło:
    1. Usunąć WSZYSTKIE dotychczasowe kodeki
    2. Wgrać kodeki GordianKnotPack, z tym, że w ostatniej fazie instalacji, kiedy FDDSHOW pyta o wybrane do zainstalowania kodeki ODZNACZ Xvida (a wczesniej wszystko aprobuj)
    3. Uruchomić zamiast systemowego WindowsMediaPlayera, Media Player Classic koniecznie 6.4.6.3 i zaznaczyć pliki do odtwarzania (View/Options/Player/Formats)
    Od tej pory wszystkie nakładki typu BestPlayer, Vplayer, AllPlayer etc. bedą korzystały z mplayerc a nie WMPlayer co ZNACZNIE odciąży systemowy bufor grafiki podczas odtwarzania.
    Na priva moge podesłać mplayerca w tej wersji, napisz ewentualnie. Powodzenia!
  • Poziom 15  
    :arrow: Bicker1

    thx.
    Poszło tylko, że odistalowałem oryginalne sterowniki Creativa. Teraz leci na sterownikach windowsowych. I już nie zarywa.
    Jescze raz thx.
    :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: