Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SHARP 70GS-61S Włacza sie na kilka sekund i sie wyl

sebus77 12 Aug 2008 18:18 1911 5
    sebus77
    Level 12  
    Witam
    Mam problem z telewizorem jak w temacie czyli SHARP 70GS-61S.Po wlaczeniu włacza sie na kilka sekund i sie wylacza. Po samoczynym wylaczeniu trzaski w glosniku.Po podciagnieciu u2 widac paski.Napiecia z przetwornicy pomierzone wszystie ok.Na szynach ok 4.2V. Dioda zielona raz miga przy wlaczeniu, ale pozniej jak nacisne obojetnie jaki klawisz na pilocie to pomaranczowa kilka razy miga, czy to w tym modelu jest normalne czy to sygnalizacja usterki?
    jez
    Level 31  
    Sprawdz - wymien-
    1 - D615 i Q606
    2 - moze byc uszkodzony tor fini - sprawdz szczegolnie kondensatory 220 mikro
    sebus77
    Level 12  
    Dziekuje za zainteresowanie

jez wrote:
    Sprawdz - wymien-
    1 - D615 i Q606
    Ta diode i tan tranzystor juz wczesniej sprawdzilem.Kiedyś w telewizorze Grunding miałem ta diode uszkadzona i telewizor sie wlaczał tez na pare sekund i sie wylaczal ale ale obraz byl ok.A w tym telewizorze nie mam obrazu tylko paski.
    2 - moze byc uszkodzony tor fini - sprawdz szczegolnie kondensatory 220 mikro

Ta diode i ten tranzystor juz wczesniej sprawdzilem.Kiedyś w telewizorze Grunding miałem ta diode uszkadzona i telewizor sie wlaczał tez na pare sekund i sie wylaczal ale ale obraz byl ok.A w tym telewizorze nie mam obrazu tylko paski.

Co do uszkodzenia w torze foni to nie jestem przekonany bo po samoczynym wylaczeniu slychac tylko te trzaski jak go pozniej wylacze na pilocie to nie ma tych trzasków.Ale kondensatory dla pewnosci wymienilem.
    mietostasiek2
    Level 16  
    Witaj wyciągnij moduł 100hz i przelutuj dokładnie gniazdo nanim napewno są mikro pękniencia i tak się zachowuje SĄ MAŁO WIDOCZNE .Po zatym obowiązkowo C- 330UF-35V w sterowani bazy BU.Pozdrawiam.
    sebus77
    Level 12  
    mietostasiek2 wrote:
    Witaj wyciągnij moduł 100hz i przelutuj dokładnie gniazdo nanim napewno są mikro pękniencia i tak się zachowuje SĄ MAŁO WIDOCZNE .Po zatym obowiązkowo C- 330UF-35V w sterowani bazy BU.Pozdrawiam.

Moduł 100hz????, u mnie jest tylko jedna plyta, nie ma modułow
    mietostasiek2
    Level 16  
    Żeczywiście pomyliłem chyba modele Sharpa przepraszam.

Dodano po 5 [minuty]:

Tutej masz GA-10 chassis więc zacznij od podstawienia czystej pamięci, procesor w TV po chwili przepisze wartości z Epromu do EEpromu i uruchomi sę z średnimi nastawami,potem korekta w trybie serwisowym.Może tu być userka warto sprubować na czystej pamieci.