Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zrobić dyskryminację-rozróżnianie metali z wykrywacza ?

meczete 24 Feb 2004 08:39 5118 2
    meczete
    Level 12  
    . Witam !!!

. Czy może ktoś z kolegów elektroników robił bądź wie jak zrobić układ dyskryminacji ze zwykłego - prostego wykrywacza? Mam dostępne samoróbki "TRANSET 150" (BFO) , z El. Praktycznej kit 5025 na procesorze (też BFO) , i impulsowy PI z jabel J-267.
    . Chciałbym posiadając te wykrywacze coś z nimi zrobić. Np "TRANSET 150" słychać, że rozróżnia, bo przy ferromag. dźwięk się zmniejsza, a przy diamag. zwiększa, ale jak to rozwiązać w sposób elektroniczny na bazie istniejących ?
    . Może ktoś robił coś takiego ?

. Pozdrawiam... :wink:
    swaldek
    Level 18  
    Niestety przy tych układach wykonanie prawdziwej dyskryminacji jest niemożliwe. Zamiast tego zbuduj prawdziwy wykrywacz VLF z systemem anten (TR) nadajnik-odbiornik (koszt niewielki porównywalny z Jabelem)
    Przyczyny wyjaśniające dlaczego w wykrywaczach PI i BFO nie można realizować dyskryminacji znajdziesz w kolejnych odcinkach miesięcznika ODKRYWCA, zaczły się już w grudniowym numerze
    Miłej lektury
    Pozdrawiam
    meczete
    Level 12  
    No trudno... A czy mógłbyś Waldek polecić jakiś sprawdzony VLF jaki można wykonać we własnym zakresie? Faktycznie jest tego w sieci pełno, aż nie wiadomo który jest warty zrobienia - i bez błędów - bo jak poczytałem po innych postch, to często maą błędy na schematach itp.
    Gdybyś, Waldku, (widziałem, że się tym zajmujesz) mógł podrzucić mi jakiś albo ze dwa do wyboru z opisem cewki. Dla Twojej informacji - mieszkam w Bornem Sulinowie - to jest miejscowość gdzie jeszcze 10 lat temu stacjonowały wojska radzieckie a wcześniej była tu baza niemieckich wojsk. Naprawdę jest tu czego szukać. Ostatnio kolega wykopał koło CPN-u długie na dwa-trzy metry działko niemieckie z samochodu. Jest tu pełno złomu i ciężko bez rozróżniania znaleźć cokolwiek, bo cały czas coś jest w ziemii. Najwięcej pocisków, puszek i ruskich guzików i klamer... To mój adres e-mail :

meczete(malpa)poczta.onet.pl

Czekam i pozdrawiam...