Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tuner Hevet 5518 Digital 1000

fad 13 Sie 2008 15:46 3136 7
  • #1 13 Sie 2008 15:46
    fad
    Poziom 16  

    Witam mam problem z tunerem jak w temacie, a mioanowicie cos tam nie laczylo na plytce zasilajacej. (wczesniej juz wymienialem oporne kondensatory C7 oraz na tej drugiej plytce wiec to nie wina) ogledziny robilem i w pewnym momencie zaczela sie grzac cewka L5, zauwazylem ze inne cewki sa jaos powybrzuszane na boki ale to chyba taka konstruckja, wiecie jak mozna spr taka cewke? No jak nie ma sposobu to chcialem je wymienic lecz na schemacie nie ma opisu jaka to cewka i tu jest problem, na jednej cewce nic nie ma napisane chodzi o cewke L7.

    zalaczam schemat tego zasilacza

    :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    [_P_]

  • #2 13 Sie 2008 16:21
    Lidzia
    Poziom 28  

    Sprawdzić można miernikiem czy ma przejście jest to taki filtr tętnień mało prawdopodobne żeby sie uszkodziła czyli przepaliła.Możesz luknąć tu http://hevet.opalnet.pl/index3.html przede wszystkim o co chodzi czy tuner chodzi ? jakie napięcia są ? czy są prawidłowe lub którego brak.
    Cewka L5 zwarcie za cewką sprawdż wymień po kolei elementy zaznaczone
    cewki nigdy sie nie sapliły prędzej inne elementy elektroniczne może być zwarcie przy 7,5V na płycie odpukać.

    Tuner Hevet 5518 Digital 1000

    :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    [_P_]

  • #3 14 Sie 2008 16:21
    fad
    Poziom 16  

    a wiec tak spr napiecie na podanychprzez ciebie sciezkach jest prawidlowe. Spr kondensatory zaznaczone no i one maja znamionowa pojemnosc 100µF na kondensatorze C12 wyszlo 139µF a na kondensatorze C11 0,332mF. Tak przy okazji sprawdzajac pomiary spr peirwszy lepszy kondensator C3 znamiopnowa pojemnosc wynosi 47µF a na mierniku wyszlo mi 60µF czy to normalne pomiary?

    Objawy tunera: swieci tylo zielona dioda power (zaznaczam ze wczesniej juz wymienialem przyslowiawa usterke czyli wymiana dwoch kondensatorow C7 i C220), jak rozebralem i odkrecilem plytke zasilajaca i nia poruszalem to tuner zaskakiwal ale przy tym cos "pykalo" na plytce ale teraz juz nie dziala. "Pykalo" rownomiernie i wraz z tym zaswiecala sie dioda lock (normalna praca dla tego tunera) to tak jak by cos nie laczylo ale jak robilem ogledziny zauwazylem ze nagle zaczelo troche dymu isc bo izolacja z cewki L5 przygrzala sie do rezystoka R13 i dlatego myslalem ze moze cewka sie spalila.



    Zmierzylem wszystkie napiecia na porcie CON2 i na schemacie punkt wspolny GND to dwa piny spr omomierzem i takze wskazuje "zwarcie" a jak mierzylem miedzy nimi napiecia to wychodza zupelnie inne, miej wiecej narysowalem rozklad napiec, jedno zawsze jest odpowiednie z podanym na schemacie ale drugie to duze roznice a to przeciez niby ten sam punkt GND.
    Tuner Hevet 5518 Digital 1000

  • #4 14 Sie 2008 21:43
    Lidzia
    Poziom 28  

    Kondensatory mają być 100uf\16 105' nowe więc wymień je Piszesz pykało znaczy przetwornica wykryła zwarcie na wtórnej stronie zasilacza a przestało bo coś ci upaliło i niema zwarcia sprawdż zasilacz od spodu chyba ci upaliło jedną ścieżke mase zwiera sie ona na płycie głównej wychodzi ze schematu chyba dlatego masz takie pomiary z dwóch punktów tej masy po tym dojdziesz gdzie w którym miejscu masz zwarcie.

  • #5 15 Sie 2008 20:18
    fad
    Poziom 16  

    kurde juz glupieje z tym tunerem, zrobilem ta mase nie laczylo (chyba) przy kondensatorze CX2 wlaczylem spr napiecia na tym gniezdzie i wzystkie byly ok, wlaczam dekoder wlaczyl sie pisalo boot nastepnie UCR ale to dlatego ze nie malem podlaczonego sygnalu, wylaczylem tuner podpiolem satke wlaczam wszystko dziala wlaczyl sie pokazywal program, wylaczylem wlaczylem i nagle kapota i juz nie dziala i nagle zaczol sie unosic dymek z tej drugiej plytki obok glowicy
    Zdjecie
    no i szybko wylaczylem tunerek i juz nie dziala znowu tylko zielona dioda...

    nie no cyrki, odwrocilem do gory nogami plytke z glowica i w okolicach przetwornicy zaczelo znowu pykac i migala zolta dioda, zgasilem tuner wlaczylem i dziala, pare razy wylaczylem i wlaczylem i dziala, teraz znowu nie dziala, ogolnie plytka zasilacza jest wpozadku jesli chodzi o sciezki. I tak raz dziala a raz nie...

    Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
    Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Znaki_diakrytyczne
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    [_P_]

  • #6 15 Sie 2008 20:52
    zodiak77
    Poziom 10  

    Witam . Charakterystyczny pisk lub syczenie według mnie to norma w zasilaczach impulsowych. Po prostu przetwornica napięcia pracuje na określonej częstotliwości i tak to mniej więcej słyszymy.
    Natomiast pojedyńcze stuki są objawem próbkowania przetwornicy która w ten sposób reaguje na zwarcie lub przeciążenie po stronie wtórnej.

  • #7 15 Sie 2008 22:03
    Lidzia
    Poziom 28  

    Zimny lut na płycie głównej szukaj tam gdzie dymki ci wychodzą.Bo na foto nic nie widać.Z której płytki obok głowicy ?? tam wyżej jest radiator z regulatorem napięcia po prawej jest obudowa gniazda euro.

  • #8 21 Sie 2008 19:25
    _PREDATOR_

    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przeniosłem z: SAT Diagnoza.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo