Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alan 28 - brak nadawania.

kiwu 13 Sie 2008 17:13 4523 18
  • #1 13 Sie 2008 17:13
    kiwu
    Poziom 19  

    W tym CB radiu mam odbiór a brak jest nadawania.
    Sprawdziłem m.in. końcówkę mocy,driver, zasilanie jest. Działa funkacja PA. Gdy nacisnę przycisk od nadawania to wskaźnik mocy zapełnia się cały, podczas gdy ja nic nie mówię do mikrofonu. Brak raczej zimnych lutów na płycie głównej i pod ekranem z parafiną. Co można jeszcze sprawdzić ?.

  • #2 13 Sie 2008 17:17
    polonez15
    Poziom 32  

    Musi być pewny brak zimnych lutów a nie "raczej". Jak sprawdzałeś driver i końcówkę???

  • #4 13 Sie 2008 21:44
    kiwu
    Poziom 19  

    Dziękuje za odpowiedzi w moim temacie.

    polonez15 napisał:
    Jak sprawdzałeś driver i końcówkę???

    Końcówke sprawdziłem przez podstawienie nowego tranzystora C2078, driver natomiast wybadałem omomierzem na przejścia i jest ok. Obydwa mają zasilanie na kolektorach.
    Dziękuje za schemat połączenia wtyku. Sprawdze te kabelki.

  • #5 14 Sie 2008 07:33
    polonez15
    Poziom 32  

    Uważaj z "malowankami" jako zamiennikami, często nowa zdaje się być OK a moc wyjściowa jest znikoma....

  • #6 18 Sie 2008 10:07
    kiwu
    Poziom 19  

    Kabelki mają przejścia i są połaczone zgodnie tak jak w załączonym schemacie wyżej. Nowy tranzystor w końcówce zachowuje się identycznie jak oryginał i raczej nie jest to malowanka.

  • #7 18 Sie 2008 10:59
    robokop
    Moderator Samochody

    kiwu napisał:
    W tym CB radiu mam odbiór a brak jest nadawania.
    Sprawdziłem m.in. końcówkę mocy,driver, zasilanie jest. Działa funkacja PA. Gdy nacisnę przycisk od nadawania to wskaźnik mocy zapełnia się cały, podczas gdy ja nic nie mówię do mikrofonu. Brak raczej zimnych lutów na płycie głównej i pod ekranem z parafiną. Co można jeszcze sprawdzić ?.


    Brak nadawania, to znaczy co ?. W ogóle nośnej nie ma, czy tylko modulacji ?. Jesli wskaźnik nadawania zaświeca się to musi moc z radia wychodzić.

  • #9 18 Sie 2008 12:41
    robokop
    Moderator Samochody

    krummelauf napisał:
    Spróbuj pokrętłem MIC.GAIN przekręcić na maxa w prawo, wciśnij przycisk SWR/S-RF i podczas nadawania dmuchaj lub pukaj w gruszkę, powinny zaświecić się dodatkowe diody na wskaźniku.

    Jeśli się zapalą tzn że do radia dźwięk wchodzi i musisz szukać przyczyny gdzieś koło VCO (to zalane woskiem)

    Jeśli się nie zapalą tzn że do radia dźwięk nie wchodzi i musisz poszukać gdzieś na początku drogi głosu.

    Albo porządnie rozgrzej radio suszarką i zobacz czy będzie działało prawidłowo, jeśli tak no to zimne luty.


    Widziałeś CB -radio na oczy w ogóle?Bo mam wrażenie że raczej nie specjalnie. Skoro odsłuch działa normalnie, to po jaką cholerę grzebać przy VCO ?. Dalej, jeśli autor topica pisze że przy naciśnięciu PTT zapalają się diody na wskaźniku , to chyba nadawanie działa, jesli nie ma modulacji to albo uszkodzony przełącznik w gruszce, mikrofon, albo coś w torze modulatora. Chyba że ma faktycznie mic -gaina skręconego do oporu i nie umie sobie z tym poradzić. A ponadto oryginalnie Alan 28 pracował z mic. dynamicznym, do elektretowego potrzebna była niewielka przeróbka.

  • #11 18 Sie 2008 15:22
    robokop
    Moderator Samochody

    krummelauf napisał:
    Ja już w moim 28 przerabiałem wszystkie opcje, ostatecznie leży w szafie bo już nikt nie umie naprawić.


    Bo pewnie tak je fachowcu przeryłeś że już nie ma do czego lutować.

    Cytat:
    U mnie nie może się zgrać nośna do modulacji ;)


    A co to dokładnie znaczy?

  • #13 20 Sie 2008 15:03
    arturavs
    Poziom 36  

    Witam

    Jakie kubki?? Jak sobie przypominam to w A28 rdzeni kubkowych nie było. A pozatym , to chyba był domorosły uzdrowiciel niż serwis żeby takie głupoty gadać.

    Pozdrawiam
    Arturavs

    I zgadzam się z kol. Robokop co do sposobu znalezienia usterki.

  • #14 20 Sie 2008 21:02
    kiwu
    Poziom 19  

    robokop napisał:
    kiwu napisał:
    W tym CB radiu mam odbiór a brak jest nadawania.
    Sprawdziłem m.in. końcówkę mocy,driver, zasilanie jest. Działa funkacja PA. Gdy nacisnę przycisk od nadawania to wskaźnik mocy zapełnia się cały, podczas gdy ja nic nie mówię do mikrofonu. Brak raczej zimnych lutów na płycie głównej i pod ekranem z parafiną. Co można jeszcze sprawdzić ?.
    Jesli wskaźnik nadawania zaświeca się to musi moc z radia wychodzić.

    Moc wychodzi bo w chwili nadawania grzeje się końcówka mocy i jest widoczny pobór prądu, tylko co z tego skoro nikt mnie nie słyszy.
    A druga sprawa ten wskaźnik pozimu mocy nadawania prawidłowo zachowuje się ?, tak bez mówienia na max. wychyla się.

  • #15 20 Sie 2008 21:16
    robokop
    Moderator Samochody

    kiwu napisał:

    Moc wychodzi bo w chwili nadawania grzeje się końcówka mocy i jest widoczny pobór prądu, tylko co z tego skoro nikt mnie nie słyszy.
    A druga sprawa ten wskaźnik pozimu mocy nadawania prawidłowo zachowuje się ?, tak bez mówienia na max. wychyla się.


    To zanieś te radio do kogoś kto się na tym zna. Nie potrafisz nawet ocenić czy nie masz "nośnej" czy modulacji. A zachowanie wskaźnika jest jak najbardziej prawidłowe.

  • #16 20 Sie 2008 23:06
    kiwu
    Poziom 19  

    Dziękuje za pomoc. Mam brak modulacji.
    Gruszke podstawiłem nową bez zmiany, mic -gaina skręconego do oporu nie mam.
    Niestety nie mam doświadczenia w CB, więc zwracam się o chęć naprowadzenia na usterkę a przy okazji napewno inni skorzystają z podobną usterką.

  • #17 21 Sie 2008 00:00
    robokop
    Moderator Samochody

    Usterka pojawiła się nagle, czy dostałeś po prostu od kogoś uszkodzone radio ?. Dalej, jesteś pewny że w oryginalnej i podstawianej gruszce są mikrofony dynamiczne?. Jeśli tak, to możliwe że odlutował się pin w gnieździe, bądź masz pękniętą ścieżkę po drodze do modulatora.

  • #18 29 Sie 2008 23:45
    Andrzej L.
    Poziom 25  

    Zacząłbym od tego, że wszelkie zabawy uskuteczniać dopiero po podpięciu sztucznej anteny na wyjście antenowe. I nie sprawdzać działania stopnia końcowego na jego grzanie, bo za chwilę w ogóle posadzisz stopień końcowy. Na sztucznej antenie bardzo ładnie widać modulację AM gdy podepniesz do wyjścia sztucznej sobie miernik wychyłowy - w tak modulacji AM wskazówka będzie sobie skakać.
    Lokalizację zacząłbym od pinów na gniazdku mikrofonowym - podpiąć się na pin odpowiadający za wejście sygnału m.cz. z mikrofonu i zobaczyć czy mamy tam w ogóle jakikolwiek sygnał z mikrofonu gdy mówimy. A potem schemat do ręki i po kolei analizujemy kolejne punkty toru audio.
    Wcześniej warto sprawdzić czy brak modulacji dotyczy tylko AM i czy także FM leży. Jeżeli oba leżą to usterka jest gdzieś na samym początku toru modulacji. Jak mikrofon sprawny to do pomiaru w miejsce mikrofonu dobrze jest sobie wrzucić sygnał z generatora 1kHz. Jak nie masz generatora a mikrofon sprawny to odpalić sobie przy mikrofonie biper-buzzer tak aby mieć jakiś stały sygnał modulujący.
    Do analizy toru audio dobrze mieć oscyloskop, a jak nie masz to miernik najlepiej wychyłowy, który jest w stanie mierzyć przebiegi zmienne o częstotliwości audio lub zrobić sondę detekcyjną.

  • #19 30 Sie 2008 10:52
    kiwu
    Poziom 19  

    Dziękuje wszystkim za pomoc w temacie, ale nie udało mi się zakończyć tematu pozytywnie. Brak doświadczenia zmusił mnie do poddania się.
    Pozdrawiam.

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson