Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opticum 4100 - zacina się, 0000

Adam_n92 14 Sie 2008 17:21 2512 12
  • #1 14 Sie 2008 17:21
    Adam_n92
    Poziom 11  

    Witam.
    Na początku pragnę zaznaczyć że przeszukałem już tematy na tym forum i nie spotkałem się z moim problemem.
    Niedawno w moim tunerze udało mi się naprawić zasilacz i teraz po podłączeniu do prądu wyskakuje komunikat na telewizorze "Welcome to digital world" leci muzyczka i koniec. Brak jakiejkolwiek reakcji. Czasami nawet ten napis się nie zdąży włączyć i się też zatnie. Na pewno nie jest to wina kondensatorów C13 i C15 ponieważ już je wymieniłem.
    Czasami się zdarzy (ale bardzo rzadko) że się nie zatnie i wejdzie normalnie. Może to jest wina jakiegoś softu albo loadera ale nic nie było tam wgrywane.

    Udało mi się wyciągnąć takie dane:
    Model Digital 4100
    S/W VGD 3.0.6
    H/W VGD 1.0.0
    LOADER Ver POLSKA_4000 Y
    Data Ver 1.0.1
    Date 14:41:40 Sep 01 2004

    Posiadam kabel null modem rs232 więc jakby co to mogę podłączyć do komputera.
    Proszę o pomoc
    Pozdrawiam

    0 12
  • #2 14 Sie 2008 21:09
    Lidzia
    Poziom 28  

    Opticum 4100 - zacina się, 0000

    Właśnie sprawa loadera bo w opisie nie widać jaki loader jest 1.0.6 czy 1.0.7 i nie można stwierdzić jaki soft wgrać polecam wgrać loader 1.07 np po rejestracji http://www.globo.home.pl/dload.php?action=file&file_id=1200 i czytaj opis jest w środku potem jeden z orginalnych softów pod loader 1.0.7 np stąd po rejestracji http://www.globo.home.pl/dload.php?action=file&file_id=71 potem dograć liste np http://www.globo.home.pl/dload.php?action=file&file_id=1736
    A w sprawie edukacji tego tunera to tu po rejestracji http://www.globo.home.pl/index.php
    ODBIORNIKI OPARTE NA PROCESORZE STi5518
    GLOBO DIGITAL 4000, 4100, 5000, 6000, 4000CI, 4100CI, 5000CI.
    Podpowiem tylko że te pliki są spakowane .zip jak go zassasz to zmień nazwe i dopisz do nazwy .zip
    Do wszystkiego potrzebny ci jest ten komplet http://www.globo.home.pl/dload.php?action=file&file_id=1763 do wgrywania mojego dziadka tam masz też opis co i jak z tym programem wszystkie pliki program,lista, soft mają być na dysku C:\ chodzi o jak najkrótszą ścieżke dostępu podłanczanie kabla nulmodem NA WYłĄCZONYM TUNERZE Z GNIAZDKA BO RóżNICA POTENCJAłU MOŻE CI UWALIĆ GNIAZDO RS232 chodzi o tranzystor BA.

    0
  • #3 14 Sie 2008 22:57
    Adam_n92
    Poziom 11  

    Jak próbuje wgrać loader 1.0.7 to dojedzie do 100%, potem wyskoczy napis "Verify" a po chwili wyskakuje "Verify failed!"

    0
  • #4 15 Sie 2008 12:52
    Lidzia
    Poziom 28  

    Coś nie tak masz bo ten loader jest dobry sama nim robie,może tam już jest loader 1.0.7 ale wątpie bo przy tym sofcie co masz a jest starszy były 1.0.6 chyba że ?.A weż inny program np ten i nim zmień loadera http://www.globo.home.pl/dload.php?action=file&file_id=1038 lub odrazu wgraj soft pod loadera 1.0.7 i liste.Lub wgraj orginał soft pod 1.0.6 według tego opisu. http://laki.dvhk.pl/faq/tomy/5000/globo.html. Lub tu masz orginalne ze srony producenta http://www.proserwis.com.pl/index.php?category=&cat=275&rodz_str=tekst&pod_pod_kat=1&lang=pl
    ale pod loader 1.0.7.

    0
  • #5 15 Sie 2008 15:05
    Adam_n92
    Poziom 11  

    Niestety. Ciągle wyskakuje Verify failed! Może to jakaś usterka w nim siedzi?

    0
  • #7 15 Sie 2008 18:46
    Adam_n92
    Poziom 11  

    Szczerze to szkoda zachodu ale jak mnie najdzie ochota to może się kiedyś wezmę za to ale bym musiał tego jtaga skombinować.

    Aha, jeszcze jedno. Gdzie mam sprawdzić czy loader jest 1.0.6 czy 1.0.7?

    0
  • #9 15 Sie 2008 20:06
    Adam_n92
    Poziom 11  

    Tylko że u mnie w zakładce informacje o systemie jest tylko to co napisałem w pierwszym poście :/

    Przyszła mi do głowy pewna myśl: skoro tuner się zacina podczas włączania to po co go wyłączać, niech sobie ciągle chodzi. ;)
    Pozdrawiam

    0
  • #10 15 Sie 2008 22:38
    Lidzia
    Poziom 28  

    Mnie też tak sie kiedyś myślało ale te kondensatory C13 i C15 pracują w gałęzi 3,3V i wtedy pracują cały czas bo żeby sie wyświetlał czas na wyświetlaczu musi być zasilany procek więc te kondensatory mają krótki czas żywotności dlatego wymienia sie je na nowe ! nie z demontażu na 1000uf\16V\105'.Może tu masz problem koszt mały.

    0
  • #11 15 Sie 2008 23:17
    Adam_n92
    Poziom 11  

    Z tymi kondensatorami to już kombinowałem na wszelakie sposoby. Były już tam nawet 1000uf/35V ale w końcu wsadziłem 1000uf/10V. Ciągle się tnie ale cóż :P

    A jak sprawdzić wersję loadera czy jest 1.0.6 czy 1.0.7 bo jak wchodzę w te informacje o systemie to wyskakuje tylko to co umieściłem w pierwszym poście.

    0
  • #12 16 Sie 2008 14:01
    Lidzia
    Poziom 28  

    Zgraj z tunera soft na dysk i otwóż go w jakimś programie hex i sie dowiesz.Ale ten soft napewno jest z loaderem 1.0.6.
    Napisz domnie na pw i podaj kontakt porozmawiamy.Możesz zrobić tak::
    Opticum 4100 - zacina się, 0000
    musisz mieć drugi taki sam tuner ale z nowszym oprogramowaniem.

    0
  • #13 17 Sie 2008 18:34
    Adam_n92
    Poziom 11  

    Wiem, ale niestety nie mam do dyspozycji drugiego tunera.

    0