Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor Toshiba TDP-S8 - reset licznika czasu pracy lampy

gasior 14 Aug 2008 20:26 10766 9
    gasior
    Level 26  
    Witam, czy ktos pomoze mi z tym dziadostwem? Szukam od kilku godzin procedury resetujacej licznik lampy dla tego projektora i nic... Urzadzenie wlacza sie, wyswietla obraz przez kilkanascie sekund, po czym przechodzi do stanu standby + zaswieca sie dioda "LAMP". Obraz na oko idealny, jasny, bez przebarwien itp. Nie posiadam pilota. Dzieki z gory!
    kalos
    Level 15  
    Siema odezwij się w poniedziałek do mnie technical(malpa)irs.com.pl w projektorach toschiby licznik resetuje się za pomocą kombinacji klawiszy poczym podłączenie do zasilania.
    Ale w twoim przypadku sądzę że to jest wina lampy:/
    gasior
    Level 26  
    Dzieki za swiatlo nadziei :) Odezwe sie na pewno, pozdrawiam!

Pogrzebalem troche w necie i w koncu znalazlem manual serwisowy, bardzo ubogi ale zawsze cos. Udalo sie skasowac licznik lampy, jednak objaw nadal ten sam - wylacza sie po paru sekundach (czym czesciej probuje wlaczac na cieplej lampie tym szybciej sie wylacza). Projektor na dzien dobry wolal tez o haslo, lecz wylaczal sie zbyt szybko zeby cokolwiek zdzialac w trybie serwisowym. Pogrzebalem wiec w okolicach sterowania zasilaczem lampy i udalo mi sie conieco go oszukac. Sa 3 transoptory - jeden wlacza/wylacza zasilacz, drugi to prawdopodobnie zaplon, a trzeci - sygnal zwrotny z zasilacza do plyty glownej informujacy o swieceniu lampy. Tenze wlasnie oszukalem bezposrednio na plycie glownej i... pol-sukces.. Projektor nadal wylacza lampe, ale elektronika dziala nadal, nie wyrzuca tez komunikatu o bledzie lampy. Poswiecilem wiec latarka w miejsce mocowania lampy i patrzac w obiektyw udalo sie wejsc w tryb serwisowy, skasowac jeszcze raz dla pewnosci licznik lampy, zlikwidowac haslo i przywrocic ustawienia do domyslnych. Po tej operacji - nadal bez zmian :( Oszukalem wiec dodatkowo zasilacz w jeszcze inny sposob - na plytce zasilacza wymusilem na stale sygnal zalaczenia lampy i recznie podalem na chwile sygnal zaplonu (sygnal zwrotny o swieceniu lampy caly czas oszukany na plycie glownej). Lampa zaswiecila znowu tylko na chwile. W tym wypadku plytka zasilacza byla podpieta tylko do zasilania sieciowego, nie bylo zadnego polaczenia z plyta glowna. Wniosek wiec taki, ze sam zasilacz (a nie plyta glowna) z jakiegos powodu wylacza lampe. Czy mozliwe, zeby bylo na nim jakies zabezpieczenie mierzace prad lampy? Po podlaczeniu wszystkiego "normalna" droga nadal po chwili zapala sie dioda "LAMP", wiec zasilacz rozlaczajac zasilanie lampy daje znac plycie glownej, ze ja wylaczyl. Tylko dlaczego? Nie wyglada na wypalona, zadnych przebarwien, piekne niebieskobiale swiatlo... Nie zwrocilem niestety uwagi na licznik lampy przed jego skasowaniem - za szybko sie calosc wylaczala. Jak ominac ewentualne zabezpieczenie pradowe zasilacza lampy? Zaryzykuje, najwyzej wybuchnie, projektor z eBay'a za 5,5 funta :) Schematow w service manualu niestety nie ma. Nowa lampa niestety za droga. Dzieki z gory za podpowiedzi.
    El Ninio
    Level 14  
    Czy posiada ktoś może schematy zasilania do tego projektora?
    PLUTEX80
    Level 1  
    Proszę o podanie instrukcji wejścia w tryb serwisowy. Mam tą sama usterkę i lampę z drugiego po burzy więc może coś uda się zrobić, bo po wymianie lampy nic nie startuje
    typekx
    Level 2  
    Z tego co sie orjętuje dioda lampy swieci sie w momencie kiedy przegrzewa sie projektor, ja mam SP1 i XP1 , trzeba je dobrze wyczyscic i powinno działać.
    ELEKTRON2
    Level 21  
    witam
    dołączę się do tematu z prośbą o pomoc , mam taki model na warsztacie i nic nie żyje , zasilacz sprawdzałem na wszelkie sposoby wymieniony scalak ML4800 wszystkie elki , rezystory , diody sprawdzone , sprawdzany też oddzielnie z obciążeniem żarówki 12V , zastanawiam się czy ten zasilacz nie potrzebuje jakiegoś sygnału startu z zewnątrz , choć nie widzę tam żadnych połączeń sygnałowych .
    Nie mam doświadczenia w projektorach dlatego proszęo pomoc tych kto zna ten temat za każde podpowiedzi z góry dziękuję
    gasior
    Level 26  
    Witam ponownie! Moze komus sie jeszcze to przyda

Oto procedura wejscia w serwis wzieta z manuala:

I. Factory Mode Introduction
    Only functions concerning repair are introduced. Functions not introduced are reserved for engineering use.
    How to enter Factory Mode:

1. Must be with signal input.
    2. Hot key: press “ON/STANDBY” “VOL-” “VOL-” “MENU” sequentially to enter Factory
    Mode.

Lamp Reset
    Pressing “Enter” key will reset Lamp hour.
    Password Reset
    Select “Password Reset” and then press “Enter” key to reset to no password.

Tutaj link do mojego uploadu manuala serwisowego na Rapidshare:
    http://rapidshare.com/files/301509672/tdps8_service_manual1.zip

Pozdrawiam /gasior
    Anonymous
    Level 1  
    goldi11
    Level 10  
    Mój egzemplarz po włączeniu kabla zasilającego reaguje włączeniem diody Power,
    niestety po naciśnięciu Standby dioda gaśnie i to wszystko co Projektor robi.
    Po podłączeniu do komputera system wykrywa poprawnie urządzenie.
    Niestety w tryb serwisowy nie chce wejść.
    Da się jakoś inaczej zrestartować licznik lampy?