Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grubosc kabli zasilajacych i gasniecie radia.

godmode 25 Paź 2004 23:16 5799 39
  • #31 25 Paź 2004 23:16
    wowka
    Poziom 28  

    takie zachowanie jest w nowszych samochodach normalne tzn przy kreceniu rozrusznikiem odcina sie prad do innych odbiornikow

  • Sklep HeluKabel
  • #32 26 Paź 2004 00:24
    exponat
    Poziom 14  

    Ale moj samochod to Fiat UNO i nie jest on taki nowy :wink:
    Napiecie jest jakies w tym radyjku na pewno...tylko zbyt slabe.
    A znam przypadki np z Golfa IV ze radio nawet nie drgni jak sie odpali silnik, nawet jak gra ostro w srodku muza!!

  • Sklep HeluKabel
  • #33 26 Paź 2004 16:20
    skrzat_bu
    Poziom 13  

    z tym wyłączaniem się radyjka jest tak, że podczas rozruchu silnika napięcie na akumulatorze spada o kilka woltów. Elektronika sterująca w takich radyjkach (proc, pamięci, itd....) chodzi zwykle na 8V, więc jak napięcie akumulatora spanie nawet do 9-10V radyjko musi się wyłączyć zeby uiknąć błędnych wpisów do pamięci a tym samym uwalenia radia. Dlatego właśnie zastosowano takie zabezpieczenia jak wyłaczanie sie radia na czas rozruchu. A jeśli radio się nie wyłacza to świadczy to o bardzo dobrym akumulatorze.

  • #34 26 Paź 2004 20:05
    exponat
    Poziom 14  

    A myslisz ze nie jest to wina okablowania?
    Myslisz ze jak bym dal kable 2-5 mm2 to by nie bylo poprawy??

  • #35 26 Paź 2004 20:18
    skrzat_bu
    Poziom 13  

    jeszcze raz powtarzam - takie wyłączanie się radia to orginalne zabezpieczenie wstawione przez producenta.
    ps. jak tak mocno chcesz zmienić te kable to zmieniaj (najlepiej wtaw kabel grubości palca FUCK - wtedy bedziesz mial pewność) ale moge się założyć że to żadnej poprawy nie da!!!
    ps. jeśli zmienisz te kable to napisz jakie były tego efkty.

  • #36 15 Lis 2004 23:53
    renard m.
    Poziom 21  

    [quote="exponat"]A ja mam jeszcze taki jeden maly problem...

  • #37 16 Lis 2004 00:36
    renard m.
    Poziom 21  

    exponat napisał:
    A ja mam jeszcze taki jeden maly problem...mam dosc stare radio Pioneera...jeszcze kaseciak:D i jest z nim taki maly problem, ze przy wlaczaniu silnika wylacza się ono na jakies 4-6 sekund i znow wlacza...niezaleznie czy jest zimno czy cieplo, niezaleznie czy samochodem przejechalem juz 100 kilosow czy ruszam po 2 dniach postoju...poprostu gasnie gdy odpalam auto.
    Podlaczenie jest seryjne, radio chodzi z 6 glosnikami ale nawet gdy się je odlaczy to i tak gasnie przy wlaczeniu silnika.
    Co mozecie poradzic mi z tym klopotem...dosc wkurzajacym.


    Czesc. Gasniecie Twojego radia spowodowane jest spadkiem napiecia w instalacji podczas rozruchu silnika, ktore potrafi z 13-14V spasc nawet do 7V przy wlaczonym rozruszniku co oznaczaloby w tym ekstremalnym przypadku spadek napiecia o polowe.....hmmm o recepte na to troche ciezko....moze nowy akumulator z wiekszym pradem startowym :) . W pojazdach z wiekszym akku (przewaznie Diesle) ten problem nie wystepuje czasem wcale.....nie nalezy zapominac o samochodach w ktorych zasilanie np. swiatel i innych rzeczy podczas rozruchu zostaje automatycznie wylaczone co ma na celu nieprzeciazanie akumulatora......twoj problem moze miec podloze w czulosci samego radia, niektore bzycza jeszcze przy 8 voltach, a niektore odmawiaja posluszenstwa juz przy 10v.....

    P.S. rozwiazaniem moglobybyc zaslilanie z wlasnym buforem i ukladem elektronicznym rejestrujacym spadek napiecia...ale nieeeeeee kto robi cos takiego :)

  • #38 21 Sty 2005 17:13
    ##FeniX##125***
    Poziom 12  

    to tak żeby sie wszyscy pośmiali:) kupiłem auto i podłączyłem radio, zaczęło się dymic, po dokładniejszym zbadaniu okazało się poprzedni właściciel zrobił instalację z przewodów do sieciówki:D:D:D:D:D:D

  • #39 21 Sty 2005 17:31
    Pfemek
    Poziom 22  

    Widocznie jest duży spadek napięcia przy pracy rozrusznika, zbyt duży i radio się wyłącza. Gdy zasilanie poprowadzisz prosto z akumulatora to moze się poprawi bo suma spadków napięć na przewodach instalacji bedzie mniejsza. Problem może też wynikać ze zbyt zurzytego akumulatora albo z uszkodzonego rozrusznika który moze pobierc za duży prąd.

  • #40 15 Kwi 2005 14:06
    godmode
    Poziom 14  

    Cytat:
    RENARD.M: gasniecie Twojego radia spowodowane jest spadkiem napiecia w instalacji podczas rozruchu silnika


    ale te przygasanie wcale nie jest przy rozruchu tylko jak sie glosniej muze ustawi..