Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics SA-GX530 brak zasilania

15 Sie 2008 00:16 1681 14
  • Poziom 15  
    Witam wszystkich.Czy wyżej wymieniony amplituner odpali sie bez k końcówki mocy?Właśnie poskładałem go w całość,była połamana płyta główna którą pokleiłem i połączyłem druki.Nie wpinałem głównej końcówki mocy w obawie przed jej uszkodzeniem.Po włączeniu amplitunera do prądu zapala się "stanby" po naciśnięciu włącznika zaskakuje stycznik od czujki tylko urządzenie jest martwe.Zastanawiam się czy to może być spowodowane właśnie brakiem końcówki w druku.Pozdrawiam serdecznie.

    Proszę uzupełnić tytuł postu.
    Regulamin p.11
    [Art]
  • Poziom 14  
    Jak rozumiem nie widać treści wyświetlacza, a powinna się pojawić. A ten stycznik to nie jest od czujki, tylko od zasilania.
    Jeszcze jedno, gaśnie wskaźnik od czuwania?
    No i przydały by się pomiary napięć, przede wszystkim na panelu przednim, bo wygląda na to, że nie dochodzi do niego komplet napięć. Jak uda się uruchomić logikę, to potem trzeba będzie pomyśleć o sekcji audio.
  • Poziom 15  
    Tak dokładnie.Zaskakuje stycznik,kontrolka "stanby" gaśnie i nic się nie dzieje.Żadnych oznak życia.Pozdrawiam.

    Moderowany przez Artur k.:

    Proszę poprawić tytuł w pierwszym poście!
    Regulamin p.6, p.11
    Następnym razem będzie ostrzeżenie, a temat wyleci do kosza!

  • Poziom 14  
    Tutaj masz serwisówkę:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1074893.html , wykonaj pomiary napięć, sprawdź gdzie giną na płycie. podejrzewam, że oprócz zasilania procesora brakuje zasilania wyświetlacza i pewnie linii danych dla sterowania audio. Bez pomiarów się niestety nie obejdzie, a wskrzeszenie go może być dość trudne.
  • Poziom 15  
    Interesuje mnie czy ten model amplitunera powinien się poprawnie uruchomić bez głównej końcówki mocy?Posiadam oryginalną SVI 3206D lecz nie chce ryzykować jej spaleniem.Pozdrawiam.
  • Poziom 14  
    Tak, powinien. Na wyświetlaczu powinien się wtedy pojawić odp. komunikat np.: OVERLOAD.
  • Spec od car audio
    Bez stopnia mocy powinien się włączyć bez komunikatu OVERLOAD. Jeżeli jest ciemny wyświetlacz sprawdź gałąź zasilania -27V (ta co idzie do drivera wyświetlacza) - bardzo częsta usterka w podobnych modelach.
  • Poziom 15  
    Linia -25.7V sprawdzona i niby wszystko ok.poprawiłem parę lutów na płycie wyświetlacza i zaowocowało to tym ze na wyświetlaczu pokazały się jakieś czerwone punkciki.Czy to może być uszkodzenie któregoś z procesorów?
  • Spec od car audio
    Jak na wyświetlaczu widzisz czerwone linie to znaczy, że żarzenie już jest.
    Sprawdź napięcia na kwarcach od procesora i od drivera wyświetlacza - jeżeli jest tam ok. 2,5V mierzonego na zakresie napięcia stałego to procesory raczej żyją.
    Zobacz dokładnie stan lutów na tranzystorach od stabilizacji napięć (te na radiatorze i te obok). W którym miejscu miałeś złamaną płytę główną bo może jakaś masa nie przechodzić.
  • Poziom 15  
    Płyta była złamana w miejscu za radiarorem,na długości ok.15 cm.Wczoraj po włączeniu na chwilę zaświecił wyświetlacz,pokazał TUNER i jakieś tam cyferki i po ok 2-3 sekundach zgasł.Zauważyłem też że kiedy jest przez dłuższy czas włączony bardzo grzeją się tranzystory po prawej stronie od SVI(te na radiatorze)
  • Spec od car audio
    Masz więc gdzieś zwarcie. Sprawdź dokładnie linię 5V oraz jak pisałem zobacz jak jest z napięciami na kwarcach to daje jakiś obraz tego co się dzieje.
  • Poziom 15  
    Pytanie skąd mam wziąść masę żeby zrobić pomiar kwarców oraz do której nogi mierzyć?Te kwarce maja po trzy nogi.Tranzystory wszystkie sprawdzone i niby są ok,linia 5V też działa poprawnie.
  • Poziom 15  
    Mam już zasilanie,świecą diody odpowiedzialne za prace tunera oraz reagują przyciski na czołówce lecz wyświetlacz nadal nie wyświetla.Co może być przyczyną?
  • Poziom 15  
    Amplituner już działa,jest tylko problem z wyświetlaczem.Bardzo słabo świeci tak że tylko po ciemku widać na nim jakieś funkcje i że skaczą słupki.Co może być tego przyczyną?
  • Poziom 15  
    Amplituner już zrobiony,wszystkie funkcje działają prawidłowo.Temat uważam za zamknięty.