Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tv Sharp C 1451SC - ekran świeci, brak sygnału i regulacji

wyciszkiewicz 16 Sie 2008 21:03 2256 7
  • #1 16 Sie 2008 21:03
    wyciszkiewicz
    Poziom 15  

    Koledzy proszę o pomoc.
    Telewizor świeci na bordowo, z widocznymi liniami powrotów i zwężonym obrazie w pionie. Brak sygnału w.cz. i fonii. Nie działa przełączanie kanałów i żadna regulacja - głośność, jasność i kontrast. Działa tylko załącz - wyłącz z pilota. Napięcia podstawowe są w normie, tylko zamiast 12V jest około 9,5V.

    0 7
  • #2 16 Sie 2008 22:41
    Jaś Kula
    Poziom 32  

    Witam.
    Schemat (niestety podobno mało czytelny?) jest tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=314192#314192 Opis usterki sugeruje moim zdaniem uszkodzenie w torze R na płytce kineskopu (może i samego kineskopu). Wydaje mi się że w następnej kolejności można rozpatrywać usterkę w układzie odchylania V, ale niekoniecznie. Na początek sprawdź i porównaj napięcia na wyprowadzeniach RGB (zwłaszcza R) kineskopu. Sprawdź jakość lutowań na płytce PK. Odessij wyprowadzenie R kineskopu (ma być "w powietrzu") i zobacz jaki efekt - czy czerwony kolor zniknie. Podobny (niestety nie rozwiązany) problem przedstawiono w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=739681 Pomocne może być to ogłoszenie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html

    Pozdrawiam.

    0
  • #4 17 Sie 2008 09:56
    Jaś Kula
    Poziom 32  

    Myślę że najpierw należy doprowadzić odbiornik do takiego stanu aby pojawił się poprawny obraz (na początek przynajmniej czarno - biały "śnieg" :wink: albo też znaki OSD). Może nie ma głosu bo na pozycji na której obecnie pracuje odbiornik nie jest zaprogramowana żadna stacja? Ale tego nie wiemy, bo nie mając podglądu na OSD, ani nie widząc czy naprawdę coś odbieramy nie możemy tego stwierdzić. Dlatego wydaje mi się że w pierwszej kolejności należy wykluczyć ewentualne uszkodzenie kineskopu, następnie usunąć usterkę w torze R i dopiero później zająć się ewentualną resztą. No bo jeżeli zdarzy się że uszkodzony jest kineskop, to po cóż dalej się trudzić? No, chyba że jest jakiś na zamianę ... ? Tak że obecnie powinieneś wykonać czynności napisane w punkcie A tematu który już podałem wyżej https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html i napisać o efektach.

    0
  • #5 17 Sie 2008 10:15
    lisek
    Spec od monitorów

    procek IX1703 > *: IX1703CEZZ (TMP47C635N-3941)
    8czasem "głupiał" pomagało wygrzanie

    video TDA3566 + TDA3590A
    p.cz TDA8305A

    -syg. Y na pin.8 3566
    jesli nie ma reg. Jask. problem w ABB
    -sprawdz syg. S-c na pin.19 ?

    0
  • #8 22 Wrz 2008 19:01
    wyciszkiewicz
    Poziom 15  

    Znalazłem przyczynę barku sygnału wizji- nie ma napięcia 12V tylko 9V. Po odłączeniu odbiorów jest 14,5V. Obciążenie układu zasilacza 200mA i napięcie spada do 9V. Tranzystor Q604 sprawdzałem, jest OK. Gdzie szukać przyczyny ?

    0