Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

kłopoty z TX807CS

Pantani 25 Lut 2004 10:03 1610 5
  • #1 25 Lut 2004 10:03
    Pantani
    Poziom 11  

    Konkretnie chodzi mi o model Thomson 21DX170S.Po właczeniu próbuje wystartować wysokie napiecie [dioda led gaśnie] co słychać i cisza chyba jest to związane ze zmianą napięcia na n.33 oczywiście imp.H brak ,układ TDA9554 wymieniony ,telewizor steruje się z pilota tzn.przełącza się ze stanu stby do pracy [gasnie i zapala się led],jedno mnie zastanawia,że nie reguluje się napiecie systemowe na schemacie wynosi 105V i tyle jest tylko w stby nie wiem czy przy wł. musi być tyle samo a jest 125V i czy nie działa zabezpieczenie blokujace generator H,jeżeli ktos z kolegów spotkał sie z podobną usterką to proszę o podpowiedż

    0 5
  • #2 25 Lut 2004 17:36
    jotka
    Poziom 14  

    To napięcie nie może wzrastać! Sprawdź czy dioda DL21 w 180V nie ma upływności w kier. zaporowym, ew. wylutuj ją i wtedy sprawdź nap.105V.

    0
  • #3 25 Lut 2004 19:13
    grzegorz dob.
    Poziom 20  

    Sprawdz kondensator na napięciu 105V może jest suchy.

    0
  • #4 25 Lut 2004 20:05
    jotka
    Poziom 14  

    grzegorz dob. napisał:
    Sprawdz kondensator na napięciu 105V może jest suchy.


    Nie rozumiem dlaczego po wystartowaniu WN wyschnięty kondensator miałby podbić nap. zasilania ze 105V do 125V :?:

    0
  • #5 25 Lut 2004 21:04
    Pantani
    Poziom 11  

    Dodam jeszcze,że sztucznie dociążyłem napięcie 105V[żarówka 15W] i dlaczego kręcąc PR-kiem napięcie się nie reguluje [około 0,5V],po wartościach na schemacie wyglada ,że tak będzie tylko transoptor jest sterowany pradowo,dodam ,że trafo było podmieniane i sprzęt już był w jednym punkcie postał 2 tygodnie i gościu się poddał ,podobną usterkę miałem kiedyś w elemisie siedział k.impulsowy2,2n ,ale tu jest coś innego.Sprawdzam wszystkie diody na upływność przy trafie wn
    dzięki wszystkim za odzew i walcze dalej tak szybko się nie poddam

    0
  • #6 27 Lut 2004 07:37
    Pantani
    Poziom 11  

    Co do wzrostu napięcia po przełaczeniu do normalnej pracy,wszystko się zgadza ,jest za to odpowiedzialna inna gałąz w ukł. reg.co do usterki znalazłem uszkodzony tr.smd [cyfrowy]TL061 -przerwa trochę dziwny jest ten układ sterowania kluczem H i do końca nie wiem jak to działa.po zwarciu TL062[sterowany z układu żarzenia kineskopu ],układ na chwilę rusza ,ale jest to dziwna praca i chyba będę musiał podmienić trafo [trafo podmieniał mój poprzednik] o wynikach napiszę
    Pozdrawiam

    0