Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z kompem-zawiecha i samouruchamianie

kauczuk 18 Sie 2008 21:36 759 1
  • #1 18 Sie 2008 21:36
    kauczuk
    Poziom 1  

    witam,
    wiec co jakis czas nie okreslony [5min,10] wiesza mi sie komp. komp nie mlody ale co jakis czas jakies zmiany byly.
    ogolnie wyczyscilem go i porobilem pare testow
    komp:

    z dxdiag:

    Operating System: Windows XP Professional (5.1, Build 2600) Dodatek Service Pack. 1 (2600.xpsp2.050301-1526)
    Language: Polish (Regional Setting: Polish)
    System Manufacturer: VIA
    System Model: K7Upgrade-600
    BIOS: Default System BIOS
    Processor: AMD Sempron(tm) 2200+, ~1.5GHz
    DirectX Files Tab: No problems found.

    Display Tab 1: The file nv4_disp.dll is not digitally signed, which means that it has not been tested by Microsoft's Windows Hardware Quality Labs (WHQL). You may be able to get a WHQL logo'd driver from the hardware manufacturer.
    Sound Tab 1: The file cmuda.sys is not digitally signed, which means that it has not been tested by Microsoft's Windows Hardware Quality Labs (WHQL). You may be able to get a WHQL logo'd driver from the hardware manufacturer.
    Music Tab: No problems found.
    Input Tab: No problems found.
    Network Tab: No problems found.
    Card name: NVIDIA GeForce FX 5200 (Omega 1.6177) (Q)
    Manufacturer: NVIDIA (Omega 1.6177) (Q)
    Chip type: GeForce FX 5200
    DAC type: Integrated RAMDAC
    dysk 80gb

    chodzil malo po przeprowadce. wczesniejszy wlasciciel mowi ze nic mu nie bylo.
    i sprawa wyglada tak. wczesniej nie mialem netu wiec byl nie podlaczony- zero problemow u mnie i bylo good. system zainstalowalem niedawno. format rowniez dlatego sadze ze to sprzetowe

    najczesciej sie zawiesza jak jestem w necie, ale moze dlatego ze czesto, robi sie czarny ekran i musze twardy reset, czasem jak macham myszka to piszczy. przelanczalem kabel modemu i sprawdzalem go na innym kompie, dziala dobrze, mam 2 karty sieciowe w obu przypadkach zawieszka[rowniez na roznych kablach]. odinstalowalem to co zainstalowalem po necie oprocz sterownikow do modemu i dalej to samo. wiec sadze ze to nie modem ani programy. zawiesil mi sie z raz podczas logowania albo poprostu w wordzie.

    w grach nigdy mi sie jeszcze nie zawiesil. chodzi tam idealnie. raz wydawalo mi sie ze chcial ale dzialal dalej.
    zawieszka czesto oprocz samej postaci czarnego ekranu najpierw wiesza mi pulpit albo mrowi jak to nazwe: ze powstaja takie kropeczki z tego co sie tam znajduje, wiec podejrzewalem grafe ale testy wychodza ze nie,

    wirusa - sprawdzalem dwoma i niema
    ram- sprawdzony memtestem i wszystko oki
    grafa-3dmark05 - zdalem, poza tym gry chodza nigdy nie bylo zawieszki

    logi z speedfana:
    temp1 : 35c
    temp2 : 41c
    hdo : 39c

    vcore 1.65v
    +3,3v : 3.31v
    +5v : 5,05v
    +12v : 11,92v
    -12v : 1,21v
    -5v : 2,19v
    -5vsb : 5,40v
    vba : 0

    kodensatorki/plyta- wyczyscilem cala, patrzylem nic nie napuchniete, wszystko ladnie
    zasilacz- codegen 350w - wlasciciel mowi ze sadzi ze to nie on. ogolnie to by to sprawdzic ziomek mi pozyczyl huba usb i przelaczylem zasilanie na zewnetrzne z gniazdka na plyte a nie z zasilacza i tez byly zawieszki
    wiec sadze ze to nie to

    to testy ktore zrobilem patrzac na inne tematy z zawiechami
    jesli mozecie i sie znacie to pomozcie bo kombinuje z tym od 2 tygow i narazie tylko klapy

    i odkrylem dzisiaj nowy objaw, ze komputer sam mi sie wlacza
    normalnie czary

    pozdrawiam
    kauczuk

    Proszę NIEZWŁOCZNIE poprawić temat wątku (tak, aby był zgodny z regulaminem) oraz sam post (tak, aby był zgodny z językiem polskim).
    [jankolo]

    0 1
  • #2 18 Sie 2008 21:41
    K!lleR
    Poziom 39  

    Niech kolega natychmiast poprawi swój post wraz z tematem.

    Napięcia mierzy się tylko i wyłącznie miernikiem cyfrowym z dobrą baterią. Wszelkie pomiary programowe nie są miarodajne.

    Proszę również sprawdzić włącznik na obudowie.

    0